Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Har aldri kjøpt sertifikat

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, sier til Dagbladet at han stiller seg fullstendig uforstående til ryktene om at han skulle ha kjøpt seg et båtsertifikat via Erik Øye i 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden den såkalte sertifikatsaken startet i Oslo tingrett 2. mai, har det gått et rykte om at PST-sjef Jørn Holme var blant dem som kjøpte seg den svenske «blåboka» i 1997. Politiet sitter på en liste som de mener er utarbeidet av finansakrobaten Christer Tromsdal, der det er skrevet opp en rekke navn på personer som skal ha kjøpt seg båtsertifikat.

Svømmeknappen

-  Jeg er for lengst informert om at det er spredd rykter om at jeg skulle kjøpt meg båtsertifikat, men dette er tull fra ende til annen. Det eneste jeg har, er svømmeknappen som viser at jeg har lært meg å svømme 25 meter og et slags båtførerbevis fra 8. klasse på ungdomsskolen, sier PST-sjef Jørn Holme til Dagbladet.

Det var i går ganske nøyaktig en måned siden Dagbladet sjekket ryktene første gang med Holme. Han avviste det kategorisk den gang. Siden har flere medier ringt om det samme og fått samme svar. I går fikk PSTs vakttelefon på ny en henvendelse om ryktene, og da bestemte Holme seg for å dementere offentlig.

-  Jeg kan for øvrig si at jeg ikke liker å være i båt på sjøen. Jeg er en fjellmann. Jeg har aldri hatt båt og kommer aldri til å få det, sier Holme.

Avviser

Selv avviser Tromsdal at han har spredt rykter, men erkjenner at lista stammer fra ham. Den ble laget foran et politiavhør i 2002 og inneholder navn på folk som er omtalt i media som har tatt kurs, men også navn på andre.

-  Dette er ingen salgsliste. Grunnen til at jeg har kunnskap om kursene, er at jeg i 1997 var styreformann i Norwegian Yacht Broker og dermed ofte delte kontor med Erik Øye, som var daglig leder. Jeg har fortsatt mye kontakt med Øye, sier Tromsdal til Dagbladet.

 -  BARE SVØMMEKNAPPEN:  I løpet av den siste måneden har ryktene om Jørn Holmes angivelige båtsertifikat økt i styrke. I går tok han bladet fra munnen: -  Det eneste jeg har, er svømmeknappen og et slags båtførerbevis fra 8. klasse, sier han. Foto: Scanpix
- BARE SVØMMEKNAPPEN: I løpet av den siste måneden har ryktene om Jørn Holmes angivelige båtsertifikat økt i styrke. I går tok han bladet fra munnen: - Det eneste jeg har, er svømmeknappen og et slags båtførerbevis fra 8. klasse, sier han. Foto: Scanpix Vis mer

Han er skuffet og irritert over at han ikke fikk vitne i sertifikatsaken, siden flere, bl.a. hans tidligere kompanjong Ole Petter Lindegaard, har sagt at det var Tromsdal som tipset Dagens Næringsliv.

Skjult agenda

Aktor Susie Bergstrand hadde stevnet Tromsdal som vitne, men i samråd med forsvarerne ble han frafalt rett før Lindegaard skulle forklare seg. Det var overraskende, siden Kjell Inge Røkkes forsvarer, Ellen Holager Andenæs, begjærte Tromsdal avhørt av politiet da rettssaken startet.

Politiet måtte da til slutt innkalle Tromsdal til nytt avhør, hvor han fortalte det han visste om sertifikatsaken.

Tromsdal skal ha benyttet avhøret til å slå tilbake mot påstander fra ekskompanjongene Ole Petter Lindegaard og Trond Kaarem, som har påstått at Tromsdal regisserte Røkke-saken.

Tøv

Dagbladet er kjent med at også Kjell Inge Røkkes forsvarer, Ellen Holager Andenæs, har snakket med Christer Tromsdal hvor påstanden om at Jørn Holme skulle ha kjøpt båtsertifikat, er blitt gjentatt. -  Jeg ønsker ikke å bli konfrontert med slike rykter og avviste det, sier hun til Dagbladet.

Politiadvokat Fredrik Ranke avviser også at Tromsdal ble droppet som vitne fordi han visste for mye.

-  Dette er bare vår egen vurdering i forhold til bevisverdien, sier han.

Selv mener Tromsdal at grunnen til at han ikke fikk vitne, var at han vet for mye.

Han mener også at VGs sak 14. mai om at PST slo alarm da Tromsdal ble skutt i beinet utenfor leiligheten på Frogner i desember, var plantet for «å skremme» ham.

Finansakrobaten bor for tida på Gimle terrasse på Frogner i samme bygning som flere statsråder. Landbruksminister Lars Sponheim bor vegg i vegg.

Avlytting

PST skal ha saumfart fire statsråders leiligheter på jakt etter avlyttingsutstyr. Grunnen til politiets bekymring er frykt for at Tromsdal kan ha kontakter til et kriminelt miljø på grunn av flere stridigheter innen et frynsete finansmiljø.

En av naboene har også klaget på at Tromsdal tasser fram og tilbake over stuegolvet nattetid, og dermed blir forstyrret.-  Dette er tøv, jeg har aldri hørt at noen av mine nærmeste naboer har klaget, sier Tromsdal.

Dagbladet er også kjent med at en eller flere av forsvarerne i sertifikatsaken har tatt sine forholdsregler fordi de frykter avlytting.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!