- Har aldri sett liknende

Politiveteraner er svært overrasket over utviklingen i Tina-saken.

MULIG ÅSTED: Tina Jørgensen (20, innfelt) ble funnet drept i oktober 2000. Området under Bybrua i Stavanger ble tidlig pekt ut som mulig åsted, og bildet er fra politiets undersøkelser den gang. Foto: Privat, Erling Hægeland / Dagbladet
MULIG ÅSTED: Tina Jørgensen (20, innfelt) ble funnet drept i oktober 2000. Området under Bybrua i Stavanger ble tidlig pekt ut som mulig åsted, og bildet er fra politiets undersøkelser den gang. Foto: Privat, Erling Hægeland / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den såkalte Tina-saken tok i går en dramatisk vending. Alle de fire mennene som er siktet i den 15 år gamle drapssaken, ble brått løslatt før fengslingstida gikk ut, ifølge politiet på grunn av at det ikke lenger foreligger fare for bevisforspillelse.

 - Dette er veldig spesielt. Jeg har aldri sett liknende - at fire siktede i en drapssak løslates samtidig, før fengslingstida går ut, sier Leif A. Lier, privatetterforsker og tidligere etterforskningsleder i Oslo-politiet, til Dagbladet.

- Jeg regner med at siktelsene blir frafalt dersom det ikke kommer fram nye opplysninger i saken, legger han til.

Også Finn Abrahamsen, privatetterforsker og tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, synes saken har tatt en svært spesiell vending.

ROSER POLITIET: Tidligere polititopp Leif A. Lier sier Rogalands-politiet har opptrådt helt korrekt i Tina-saken. Foto: Espen Røst S. / Dagbladet
ROSER POLITIET: Tidligere polititopp Leif A. Lier sier Rogalands-politiet har opptrådt helt korrekt i Tina-saken. Foto: Espen Røst S. / Dagbladet Vis mer

- Dette er høyst uvanlig, sier han.

Siktelsene mot de fire mennene blir imidlertid opprettholdt, og etterforskningen fortsetter.

- Tvil om troverdigheten Torsdag gjennomførte politiet en rekonstruksjon i Stavanger med 36-åringen som har knyttet seg selv og de andre siktede til drapet på Tina Jørgensen (20) i 2000. Under rekonstruksjonen begjærte hans advokat Odd Rune Torstrup klienten umiddelbart løslatt.

- Vi får avvente og se hva som skjer, men jeg regner med at siktelsen mot ham frafalles, sier advokat Torstrup til Dagbladet.

Ifølge VG har 36-åringen forklart seg sprikende og sådd tvil om sin egen troverdighet.

KRITISK: Tidligere politioverbetjent sier det virker som om Rogaland politidistrikt har tabbet seg ut i etterforskningen av Tina-saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Tidligere politioverbetjent sier det virker som om Rogaland politidistrikt har tabbet seg ut i etterforskningen av Tina-saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Olav Sylte, som forsvarer en av de medsiktede, en 38-åring, bifaller løslatelsen.

- Dette mener jeg var en veldig riktig beslutning som sannsynligvis er fattet på bakgrunn av rekonstruksjonen, og at tilståelsen bare er oppspinn og psykiatri. Rekonstruksjonen i går viser at disse mennene ikke kan ha gjort det, sier Sylte til Dagbladet.

- Meget dramatisk Finn Abrahamsen mener det virker som om politiet har tabbet seg ut i etterforskningen.

- Dersom dette går galt, er det meget dramatisk for politiet. Sett utenfra framstår dette som en forferdelig feil, som de må gi en forklaring på, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Den tidligere etterforskningslederen understreker at Rogalands-politiet bør ha tatt høyde for at den hovedsiktede 36-åringen, som har hatt rusproblemer, har forklart seg uriktig.

- Stoffmisbrukere tilstår ofte forbrytelser de ikke begått. Årsaken kan være oppmerksomhetsbehov eller at de er psykisk belastet. Noen hallusinerer, har falskt minne og tror at de faktisk har gjort det, sier han.

- Godt politiarbeid Leif A. Lier understreker at han bare kjenner sakens utvikling gjennom media, men framholder at det ikke er grunnlag for å kritisere politiet for å ha gjort dårlig arbeid.

PÅGREPET FØRST: Den 36-årige sørlendingen ble først pågrepet av de fire siktede, og har knyttet seg selv og kameratene til drapet for 15 år siden. Foto: Privat
PÅGREPET FØRST: Den 36-årige sørlendingen ble først pågrepet av de fire siktede, og har knyttet seg selv og kameratene til drapet for 15 år siden. Foto: Privat Vis mer

- Her har de gjort godt og solid politiarbeid. Når de får opplysninger om en drapssak, må de etterforske. Det ville vært mer oppsiktsvekkende dersom de ikke valgte å følge opp opplysningene, sier han.

Kona til en 36-årig medsiktet sier til Dagbladet at hun er svært glad over at ektemannen er sluppet ut av fengsel.

- Det er veldig godt. Jeg visste at det ville gå slik, sier hun.

- Må gjøre fryktelig vondt Kvinnen sier det er bra at politiet løslater folk de ikke har grunnlag for å holde på.

- Men jeg må si at det må gjøre fryktelig vondt for moren til Tina, som håper på en løsning. Jeg har veldig medfølelse for henne.

Tina Jørgensens mor har hele tida blitt løpende oppdatert om etterforskningen.

- Det virker jo som at saken heller ikke nå blir oppklart, sier hennes bistandsadvokat Kjersti Jæger til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram