- Har aldri sett noe verre

FN-sjef Ban Ki-moon om Pakistan-flommen.

- HASTER: FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, snakker med unge flomofre i Pakistan. Ban sier det haster med å få inn mer hjelp til flomofrene. Fem barn skal ha sultet i hjel som følge av matmangelen etter katastrofen. Foto: REUTERS/SCANPIX
- HASTER: FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, snakker med unge flomofre i Pakistan. Ban sier det haster med å få inn mer hjelp til flomofrene. Fem barn skal ha sultet i hjel som følge av matmangelen etter katastrofen. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sier det haster med å få hjelpen fram til de flomrammede områdene i Pakistan. Fem barn skal ha sultet i hjel som følge av matmangelen etter katastrofen.

- Jeg har besøkt mange områder som har blitt rammet av naturkatastrofer, men jeg har aldri sett noe verre enn dette, sier Ban til reportere i Pakistans hovedstad Islamabad, etter å ha sett katastrofens omfang fra luften.

Ifølge FN har omkring 1.600 mennesker mistet livet i flommen, og tragedien vokser for de rundt seks millionene som fortsatt trenger vann, mat og grunnleggende nødhjelp etter katastrofen.

Mens innsamlingen og forsendelsene tar tid, forstyrres også nødhjelpsleveranser av desperate mennesker som ved flere anledninger har raidet lastebiler med nødhjelp.

Et område på størrelse med Italia er rammet av flommen og FN har advart om at enda flere kan miste livet av sykdom og sult dersom man ikke får fart på nødhjelpen. De første dødsfallene som følge av sult, har blitt rapportert i landet. Det er fem barn i Kohistan-distriktet som har sultet i hjel.

- Vi står overfor en svært alvorlig matkrise i distriktet. Hvis vi ikke får mat innen de neste to dagene, vil mange flere miste livet, sier den lokale politimannen Abdul Sattar Kahn.

Solidaritet og sympati Den verste flommen på 80 år har direkte eller indirekte virkninger for 10 prosent av den pakistanske befolkningen. Så mange som 20 millioner mennesker er rammet totalt, og over 700.000 boliger og 32.000 kvadratkilometer med avlinger er ødelagt.

Søndag sa Ban Ki-moon at han hadde kommet for å vise FNs solidaritet og sympati med det flomrammede landet.

- Jeg er også her for å be verdenssamfunnet om å få opp farten i hjelpearbeidet, sa Ban.

FN har oppfordret det internasjonale samfunnet til å gi 2,8 milliarder kroner til hjelpearbeidet, men foreløpig har responsen vært lunken. Ifølge nyhetsbyrået DPA har giverlandene så langt bare forpliktet seg til å gi 20 prosent av det beløpet FN mener er nødvendig.

Ban møtte Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani og den pakistanske presidenten Asif Ali Zardari, som har blitt svært upopulær både hjemme og internasjonalt for måten han har håndtert den pågående flomkatastrofen på.

Mer regn Det ser foreløpig ikke ut til å bli noe opphold fra regnet i Pakistan. Statsministerens kontor opplyste søndag at en andre og tredje flom kan bli enda mer ødeleggende. Ifølge offentlige tjenestemenn vil regnet fortsette og det er dermed fare for at vannreservoarer og demninger kan briste.

Det meteorologiske departementet sier at kraftig regn er ventet i Punjab og nordvest, mens man får spredt regn i Sindh og Baluchistan de neste to dagene.
NTB