- Har al-Qaidas fingeravtrykk

Seniorforsker Tore Bjørgo mener aksjonen bærer al-Qaidas fingeravtrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere eksplosjoner rammet britiske mål i Istanbul i formiddag. Forrige helg ble 25 mennesker drept i attentat mot to synagoger i samme by. Terrornettverket al-Qaida tok på seg skylden da.

Seniorforsker Tore Bjørgo ved Norsk Utenrikspolitisk institutt mener også dagens angrep bærer preg av at terrornettverket står bak.

- Dette bærer al-Qadias fingeravtrykk. Måten dette er gjort på, med synkroniserte bilbomber på samme sted, tyder på det. Men det kan gjerne være snakk om en undergruppe, sier han til Dagbladet.no. Han presiserer at han ikke er ekspert på Tyrkia spesielt.

For vestlig

Hvorfor rammes Tyrkia akkurat nå?

- Jeg tror det er sentralt at landet har tilbudt styrker for å støtte amerikanerne. Dette har vært kontroversielt. Sammen med blant andre Japan er Tyrkia blitt truet av al-Qaida i det siste, sier Bjørgo.

Selv om Tyrkia har en sterk funsdamentalistisk bevegelse, er det langt mer moderat enn andre i den arabiske verden. Tyrkia oppfattes også som vestlig orientert.

En annen grunn til at britiske mål rammes nå, er nok president Bushs besøk i Storbritannia. Eksplosjonene skjedde samme dag som hundre tusen demonstranter er ventet å protestere mot Bush og krigen mot Irak i London.

- Det er neppe tilfeldig at de slår til mot britiske mål akkurat nå, sier Bjørgo.