Hurdalsplattformen:

– Håpløst miljøforslag

Miljøbevegelsen er svært skuffet over det naturperspektivet som Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum la fram fra Hurdalsplatformen.

MILJØPOLITIKK: Jonas Gahr Støre imponerer ikke deler av miljøbevegelsen med forslagene fra Hurdalsplatformen. Her på vei ut fra audiens på slottet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MILJØPOLITIKK: Jonas Gahr Støre imponerer ikke deler av miljøbevegelsen med forslagene fra Hurdalsplatformen. Her på vei ut fra audiens på slottet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Store deler av miljøbevegelsen er svært skuffet over forslagene fra Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum la fram fra Hurdalsplatformen.

WWF mener regjeringens forslag om fortsatt leting etter havbunnsmineraler er galskap.

- Regjeringen stanser ikke dagens åpningsprosess for havbunnsmineraler til tross for alle råd om dette fra nasjonale og internasjonale haveksperter. Det er veldig trist. Her må vi tydeligvis sette vår lit til at SV, Rødt, Venstre og KrF kommer på bedre tanker, sier marinbiolog Fredrik Myhre I WWF.

Han har tidligere etterlyst et svar fra politikerne om hva planene for å få inkludert karbon lagret i sedimenter på havbunnen inn i klimaregnskapet. Solberg-regjeringen kom ikke opp med noe godt svar på dette, og nå synes han også den nye regjeringen leverer slett politikk på området.

TRIST: Fredrik Myhre i WWF synes deter trist at den nye regjeringa ikke stanser åpningsprosessen for havbunnsmineraler. Foto: Geir Barstein/WWF.
TRIST: Fredrik Myhre i WWF synes deter trist at den nye regjeringa ikke stanser åpningsprosessen for havbunnsmineraler. Foto: Geir Barstein/WWF. Vis mer

For lite kunnskap

- Hurdal-plattformen åpner opp for at man ønsker en økt kartlegging av mineraler til havs. Det er håpløst siden vi ikke vet om disse mineralene trengs i en sirkulær økonomi. Vi har altfor lite kunnskap om naturen i dyphavet og dens funksjon for livet i havet, sier Myhre til Dagbladet.

Det er på det rene at en større del av norsk farvann tenger et marint vern. Norge skulle ha vernet 10 prosent av farvannene innen 2020.

KRAV: Audun Lysbakken og SV vil sette krav for å samarbeide med regjeringen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Vis mer

På etterskudd

- Nå har vi bare vernet rundt en prosent. Innen 2030 sier verdens ledende havforskere at vi trenger å verne minst 30 prosent av verdenshavet. Vi anslår at om lag 28 prosent av norske havområder er blant verdens 5 prosent viktigste å verne med tanke på karbon på havbunnen. Det vi hørte fra Jonas Gahr Støre i dag tar ikke bedre vare på havet, sier Fredrik Myhre.

En undersøkelse publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature tidligere i år viser at trålfiske frigir like mye karbon som den samlede flytrafikken i verden.

TARESKOG: WWF mener det er viktig å verne langt mer av den norske havbunnen for å nå klimaforpliktelsene. Foto: WWF.
TARESKOG: WWF mener det er viktig å verne langt mer av den norske havbunnen for å nå klimaforpliktelsene. Foto: WWF. Vis mer

- Denne forskningen viser at karbon lagret i havbunnen er langt viktigere enn tidligere antatt. Oppvirvling av karbon fører nemlig til en betydelig havforsuring, og et surere hav tar opp mindre klimagasser fra atmosfæren. Med ny næringsaktivitet på havbunnen stiller jeg meg undrende til når Norge skal ta med disse tallene inn i et miljøregnskap, sier Myhre til Dagbladet.

Basert på studiet fra Nature, har NRK hentet ut tall som viser at rundt 26 millioner tonn CO₂, rundt halvparten av all CO₂ som allerede slippes ut i Norge i dag, vil komme i tillegg til dagens utslipp.

Et totalbilde av utslippene

- Det er viktig å inkludere dette i et miljøregnskap framover når man skal se på den samlede innvirkningen dette har på havet. Det må for eksempel også tas med i beregningen i diskusjonen om mineralutvinning på havbunnen, sier Myhre.

WWF skriver at dyphavet et av verdens største naturlige karbonlagre. De mener regjeringen derfor må innføre et nasjonalt midlertidig forbud mot mineralutvinning på havbunnen til det er bevist at slike inngrep kan skje uten tap av dyreliv, leveområder, og viktige økologiske funksjoner.

- Norge har vært flinke til å snakke om viktigheten av å fange karbon inn i tang og tare. Når dette etter hvert dør og ender opp på havbunnen, vil det bli en del av karbonlagret. Da er det en dårlig idé å sende store maskiner ned på 3–4000 meters dybde for å pløye opp en havbunn som har ligget urørt til alle tider. Hvis dette skal virvles opp av bunntråling og gruvedrift, vil viktigheten av dette karbonet forsvinne. Det er galskap, sier Fredrik Myhre.

PROTESTERER: Natur og Ungdom har i flere år protestert mot dumping av gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark. Her demonstrer de sammen med Unge Høyre foran Slottet. Foto: Berit Roald / NTB
PROTESTERER: Natur og Ungdom har i flere år protestert mot dumping av gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark. Her demonstrer de sammen med Unge Høyre foran Slottet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Arbeiderpartiet og Senterpartiet varsler i den nye regjeringserklæringen at oljeletingen skal fortsette, men med noen innstramminger.

«Det skal fortsatt gis tillatelser til å lete etter olje og gass i nye områder», fastslår de to partiene i Hurdalsplattformen.

- Jonas Gahr Støre kopierer Erna Solbergs gammeldagse og uansvarlige oljepolitikk. Å fortsette med oljeleting er stikk i strid med hva klimaforskerne, det internasjonale energibyrået IEA og FNs generalsekretær alle sier er nødvendig for å nå klimamålene, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

KREVER STANS: Leder i Greenpeace Norge Frode Pleym krever stans i leting etter ny olje og etterlyser en langt mer offensiv klimapolitikk. Her fra Hurdalsjøen hotell under sonderinger mellom SV, Ap og Sp om mulig regjeringssamarbeid. Foto: Lise Åserud / NTB
KREVER STANS: Leder i Greenpeace Norge Frode Pleym krever stans i leting etter ny olje og etterlyser en langt mer offensiv klimapolitikk. Her fra Hurdalsjøen hotell under sonderinger mellom SV, Ap og Sp om mulig regjeringssamarbeid. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han mener at Norge ikke kan reise til klimatoppmøte i Glasgow om noen uker med enda mer oljeleting i kofferten.

Stans i oljeleting

Han oppfordrer nå Stortinget til å legge press på regjeringa i forbindelse med statsbudsjettet for 2022, hvor en stans i oljeleting må være det viktigste kravet for SV og de andre partiene.

- Klimahandling er et tverrpolitisk ansvar, ikke partipolitikk. Det verden trenger er klimaledere – ikke klimasinker. Jonas Gahr Støre legger opp til at han, i likhet med Erna Solberg, skal gå inn i historien som skikkelige klimasinker, sier Frode Pleym til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer