TAR AVSTAND FRA SAMARBEIDSPARTNERE: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes mektigste mann. Han er også nestleder i den maoistiske organisasjonen Tjen Folket.  Her forlater han kontoret til SOS Rasisme i Haugesund. I et dokument som knyttes til ham tas det sterk avstand fra samarbeidspartnere og regjeringens ungdomspartier. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TAR AVSTAND FRA SAMARBEIDSPARTNERE: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes mektigste mann. Han er også nestleder i den maoistiske organisasjonen Tjen Folket. Her forlater han kontoret til SOS Rasisme i Haugesund. I et dokument som knyttes til ham tas det sterk avstand fra samarbeidspartnere og regjeringens ungdomspartier. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Har aldri gjort et ærlig arbeidsslag

Dokument som knyttes til SOS Rasismes mektigste mann, Kjell Gunnar Larsen (54) slakter ungdomspolitikere i AUF og SU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Over 15 000 medlemmer i AUF, Changemaker, Press, SU og RU «har aldri gjort et ærlig arbeidsslag», tilhører «det kommende statssekretærsjiktet» og er ikke velkomne som styremedlemmer i lokallag i SOS Rasisme.

Frontbygging Det er den den sterke konklusjonen i et foredrag om frontbygging for kommunister, ifølge Dagbladets kilder holdt av SOS Rasismes mektigste mann Kjell Gunnar Larsen (54), ifjor.

Foredraget ble ifølge kilder holdt for Tjen Folkets kadre på gruppens sommerleir. Kjell Gunnar Larsen er nestleder i Tjen Folket, som dominerer i de mest sentrale vervene og stillingene i SOS Rasisme.

«Vi må avsky det kommende statssekretærsjiktet og alt de står for. De fleste av disse har aldri gjort et ærlig arbeidsslag verken som det en eller det andre og kommer aldri til å gjøre det.», står det videre.

Trekk ved «den dårlige aktivistkulturen» i organisasjonene skal være å  «gå på møter med departementet og Stortinget».

- Grave grøfter «Vi har (..) brukt noe tid på å grave en del grøfter mellom oss og de «kule» folka i SU, Rød Ungdom, Press og Changemaker.», står det videre i dokumentet Dagbladet har fått tilgang til.

Også regjeringens største ungdomsparti, AUF, slaktes. SOS Rasisme oppgir å ha 40 000 medlemmer, har samarbeidet med en rekke organisasjoner om felles antirasistiske arrangementer og mottar flere millioner i statsstøtte hvert år.

I manuset redegjøres det også for Larsens bakgrunn i «jeg-form», både fra fagbevegelsen i Hydro og i arbeidet internt i AKP-ML i tidligere år.

Ingen kommentar Kjell Gunnar Larsen ønsker ikke å kommentere innholdet i foredraget.

- Dette må du ta opp med Tjen Folket, skriver Larsen i en e-post.

På direkte spørsmål benekter verken Larsen eller Tjen Folkets dagligledelse at foredraget er holdt, men vil ikke kommentere innholdet.

I det ungdomspolitiske miljøet reageres det sterkt på formuleringene om «grøftegraving» i SOS Rasisme og at krefter skal ha jobbet for å hindre ungdommer med bakgrunn fra andre organisasjoner i å drive antirasistisk arbeid i SOS Rasisme.

- Oppsiktsvekkende Arbeiderpartiets ungdomsparti mener SOS Rasisme mister både bredde og legitimitet.

- Uttalelsene er ganske drøye og oppsiktsvekkende. Det er tegn på en ren ukultur når en av hovedaktørene i SOS Rasisme sier dette, sier AUF-leder Martin Henriksen (31).

- Det er jo en styrke med medlemmer fra flere organisasjoner enn Tjen Folket representert i SOS Rasisme, sier Henriksen.

Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker utfordrer Tjen Folket til å vise sine resultater.

- Når krefter i SOS Rasisme graver grøfter mot viktige samarbeidspartnere, så lurer jeg på hvor man vil. Kritikken er latterlig. Jeg lurer  på hva de har fått til selv de siste årene, sier leder Ida Thomassen (23).

Også i Sosialistisk Ungdom er reaksjonen negativ.

- Sekt - Det er veldig trist at en liten sekt som Tjen Folket tar over en bred og viktig ungdomsorganisasjon som SOS Rasisme. Folk som har lagt ned mye arbeid i SOS Rasisme blir fortvilet over at ledelsen der har en annen agenda enn antirasisme, sier leder i SU, Mali Steiro Tronsmoen (26).

Redd Barnas ungdomsorganisasjon mener kritikken er feilaktig.

- LATTERLIG: Leder Ida Thomassen (23) i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker mener kritikken om at de har møter med politikere er latterlig. Changemaker har rundt 2500 medlemmer. Foto: Changemaker
- LATTERLIG: Leder Ida Thomassen (23) i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker mener kritikken om at de har møter med politikere er latterlig. Changemaker har rundt 2500 medlemmer. Foto: Changemaker Vis mer

- Dette er umodent. Det er et ærlig arbeid å gå på møter med politikere om rasisme, sier leder Kirsten Kolstad Kvalø (23) i Press.

- Vi er bra folk Tjen Folket vil ikke ta stilling til dokumentet.

- Vi vil av prinsipielle grunner ikke kommentere interne dokumenter eller dokumenter som gir seg ut for å være interne dokumenter eller en blanding av dette, lyder svaret fra e-postadressen joe@tjen-folket.no.

Avsenderen vil ikke oppgi navn, men undertegner med «Dagligledelsen i Tjen Folket».

- Vi er kommunister, vi er bra folk, folk som setter vanlige folks interesser først. Derfor har mange av oss tillitsverv i forskjellige folkelige organisasjoner. Her arbeider vi sammen med andre for å få frem frontens standpunkter, enten det gjelder å sloss mot narkotikabruk blant ungdom, eller norsk medlemskap i EØS eller statlig rasisme står det videre i e-posten.

Dagbladet har  tidligere knyttet e-postadressen til Kjell Gunnar Larsen. Dagbladet har kontaktet talsperson for Tjen Folket, Henrik Ormåsen, om dokumentet, men han har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Les hele dokumentet her

Kommentarfeltet i denne artikkelen er deaktivert etter upassende innlegg.

- DRØYT: AUF-leder Martin Henriksen mener SOS Rasisme tjener på å ha folk fra forskjellige ungdomsorganisasjoner som styremedlemmer og i verv. AUF har rundt 9500 medlemmer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- DRØYT: AUF-leder Martin Henriksen mener SOS Rasisme tjener på å ha folk fra forskjellige ungdomsorganisasjoner som styremedlemmer og i verv. AUF har rundt 9500 medlemmer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
-SEKT: SU-leder Mali Steiro Tronsmoen kaller Tjen Folket en sekt. Hun mener de skader SOS Rasisme. SU har over 2000 medlemmer. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
-SEKT: SU-leder Mali Steiro Tronsmoen kaller Tjen Folket en sekt. Hun mener de skader SOS Rasisme. SU har over 2000 medlemmer. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer