Mutert corona:

Har aldri opplevd liknende smitte

Kommuneoverlegen i Halden forteller om hele familier som blir videresmittet og smittetilfeller de ikke har opplevd før. - Én meter i avstand gjelder ikke her.

FLERE POSITIVE TESTER KOMMER : Kommuneoverlege Kjersti Gjøsund i Halden kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLERE POSITIVE TESTER KOMMER : Kommuneoverlege Kjersti Gjøsund i Halden kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av noen få dager har Halden fått testresultater som dokumenterer 70 nye innbyggere i kommunen med covid-19-smitte.

Alle 70 er sporet til Halden Ishall og barn eller voksne som har vært der, eller i neste ledd nærkontakter og familiemedlemmer.

Og det kommer flere, slår kommunelege Kjersti Gjøsund fast, uten antydning til å strø salt i sårene.

Før smitteeksplosjonen fra ishallen, hadde Halden kommune bedre enn gjennomsnittlig god kontroll med corona-epidemien. I løpet av de 11 første månedene av epidemien siden mars i fjor, var det godt under 300 smittetilfeller.

Nå er tallet oppe i 345 totalt siden pandemien startet.

Og 2 321 mennesker i alle aldrer av Haldens 32 000 innbyggere er i hjemmekarantene - i praksis portforbud i kommunen med landets strengeste smitteregime om dagen.

ALLE SPOR FØRER HIT: Men den aller første smitten i Halden Ishall vet ennå ikke helsemyndighetene i kommunen hvor kommer fra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ALLE SPOR FØRER HIT: Men den aller første smitten i Halden Ishall vet ennå ikke helsemyndighetene i kommunen hvor kommer fra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Selv om det er aldri så strengt med hele familier, skoleklasser og arbeidsplasser rammet: Kommuneoverlegen holder på at situasjonen fortsatt er under kontroll.

- Hva har dere lært i Halden disse hektiske dagene om forskjellen på det tradisjonelle coronaviruset og den muterte, britiske varianten?

- Det britiske viruset smitter betydelig lettere. Vi ser at hele familier blir videresmittet i mye større grad. Og vi ser noe vi ikke har registrert tidligere. Enkelte som har møtt hverandre utendørs, er blitt smittet. Ikke ved å passere hverandre tilfeldig, men ved normal prat og bevegelse uten å være tett på hverandre, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund til Dagbladet onsdag.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rrostrup Nakstad svarer på spørsmål i dag onsdag fra nordmenn vedrørende corona-situasjonen. Vis mer

- Har dere trukket noen konklusjoner så langt?

- Tometerregelen er innført. Én meter i avstand gjelder ikke her. Og med den nye smittespredningen er det helt nødvendig for alle som er berørt på et eller annet vis å holde seg innenfor egen dør eller på tur uten å treffe andre. Nærkontaktene må ha negativ test etter tidligst sju dager. Og det fra en PCR-prøve. Hurtigtest gjelder ikke.

Med nødvendigheten av reiseforbud og stengte dører, peker kommuneoverlegen på at mange til vanlig beveger seg mellom hjem, jobb, skole og fritidsaktiviteter. Og at en person kan være smittespreder i to døgn før symptomene oppstår uten selv å merke at vedkommende selv er smittet.

Med «kontroll» mener hun at alle de 70 smittetilfellene fram til nå er sporet til Halden Ishall eller noen som har vært. Selv om det ikke er sporet hvordan den aller første smitten kom til ishallen.

Av de 13 positive testene fra tirsdag, er 11 nærkontakter til noen som har vært i ishallen. To av de 13 - en ung og en voksen - har vært i hallen selv.

- Hvor mange av de 70 er smittet fra det britiske viruset?

FORTSATT STENGT: Inngangsdørene til Halden Ishall ble brått stengt om ettermiddagen tirsdag 26. januar da smittetallene plutselig ble mystisk høye. Pr. tirsdag 2. februar er det 70 smittetilfeller knyttet direkte mot aktivitet i ishallen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORTSATT STENGT: Inngangsdørene til Halden Ishall ble brått stengt om ettermiddagen tirsdag 26. januar da smittetallene plutselig ble mystisk høye. Pr. tirsdag 2. februar er det 70 smittetilfeller knyttet direkte mot aktivitet i ishallen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Pr. tidlig onsdag er det fortsatt bare en konstatert smittet at det muterte viruset. Det er en voksen som var under skøyte- og ishockeyskole for barn. Det er ikke tilfeldig at så mange er smittet fra samme sted så raskt. Det som gjelder nå, er at alle holder avstand til alle fram til de er konstatert friske og smittefri. Mange testprøver fra smittede ligger i kø. Om alle viser seg å stamme fra det muterte viruset, blir vi ikke overrasket, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund i Halden.

Corona-viruset trives bedre i kald luft enn i varm luft - derav i ishockeyhaller med is og fryseanlegg.

- Og luftsirkulasjonen er mindre mellom de tette veggene rundt banen - vantene - enn høyere oppe mot taket i hallene, forklarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

ISHALL: Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om hvor coronaviruset ser ut til å trives. Vis mer

Det betyr at det sannsynligvis er høyere konsentrasjon av viruset rett over isen, der store og små på skøyter beveger seg.

Standardhøyde på de tette treveggene rundt en elitearena som i Halden, er ca. 120 centimeter. På toppen der kommer tett pleksiglass i 180 centimeter høyde i svingene og en drøy meter på langsidene.

Det betyr et «lukket» luftrom på mellom 2,2 meter og 3 meter over hele isflata.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer