HAR ADVART: Islandske fagfolk har lenge advart om at vulkanutbrudd på øya kan få dramatiske følger på det europeiske fastlandet. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / SCANPIX
HAR ADVART: Islandske fagfolk har lenge advart om at vulkanutbrudd på øya kan få dramatiske følger på det europeiske fastlandet. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / SCANPIXVis mer

Har advart mot vulkanaske i mange år

- Vi har visst at dette kunne skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En rekke vulkanaskeøvelser på Island har gjentatte ganger ført til advarsler om at flytrafikken i Europa kunne bli lammet.

Islendingene har advart gang på gang, men har ikke blitt hørt, skriver Aftenposten.

- Vi har jobbet med dette i ti år. Vi har hatt flere øvelser som har vist at et vulkanutbrudd på Island kunne få dramatiske følger. Hver tredje måned har vi hatt øvelser lokalt, og i tillegg har vi hatt øvelser med Storbritannia og Norge. Vi har visst at dette kunne skje, sier prosjektleder Egill Thordarsson ved Islands NOTAM-kontor.

Han har ingen forklaring på hvorfor advarslene er blitt ignorert, men tror kanskje at folk ikke har klart å ta det inn over seg ettersom konsekvensene har vært så katastrofale.

Både europeiske luftfartsmyndigheter, politiske myndigheter og flyselskaper har gjentatte ganger hevdet at ingen var forberedt på de enorme konsekvensene av vulkanasken.

- Sjefene som sier det, visste det sikkert ikke, sier Thordarsson.

(NTB)