Kreftforeningen slår alarm:

Har aldri opplevd liknende

Kreftforeningen opplyser at de aldri har opplevd en så kritisk og akutt situasjon før. De er særlig bekymret for at kreftbehandling skal bli satt på vent. De er også bekymret for pasienter som ikke får ta med seg pårørende på sykehusene.

SLÅR ALARM: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen opplyser at norske kreftpasienter nå står overfor tidenes mest akutte trussel. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen
SLÅR ALARM: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen opplyser at norske kreftpasienter nå står overfor tidenes mest akutte trussel. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Kreftforeningen mener at man nå «står overfor tidenes mest akutte trussel mot norske kreftpasienter». De opplyser at de aldri før har opplevd en så kritisk og akutt situasjon i Kreftforeningens historie.

- Vi opplever at situasjonen samlet sett er ganske kritisk. Årsaken til det er at kapasiteten i spesialisthelsetjenesten er sprengt. Gjennom hele pandemien har kreftpasienter vært prioritert, men nå er vår store frykt at disse pasientene kan få behandlingen sin satt på vent på grunn av belastningen på helsetjenesten, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross til Dagbladet.

Det understrekes at dette er en utvikling som man frykter, og at så langt Kreftforeningen kjenner til, så får pasientene den behandlingen som de skal ha inntil videre. Generalsekretær Ross ønsker ikke å uroe dem som nå er til behandling.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tiden. Vis mer

Tilbakemeldinger

Mange pasienter tar nå kontakt med Kreftforeningen. Blant annet forteller de at de sliter med å få ut prøvesvar fra fastlegene fordi fastlegene er overarbeidet.

- Det er også mange pasienter som tar kontakt nå som er ordentlig redde og engstelige, blant annet for å ikke få behandlingen sin. Det er første gang at situasjonen for kreftpasientene har vært så kritisk. Kreftbehandling er fortsatt prioritert, men det store problemet oppstår om helsevesenet ikke har tilstrekkelige kapasitet lenger, sier Ross og fortsetter:

- Dette kombinert med tilbakemeldinger fra spesialisthelsetjenesten gjør at vi vurderer situasjonen som ganske akutt nå.

Ross forteller at Kreftforeningen har og har hatt ukentlig kontakt med kreftavdelingene i Norge under de kritiske fasene i pandemien.

- Nå får vi tilbakemeldinger fra ledere for kreftklinikker om at de kan bli nødt til å prioritere pasienter som kan overleve kreft framfor pasienter som ikke kan overleve, dersom situasjonen fortsetter å utvikle seg.

TILLIT: De fleste i Norge har valgt å ta vaksinen. FHIs Frode Forland kommenterer vaksineutviklingen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Pårørende

I tillegg, forteller Ross, er de bekymret for pasienter som ikke får ta med seg sine pårørende på sykehusene lenger.

- Om du får beskjed om at du har kreft, for eksempel, så er det mange pasienter som har problemer med å oppfatte informasjonen som kommer etter det. Og når man ikke får ta med seg pårørende lenger, kan informasjon glippe.

Kreftforeningen oppfordrer folk til å vaksinere seg.

- Det mest konkrete vi kan gjøre i denne situasjonen er å oppfordre alle til å ta vaksinen, enten om det er første, andre eller tredje dose, for å avlaste helsevesenet. Det er vår store bønn. De fleste av oss er berørt av kreft, enten om man er rammet av det selv, eller om man kjenner noen som har kreft, sier Ross.

- Hva kan politikerne gjøre for å bidra?

- Man kan sikre at pårørende får være med digitalt selv om de ikke kan være med pasientene fysisk, for eksempel via videokonsultasjon. Det burde ha vært en rettighet. I tillegg håper jeg at regjeringen iverksetter skikkelige krisetiltak for helsetjenesten, for man bør gjøre alt man kan for å hjelpe dem.

DYSTERT: Pfizer anslår at pandemien vil vare til 2024, FHIs Frode Forland kommenterer anslaget. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Bekymret i Europa

Mandag var over 370 covid-19-pasienter innlagt på norske sykehus. 121 covid-19-pasienter var innlagt på intensivavdeling, mens 75 covid-19-pasienter mottok respiratorbehandling.

- Antall innlagte er på et rekordhøyt nivå i Norge. Det medfører at mange sykehus nå har måttet redusere aktiviteten sin - mange hundre operasjoner er utsatt. Det som er faren om dette forholder seg på et vedvarende høyt nivå, er at andre grupper får et dårligere helsetilbud over tid, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet TV og fortsetter:

- Man er veldig bekymret ute i Europa nå, hvor det ser ut til at millioner av mennesker kanskje ikke har fått kreftutredning tidsnok, eller i hvert fall at det ikke har blitt gjennomført på samme måte som det ellers villa ha blitt, dersom vi ikke hadde hatt pandemi og smitteverntiltak.

BRILLER: At det dugger på brilleglassene når man bruker munnbind er noe mange må forholde seg til. Her får du tips hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vinter i vente

Nakstad forteller at man i Norge har vært opptatt av at helsevesenet skal fungere mest mulig normalt gjennom pandemien. Både av hensyn til pasientene som trenger helsetjenester og av hensyn til covid-19-pasientene.

- Dersom vi klarer begge deler, så sparer vi samfunnet for store utgifter, og vi kan også leve mer normalt om vi klarer å kontrollere det, sier Nakstad og fortsetter:

- Dette har vært vår motivasjon hele veien, men det kan bli vanskelig om sykehusene må redusere planlagt aktivitet kraftig gjennom vinteren. Det vil i så fall medføre et veldig stort etterslep. Om vi kan unngå det, så er det en stor fordel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer