Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor flomfare i Finnmark:

- Har aldri sett vannet så høyt

I Hammerfest er hus evakuert. I Porsanger er veier stengt. I Alta venter de i spenning.

FLOM: Det er for tiden stor flomfare i deler av Finnmark. Foto: Privat. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

OBS! Dagbladet følger flommen fortløpende.

Det er for tiden stor flomfare i deler av Finnmark. I Alta, Karasjok og Porsanger har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppjustert varslingen til rødt farenivå - det høyeste nivået.

Her frykter myndighetene «omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur», ifølge Varsom.no.

Også i Hammerfest er faren stor for flom, men her er farenivået oransje - nivået under rødt.

Måtte evakuere

Tomi Dahl, samboeren Hilde Brekmo, deres tre barn og en leieboer ble søndag morgen evakuert fra sin bolig i Hammerfest.

Huset, som har vært i Dahls families eie i generasjon, ligger langs Storvannet. Vannet har nå gått over sin bredder, og ligger faretruende nær huset.

OVER BREDDENE: Huset til Tomi Dahl, samboeren og deres tre barn i Hammerfest ligger faretruende nær Storvannets høye vannstand. Foto: Privat
OVER BREDDENE: Huset til Tomi Dahl, samboeren og deres tre barn i Hammerfest ligger faretruende nær Storvannets høye vannstand. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har aldri sett vannet så høyt før. Det er veldig høyt, sier Dahl til Dagbladet.

Han og familien befinner seg nå i en kommunal bolig i Hammerfest, som kommunen har stilt til disposisjon. Han var selv ikke hjemme da politiet kom til familiens hus tidligere i dag, og ba dem om å pakke sammen og evakuere.

Det var samboeren Hilde Brekmo som på kort varsel måtte få med seg familien ut av huset. Overfor iFinnmark.no forteller hun følgende:

- Vi begynte å se dette i går, egentlig, og om morgenen i dag gikk vi ut for å sjekke da vi sto opp. Det var veldig mye endring. Vi fikk beskjed hos politiet om at de vurderte eventuell evakuering, og at vi måtte være klar for dette.

50-årsflom

I Alta, Porsanger og Karasjok tilsvarer det røde farevarselet fare for 50-årsflom, forklarer statsmeteorolog John Smits til NRK søndag kveld.

VANNSTAND: Vannet var søndag morgen nært ved å nå terrassen Tomi Dahl og Hilde Brekmos hus. Foto: Privat
VANNSTAND: Vannet var søndag morgen nært ved å nå terrassen Tomi Dahl og Hilde Brekmos hus. Foto: Privat Vis mer

- Når man kommer opp på rødt nivå, betyr det at dette i gjennomsnitt skjer hvert 50. år, sier Smits.

Vakthavende flomvakt Peter Borsanyi ved NVE ber folk som bor i de berørte områdene om å holde seg innendørs, holde seg unna elver og vassdrag og skråninger.

- Hovedforskjellen på oransje varsel og rødt varsel er med hvilken hyppighet varslingsnivået forekommer. Oransje varsel er alle nivåer over femårsintervaller. Rødt varsel er alle nivåer over 50-årsintervaller, sier Borsanyi.

Hovedårsaken til flomvarslene er snøsmeltingen i området.

- Det er veldig mye snø i hele distriktet, egentlig, og den har skjedd litt raskere i områdene hvor det er rødt varsel, sier flomvakten.

Stengte vei

I Porsanger kommune har Gaggaveien, som går fra E6 og opp til Gaggavann, eller Gakkajávri, ble veien søndag stengt som følge av oversvømmelse.

VANN: Vannstanden i Storvannet i Hammerfest er høyere enn normalt. Det er ventet at vannet skal ytterligere i de nærmeste dagene.
Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen / NTB scanpix.
VANN: Vannstanden i Storvannet i Hammerfest er høyere enn normalt. Det er ventet at vannet skal ytterligere i de nærmeste dagene. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Hammerfestingen / NTB scanpix. Vis mer

Søndag ettermiddag sendte Porsanger kommune ut SMS om at det er 50-årsflom i Lakselva og Stabburelva, og oppfordrer innbyggerne til å ta de nødvendige forholdsreglene i de flomutsatte områdene, skriver iFinnmark.no.

I samme området ligger det flere hytter.

Vannet har nå nådd flere av hyttene, skriver avisa.

Roser de frivillige

I Hammerfest er situasjonen foreløpig under kontroll, forteller ordfører Marianne Sivertsen Næss til Dagbladet.

- Det har ikke vært noen vannstigning mellom klokka 12.00 og klokka 18.00. Det er positivt, og vi opplever å ha god kontroll, sier Næss.

Men, legger ordføreren til:

- Vi følger situasjonen tett, for det er meldt regn om natta, men temperaturen skal også falle litt.

Hun roser frivillige og Røde Kors og Sivilforsvaret for å ha trådt til på svært kort varsel.

- Det er veldig mange som har gjort en kjempejobb de timene her. Det er bare å berømme dem. På kort varsel var det utrolig mange som stilte opp, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!