Har 100 000 tomme telt - og ingen Syria-flyktninger

Kritikken vokser mot Saudi-Arabia.

HODERYSTING: Den tomme teltleiren i Mina nær Mekka i Saudi-Arabia vekker hoderysting over store deler av verden. Foto: Wikimedia Commons
HODERYSTING: Den tomme teltleiren i Mina nær Mekka i Saudi-Arabia vekker hoderysting over store deler av verden. Foto: Wikimedia CommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene av den tomme teltleiren i Mina Valley gir nå ny næring til kritikken mot Saudi-Arabia og andre rike Gulfstater for ikke å ta sin del av ansvaret for flyktningstrømmen fra Syria.

Plass til 3 mill. De siste dagene har medier over hele verden omtalt teltleiren, som setter Saudi-Arabias tilbakeholdenhet med å ta imot flyktninger i et underlig lys.

«Mens europeiske land må stå skolerett for å ha sviktet i å ta imot nok flyktninger, har Saudi-Arabia - som har tatt inn nøyaktig null migranter - 100.000 telt med air condition stående tomme, som kan huse over tre millioner mennesker», skriver for eksempel Dhaka Tribune i Bangladesh.

Tallet null kommer fra en Amnesty-rapport fra desember i fjor.

Ifølge FNs flyktningråd er det over fire millioner syriske flyktninger i nærområdene til Syria, mens omkring 350 000 syrere har søkt asyl i Europa de siste fire åra.

- Komplett skandale Selv om arabiske medier har påpekt at 500.000 syrere allerede bor i Saudi-Arabia, innrømmer de samtidig at disse ikke er klassifisert som flyktninger.

Argumentet om at dette likevel viser en vilje til åpne dører, har foreløpig ikke overbevist så mange i den vestlige verden.

- Jeg er høyst indignert over de arabiske landene som velter seg i penger og som bare tar imot noen få flyktninger, sa Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen nylig i et intervju, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

- Det er en komplett skandale, tilføyde han. Bildene av den tomme teltleiren gjør ham neppe mildere stemt.

Nær Mekka Ifølge nettstedet Amusing Planet, som publiserte en sak om den enorme teltleiren for et år siden, står teltene tomme hele året, bortsett fra fem dager da de benyttes av pilgrimer under den muslimske Hajj-høytiden.

Nettstedet skriver at teltleiren ligger omtrent åtte kilometer fra den hellige byen Mekka, og at hvert telt måler åtte ganger åtte meter.

LIBANON: Ikke langt fra Saudi-Arabia ligger gigantiske flyktningleirer i Libanon og Jordan. Dette er et arkivbilde fra 2013 av den libanesiske leiren Zaatari nær byen Mafraq. Foto: Mandel Ngan / AP
LIBANON: Ikke langt fra Saudi-Arabia ligger gigantiske flyktningleirer i Libanon og Jordan. Dette er et arkivbilde fra 2013 av den libanesiske leiren Zaatari nær byen Mafraq. Foto: Mandel Ngan / AP Vis mer