«Dødsalgen»:

- Har aldri opplevd liknende

Ottar Bakke har mistet 2,8 millioner fisk i algekatastrofen. Nå jobber han for å begrense tapet.

JOBBER PÅ: Hos Ballangen Sjøfarm jobber de knallhardt for å berge den fisken som er igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JOBBER PÅ: Hos Ballangen Sjøfarm jobber de knallhardt for å berge den fisken som er igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OFOTFJORDEN (Dagbladet): Her i Ofotfjorden prøver Ballangen Sjøfarm og skipet «Norwegian Gannet» å redde fisken som er igjen etter «dødsalgen» som rammet Nordland og Troms 14. mai.

Tall fra Fiskeridirektoratet viser at algen så langt har tatt livet av 12 000 tonn fisk. Dette tilsvarer en sum på over 720 millioner kroner.

Daglig leder Ottar Bakke i Ballangen Sjøfarm tar Dagbladet med ut til slakteskipet som skal redde en merd med 1000 tonn fisk. «Norwegian Gannet» ankom Ofotfjorden og oppdrettsanlegget til Ballangen Sjøfarm seint onsdag kveld.

- Nå prøver vi å begrense tapet, sier han.

«Dødsalgen» i Nordland og Troms er utvilsomt en katastrofe for de ni selskapene som er rammet. Hos Ballangen Sjøfarm har det gått i ett døgnet rundt i 14 dager.

- Vi kjører på og prøver å redde det vi kan. Vi tar det time for time, sier Bakke.

- Hvor kritisk er denne situasjonen?

- Det er uten sidestykke, sier han kort og ser bort på fisken som er igjen.

- TRAGEDIE: Ottar Bakke i Ballangen Sjøfarm kaller algekatastrofen en tragedie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- TRAGEDIE: Ottar Bakke i Ballangen Sjøfarm kaller algekatastrofen en tragedie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mistet 2,8 mill. fisk

Varme, ferskvannsavrenning og stillestående hav får skylda for den unormalt kraftige oppblomstringen av algen chrysochromulina leadbeateri, som legger seg i gjellene til oppdrettsfisken og kveler dem.

Ikke siden 1991 har oppblomstringen av «dødsalgen» vært så stor som den er nå.

- Jeg har aldri opplevd liknende, sier Bakke.

Ballangen Sjøfarm har et driftssamarbeid med Cermaq. Til sammen har de mistet 2,8 millioner fisk - tilsvarende 3600 tonn. Det er mer enn halvparten av fisken de hadde totalt.

Det økonomiske tapet er enormt.

- Det er en dyretragedie uten like. Dette har vært en forferdelig opplevelse. Det er helt uvirkelig. Man kan ikke ta det inn over seg, sier han.

Ottar Bakke skal i august gå av som daglig leder for Ballangen Sjøfarm - etter 15 år.

- Hvordan blir det å gå av etter en slik krise?

- Nei, det er jo sånn det er … Jeg tenker at det hadde vært verre om den som skal ta over hadde kommet midt oppi en slik tragedie, sier han.

Han forteller at algekatastrofen har vært en stor påkjenning for alle som jobber her. Men han utelukker permitteringer. Det er ifølge ham helt uaktuelt.

CALIFORNIA: Laksefiskeren ante fred og ingen fare. Så smeller det. Video: Caters. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Fjernet død fisk

Fiskebåten Sørheim Holding har bistått i å hente flere kasser med død fisk fra Ballangen Sjøfarm. Den skal brukes til å lage fiskeolje.

- Vi fikk først telefon klokka 23 på kvelden 16. mai. Vi har to fiskefartøy i våre rederier. Vi dro ut klokka 07 på 17. mai, og det tar cirka et døgn å reise. Det andre fartøyet fikk vi bemannet i løpet av 17. mai, og det gikk klokka 09. Da vi kom fram gikk vi rett i arbeid, sier Egil Sørheim i Sørheim Holding.

- Beskriv synet som møtte deg?

- Uvirkelig. Det var forferdelige greier.

Han forteller at de fryktet at anlegget skulle synke, og at det ble en kamp for å unngå at nettopp det skjedde.

- Vi har fraktet bort en båt med 370 tonn død fisk, og en annen med 1800 tonn, forklarer han.

- Hvordan rammer dette lokalt?

- Oppdrettsnæringa er veldig viktig, så dette får enorme ringvirkninger lokalt. Konsekvensene er store.

DØD FISK: Her er kasser med død fisk hos Northern Lights Salmon. Foto: Northern Lights Salmon
DØD FISK: Her er kasser med død fisk hos Northern Lights Salmon. Foto: Northern Lights Salmon Vis mer

- Får store ringvirkninger

Hos selskapet Northern Lights Salmon i Troms har den mest kritiske situasjonen roet seg. Også her prøver de å redde fisken som er igjen.

Daglig leder Elisabeth Balteskard forteller at 4000 tonn fisk har blitt tatt av «dødsalgen». Hun utelukker ikke permitteringer - tvert imot varsler hun om at dette vil skje.

- Dette får store ringvirkninger. Slakteriet vårt har ingen fisk å slakte, sier hun.

Ole Aksel Johansen i fiskeslakteriet Breivoll Marine Produkter bekrefter overfor Dagbladet det Balteskard forteller. Som følge av algekatastrofen må han trolig permittere alle sine 30 ansatte - inkludert seg selv.

- Vi skulle jobbe fra juni til mars med slaktingen. Nå er det ingen jobb å gå til. Det er ingen fisk å slakte, sier han.

RAMMET HARDT: 12 000 tonn fisk er rammet av algen. Foto: Northern Lights Salmon
RAMMET HARDT: 12 000 tonn fisk er rammet av algen. Foto: Northern Lights Salmon Vis mer

Kystvakta bistår

Kystvaktskipet «Heimdal» har bistått i kampen mot algeoppblomstringen. Dette skjedde etter et møte mellom Sjømat Norge, Fiskeridirektoratet og Kystvakten.

Skipet har et laboratorium om bord, og sammen med en forsker fra Sintef skal skipet ta og analysere vannprøver for å få oversikt over hvilke vannbasseng oppdrettsfisken trygt kan oppholde seg i.

Til sammen er ni selskap i Nordland og Troms rammet.

I Nordland er Ballangen Sjøfarm, Ellingsen Seafood og Mortenlaks hardt rammet. I Troms er det Sørrollnesfisk, Northern Lights Salmon, Kleiva Fiskefarm, Gratanglaks, Nordlaks og Salaks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer