I USA: Påtroppende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, og hans rådgiver Randi Næss møter amerikanske politikere og militære fagfolk i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I USA: Påtroppende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, og hans rådgiver Randi Næss møter amerikanske politikere og militære fagfolk i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Har abstinenser og sliter allerede med å holde seg unna norsk politikk

- Jeg må klype meg i armen, sier Jens Stoltenberg på studietur i USA før han blir Nato-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Det er bare gått et par dager siden Jens Stoltenberg gikk av som Arbeiderparti-leder på et ekstraordinært landsmøte. Så satte han seg på flyet til Washington D.C. for å ha møter som en del av forberedelsene til han til høsten tar over som Natos neste generalsekretær.

Her møter han blant annet militære fagfolk og amerikanske politikere som senator John McCain. I tillegg har han møter med alle de ulike avdelingssjefene i Nato i Oslo og reiser rundt til hovedstedene i Nato-landene for å møte statsledere, forsvarministere og utenriksministere.

- Jeg bruker tid sammen med eksperter og fagfolk på å oppdatere meg på Afghanistan, Russland, Ukraina, alle de sakene jeg skal arbeide med og de folkene jeg skal jobbe sammen med, forklarer Stoltenberg.

- Underlig følelse Men han innrømmer glatt at han foreløpig sliter med å holde seg unna norsk politikk.

- Det er en underlig følelse. Dette er noe helt nytt i mitt liv at jeg skal gjøre noe annet enn å drive med norsk politikk. Dette er den andre dagen i mitt liv siden jeg var 14 år at jeg ikke har tillitsverv i AUF eller Arbeiderpartiet. Det er klart det er en overgang, men det er riktig. Ap har fått en strålende ny leder, og jeg er klar for andre ting, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå må han hele tida minne seg selv på at han ikke er partipolitiker, men representerer Nato og skal være en som samler 28 land.

- Jeg har abstinenser. Det er veldig rart ikke å være i norsk politikk. Jeg håper det blir mindre rart om noen dager. Jeg må innrømme at jeg har vært innom noen norske nettaviser etter at jeg landet her og lest om norske politiske spørsmål. Så har jeg begynt å mene noe om det, før jeg må si til meg selv at jeg skal ikke mene noe om det, Jens. Det skal Jonas, sier Stoltenberg og smiler i den varme og klamme Washington-lufta.

Blant annet var han iferd med å ta stilling til både helseutspill fra regjeringen og spørsmålet om syriske flyktninger til Norge.

- Jeg tenkte at jeg kanskje kunne mene noe om syriske flyktninger, at det var i nærheten av hva Nato kunne blande seg borti, men det var jo ikke det. Så jeg må klype meg litt i armen, sier Stoltenberg.

Nå ser han fram til å ta over Nato-jobben, men tror det blir tungt å forlate norsk politikk.

- Jeg kommer til å savne norsk politikk mye - menneskene, sakene, reisene, intensiteten. Men det er en pris jeg må betale for å gjøre noe annet som spennende og viktig, nemlig å jobbe med fred, sikkerhet og samarbeid med andre land som står oss nær, sier Stoltenberg.

Norske krigere Det som går igjen på alle de forbredende møtene han nå har, er at Natos betydning har økt.

- Med situasjonen i Ukraina, Syria og Irak ser vi at det er mye usikkerhet rundt oss. Dermed har også behovet for en allianse blitt understreket. Et tema er hvordan vi kan unngå at det som nå skjer i Irak, gjentar seg i Afghanistan. Selv om det er store forskjeller mellom Irak og Afghanistan, så er det den likheten at man skal trappe ned et militært nærvær og overlate ansvaret for sikkerheten til nasjonale styrker. Det er viktig at vi gjør det på en bedre måte enn det vi ser at nå utvikler seg i Irak, sier Stoltenberg.

VED KONGRESSEN: Jens Stoltenberg prøver å holde seg unna norsk politikk. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VED KONGRESSEN: Jens Stoltenberg prøver å holde seg unna norsk politikk. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Er verden blitt et farligere sted?

- Det vi ser er i hvert fall at det er usikkerhet, og at fred ikke er noen selvfølge. Nå ser vi for første gang siden annen verdenskrig at et lands områder blir annektert av et annet land. Vi ser kamphandlinger nær Natos grenser. Syria grenser til Tyrkia, Ukraina grenser til mange Nato-land, sier Stoltenberg.

Dessuten er han dypt bekymret for alle de som nå reiser fra Norge og andre vestlige land for å krige i Syria.

- Et stort antall krigere drar fra Norge og andre Nato-land og deltar i Syria. De kommer tilbake og utgjør en stor sikkerhetstrussel. Det har vært unge jihadister som har deltatt i Afghanistan fra vestlige land før, men det nye er at antallet er så mye større, og at de er så mye nærmere oss. Derfor representerer de en større trussel enn før, mener den påtroppende Nato-sjefen.

Skal samle Som leder for forsvarsalliansen ser han for seg at det meste av tida hans vil gå med til å få de 28 medlemslandene til å komme fram til felles standpunkter.

- De kan ha ulike meninger om hvordan man skal svare enten det er situasjonen i Ukraina eller i Irak og Syria, eller hvordan man skal trappe opp og øke forsvarsevnen. Min hovedoppgave som generalsekretær og leder for Det nordatlantiske rådet, er å få fram enighet. Er vi splittet, så er vi svake, sier Stoltenberg.

Samtidig er han i ferd med å tre ned fra stillingen som FNs klimautsending. Det er foreløpig ikke klart hvem som skal overta jobben.

- Jeg er i ferd med å avslutte det, men det er et FN-toppmøte om klima i september. Jeg vil i noen av de møtene jeg har med regjeringssjefer, for eksempel skal jeg nå til uka møte Angela Merkel, diskutere både Nato og klima. Så i en del av de møtene jeg har, kombinerer jeg de to temaene, sier Stoltenberg.

Så forsvinner han inn på et møte på kontoret til Oklahoma-senator James N. Inhofe, som er blant republikanerne som sterkest benekter at klimaendringene er menneskeskapte.

FORBEREDER SEG: Jens Stoltenberg har en rekke møter før han tar over som Natos generalsekretær til høsten. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
FORBEREDER SEG: Jens Stoltenberg har en rekke møter før han tar over som Natos generalsekretær til høsten. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer