Slik ble seiersdagen markert på norsk jord

- Har aldri skjedd før

9. mai, dagen russerne feirer seiersdagen, ble markert på storslått vis på Svalbard. - Et annet uttrykk enn tidligere, sier sysselmester Lars Fause.

9. mai feiret Russland seiersdagen etter 2. verdenskrig på Svalbard. Video: Instagram/Trust Arktikugol. Vis mer
Publisert

Tirsdag feiret Russland seiersdagen etter 2. verdenskrig. Også på norsk jord var det parader preget av russiske flagg.

I Barentsburg, den russiske bosettingen på Svalbard, er seiersdagen feiret over flere dager. Tirsdag var det en storslått parade gjennom byens få gater.

Mange kjøretøy, deriblant biler, lastebiler, UTV, busser, snøscootere og helikopter dannet paraden nedover hovedgata.

Se video av hele paraden i videoen over.

- Annet uttrykk enn tidligere

Da Dagbladet tar kontakt med sysselmester på Svalbard, Lars Fause, har han fortsatt ikke sett bilder fra feiringen. Etter å ha sett bildene, påpeker han at det er forsamlingsfrihet i Norge, men:

Annonse

- Markeringen framstår større og med et annet uttrykk enn tidligere. Vi ble invitert til å delta på markeringen, men takket i år, som i fjor, nei til invitasjonen på grunn av krigen i Ukraina, sier han til Dagbladet.

SYSSELMESTEREN: Lars Fause er sysselmester på Svalbard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SYSSELMESTEREN: Lars Fause er sysselmester på Svalbard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Fause deltok selv på 9. mai-markering i Barentsburg i 2009 og 2010. Da var det bare en markering ved generalkonsulatet - og det har tidvis vært en markering utenfor byen.

- Det har vært det eneste. Det er ingen tvil om at verken jeg eller mine folk har sett noe av dette før, sier han om dagens markering.

Han forteller videre at det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol og konsulatet i Barentsburg orienterte Sysselmesteren om at det ville bli en markering. Likevel uten at det ble redegjort for de konkrete planene.

- Galskap

- Det har aldri vært parader i forbindelse med 9. mai i Barentsburg tidligere, hevder Timofey Rogozjin, tidligere turistsjef i gruvesamfunnet, til Dagbladet.

Han mistet jobben i Barentsburg i 2021, og jobber nå aktivt mot det russiske propagandamaskineriet. Han hevder at det heller aldri har vært så mye propaganda og patos tilknyttet markeringen.

Han beskriver videre årets parade som «snobbete og veldig høylytt».

LA NED BLOMSTER: I tilknytning med markeringen ble det også lagt ned blomster utenfor Barentsburg. Foto: Skjermdump Instagram / Trust Arktikugol
LA NED BLOMSTER: I tilknytning med markeringen ble det også lagt ned blomster utenfor Barentsburg. Foto: Skjermdump Instagram / Trust Arktikugol Vis mer

Rogozjin, som nå bor på Fastlands-Norge, sier at tidligere markeringer av seiersdagen - da han bodde i byen - gikk relativt rolig for seg. Det var konserter i dagene før, og blomsternedleggelse sammen med norske representanter fra Longyearbyen.

- Jeg føler at russerne feirer 9. mai mye mer aggressivt og høylytt nå. Som for å trosse verden. Det er galskap.

Han sammenlikner dagen med en markering for den russiske marinen i fjor.

- Det var samme idiotiske parade. Samtidig som Ukraina ble bombet. Det blir som å feste under pesten.

- Den ble uforglemmelig

Direktør i gruveselskapet Trust Arktikugol, Ildar Neverov, sier til Dagbladet at det er den 78. seiersdag-markeringen i Barentsburg.

- Men, vi bestemte oss for å gjøre dagen uforglemmelig. Det ble den så absolutt. Det er en hellig feiring for oss, sier han til Dagbladet.

På spørsmål om hvilke elementer som er nye til feiringen dette året, svarer han:

- Ha en fin dag!

Neverov viser ellers til den offisielle Instagram-kontoen til selskapet. Der har de, i tillegg til å ha lagt ut filmklipp av en parade, lagt ut bilder av at de legger ned kranser for «slagene i Spitsbergen». De ble lagt ned et kort stykke fra bosettingen. På veien til stedet gikk russerne med store, russiske flagg.

- Mer tyngde

Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Andreas Østhagen, påpeker at årsaken for feiringen er åpenbar: De ønsker å vise solidaritet med Russland.

- Men selvfølgelig får markeringen enda mer tyngde når Russland er i krig mot Ukraina.

Da Dagbladet snakker med ham, har han ikke sett bildene fra markeringen.

Samtidig er Barentsburg en russisk by, og drevet av et russisk statseid selskap. Dermed bør man ikke overdrive betydningen av markeringen, mener Østhagen.

Barentsburg har vært i søkelyset de siste ukene, etter NRK-avsløringen om at konsulen i Barentsburg, Andrei Chemerilo, har en tilknytning til den russiske, militære etterretningstjenesten GRU.

KONSULEN OG DIREKTØREN: Konsul i Barentsburg, Andrei Chemerilo (t.v.) og direktør i Trust Arktikugol, Ildar Neverov. Foto: Skjermdump Instagram / Trust Arktikugol
KONSULEN OG DIREKTØREN: Konsul i Barentsburg, Andrei Chemerilo (t.v.) og direktør i Trust Arktikugol, Ildar Neverov. Foto: Skjermdump Instagram / Trust Arktikugol Vis mer

- Selv om mange kanskje har visst om dette fra før, retter det søkelyset på russisk aktivitet i Barentsburg. Da er det kanskje litt merkelig at de velger å arrangere en så «stor» markering - gitt at den faktisk er stor, sier han og legger til:

- Det er merkelig å skulle reise flagget så høyt, gitt den spente situasjonen. Samtidig er det sikkert nettopp derfor de gjør det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer