Har 2606 pasienter - har ledige timer

Leger med flest pasienter avviser at det går ut over pasienten. På toppen av lista står Oslo-legen Svein Stiksrud med 2606 faste pasienter. - Jeg har ledige timer på fredag, fastslår han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stiksrud er en av ni leger på senteret Din Lege AS. Der jobber også kjendis-lege Jørgen Skavlan, som med sine 2435 pasienter er nummer fem på lista.

Stiksrud føler seg verken overarbeidet eller grisk.

- Faktisk har jeg gått ned i lønn, og behandler færre pasienter enn før fastlegereformen, sier han, og mener det ikke går ut over ham eller pasientene.

- Jeg går til jobben med glede og entusiasme. Arbeidstiden er normalt fra 8-17. Papirarbeid skyves til kvelden eller helgen.

- Hvis ikke pasientene også var fornøyd, tror jeg frafallet på listen hadde vært større. I dag har jeg tilsig, sier legen, som har fått dispensasjon til å gå over taket på 2500 faste pasienter. Han sier alle som vil ha time kommer til i løpet av et par-tre dager.

Jørgen Skavlan innrømmer at det ligger god økonomi i lange pasientlister, men at det ikke er årsaken. Først og fremst grunngir han effektiv drift av legesenteret, og gode pasienter. De hentes på Oslos bestevestkant Frogner, der senteret ligger.

- Vi får gjort alt i ett og samme hus. Totalt har vi ni leger med 16000 pasienter. Allikevel får du time hos meg i løpet av to dager, sier Skavlan.

Han sier overvekten av pasientene de har er ressurssterke og unge mennesker som ikke oppsøker legene så ofte. At han er mannlig lege gir også utslag da kvinner, som gjennomsnittlig går til legen oftere, foretrekker leger av samme kjønn.

- Hverdagen hadde vært annerledes hvis vi for eksempel lå i gamle Oslo, der det er flere pasienter med sosiale problemer, sier Skavlan, som tror ikke han hadde taklet høyt pasientantall hvis han drev praksis alene. Nå kan han ta ferie uten at pasientene mister en lege å gå til.

Stiksrud sier at fremmedkulturelle pasienter også gir en større belastning for fastlegen.

- Mange leger mangler øvelse i å takle språkproblematikken og annet som gjør at disse konsultasjonene tar lengre tid.

Med 2465 pasienter er Ragnhild Sirenne Eriksen på tredjeplass på lista. Hun er motstander av fastlegereformen, men ikke på grunn av alle pasientene.

- Vi får merkede pasienter som tilhører merkede leger. De føler seg uvedkommende og får problemer å komme til hos andre leger så snart fastlegen er på ferie. Jeg skjønner ikke at pasientene aksepterer det, sier hun.

- Ordningen er utidig byråkrati. Alt for store offentlige ressurser brukes til å administrere lister og pasienter fremfor å behandle dem, sier Eriksen.