Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har aldri sett hvite menn i verre trøbbel

Evangelist Rune Edvardsen har med brev til nordmenn i Kongo-fengsel.

KJENNER KONGO:  Daglig leder Rune Edvardsen kjenner Kongo og maktaktørene godt etter ti års virksomhet i landet. Her i november i fjor med opprørslederen Laurent Nkunda. Nå lever Nkunda i eksil i nabolandet Rwanda, men Edvardsen har ukentlig kontakt med han. Foto: GEIR EGELAND, TROENS BEVIS.
KJENNER KONGO: Daglig leder Rune Edvardsen kjenner Kongo og maktaktørene godt etter ti års virksomhet i landet. Her i november i fjor med opprørslederen Laurent Nkunda. Nå lever Nkunda i eksil i nabolandet Rwanda, men Edvardsen har ukentlig kontakt med han. Foto: GEIR EGELAND, TROENS BEVIS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Evangelist og daglig leder i Troens Bevis, Rune Edvardsen, er alvorlig bekymret for hva som vil skje med de to nordmennene som er mistenkt for drap på en lokal sjåfør i Kongo.

- Jeg tror ikke det er fare for livet deres, men jeg har aldri sett hvite menn få så stor negativ oppmerksomhet og være i slik trøbbel i dette landet, sier Edvardsen til Dagbladet.

Han har fått vite av lokale kontakter i ettermiddag at Tjostolv Moland trolig vil være framme i det militære fengselet i ettermiddag. I går brøt bilen med fangetransporten sammen i bushen.

Edvardsen kjenner landet bedre enn de fleste nordmenn. Han hadde og har fortsatt tett kontakt med opprørslederen Laurent Nkunda, som har levd i eksil i nabolandet Rwanda siden 22. januar i år.

Troens Bevis driver omfattende misjonsvirksomhet i det krigsherjede landet. Gjennom Dina-stiftelsen driver menigheten tre sentre for voldtatte barn.

Edvardsen har arbeidet i landet gjennom lengre perioder og flere ganger årlig hvert av de siste ti årene. Nå er han på hovedkvarterert i Kvinesdal - kommende tirsdag er han tilbake i Kongo.

Har med brev
På vegne av familiene til Tjostolv Moland (28) og en 27-åring fra Vestfold med adresse i Oslo tar han med brev til de to nordmennene. Han håper å få treffe dem i fengselet.

- På forhånd er det umulig å vite hva du får til i Kongo. Det kan gå dårligere og det kan gå mye bedre enn du har planlagt, sier Edvardsen til Dagbladet.

Han har allerede gjort en avtale i Kisangani tirsdag med advokaten til de to nordmennene, og akkurat den avtalen regner han med går i orden.

- Så vidt jeg forstår av lokale kontakter, har nordmennene vært heldig med advokat. Han snakker bra engelsk og har god anseelse, sier Edvardsen.

Utpekt som drapsmenn
Han har fulgt store nyhetsnettsteder hjemmefra og er flere ganger om dagen i kontakt med kjentfolk i landet. Saken har fått stor nasjonal oppmerksomhet i tv og andre store nyhetskilder. Og det er bakgrunnen for Edvardsens bekymring.

- Myndighetene har nok et ord med i laget om hvordan de store nyhetssakene presenteres. Og det framstilles ganske bombastisk at det var nordmennene som skjøt og drepte sjåføren. I løpet av mine ti år kjennskap til Kongo, har jeg aldri opplevd at noen hvite menn har vært i slik trøbbel, sier Edvardsen.

Han opplever det som fordel å være hvit i den tidligere kolonimakten.

- Personlig har jeg sjelden eller aldri følt meg fysisk truet når jeg har reist rundt og møtt folk fra de forskjellige militante grupperingene, sier Edvardsen.

De tre hjelpesentrene, som huser nærmere 200 barn totalt, ligger et stykke fra Kisangani - i Goma, Bukuva og Masissi.

Kisangani er en mellomstor by og senter for den rikeste delen av Kongo med utvinning av diamanter og andre verdifulle mineraler. Dermed er Kisangani også et av de farligste områdene i Kongo.

BEKYMRET: Mens kameraten (27) endelig fikk advokathjelp og besøk fra ambassaden i dag, har ingen fått livstegn fra Tjostolv Moland (28) siden han ringte faren (bildet) på tirsdag. Foto: TORBJØRN BERG
BEKYMRET: Mens kameraten (27) endelig fikk advokathjelp og besøk fra ambassaden i dag, har ingen fått livstegn fra Tjostolv Moland (28) siden han ringte faren (bildet) på tirsdag. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media