– Har aldri vært så enige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I går gikk Senterpartiets nestleder, Trygve Slagsvold Vedum, ut i NRK og sa at det er helt avgjørende at kontantstøtten for ettåringer fortsetter. Hva synes Arbeiderpartiet og ministeren om det?

– Det er mye mindre avstand mellom oss og Senterpartiet nå enn når Soria Moria-erklæringen ble framforhandlet i 2005, og jeg tror vi kan bli enige nå også. Arbeiderpartiet ønsker også en mykere overgang mellom fødselspermisjonen og arbeidslivet. Hverdagen for mange småbarnsforeldre blir tøff når de skal ut i jobb, og samtidig ha en ettåring i barnehagen.

– Så kan det hende at Arbeiderpartiet vil frede kontantstøtten for ettår-

ingene?

– I Soria Moria står det at kontantstøtten skal «legges om». Hvordan det endelige resultatet blir, må forhandles fram. Men det er et faktum at ikke alle foreldre får utdelt barnehageplass med en gang barnet fyller ett år, og at disse foreldrene må få hverdagen sin til å gå opp. Vi ønsker å få i stand andre ordninger som kan gi alle foreldre mer tid med ungene det første året.

– En av kvinnebevegelsens hovedsaker er kvinners økonomiske selvstendighet. Dette er i konflikt med kontantstøtteordningen, slik den fungerer i dag.

– En stor andel av dem som mottar kontantstøtte for toåringer er kvinner med innvandringsbakgrunn. I Oslo har så mange som 80 prosent av dem som mottar kontantstøtte minoritetsbakgrunn. Kontantstøtten bidrar her til å holde dem hjemme. Derfor vil vi fjerne kontantstøtten for toåringer, som Senterpartiet nå også sier de ønsker. Sp og Ap er altså nærmere hverandre nå enn i 2005. Sp var med på å innføre kontantstøtten som de nå sier de vil halvere. Det er en stor endring fra innføringen i 1997.

– Senterpartiet ønsker å heve kontantstøttebeløpet for ettåringer til 5500. Er det realistisk i et framtidig rødgrønt regjeringsprosjekt?

– Det må diskuteres, men Arbeiderpartiet ønsker ikke å øke kontantstøttebeløpet. Vi er mer opptatt av å finne andre ordninger som kan gi småbarnsforeldre mer tid med barna det første året.

– Men alt i alt er dere nesten helt enige?– Vi er enige om målet: Å gi småbarnsforeldre en mykere overgang tilbake til arbeidslivet. Men uansett hvilke endringer det blir, så vil vi varsle dem i god tid, for småbarnsforeldre planlegger for lang tid framover.