Har allerede skrevet krigstalen

Klokka to i natt blir det klart at Saddam Hussein ikke vil forlate Irak frivillig. Da er det bare timer til bombene faller over Irak. Talen president Bush skal holde når krigen begynner, er allerede skrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av onsdagen pågikk det hektisk møtevirksomhet i Washington. George W. Bush var i møte med krigskabinettet, der han har samlet sine nærmeste krigsrådgivere Dick Cheney og Donald Rumsfeld, sjefene for CIA og FBI, lederen for Det nasjonale sikkerhetsrådet, forsvarssjefen, justisministeren og utenriksministeren.

Seinere på dagen ringte han til Tony Blair, før han hastet videre til møte med New Yorks borgermester Michael Bloomberg, som ba om mer penger for å forhindre terrorangrep i verdensmetropolen.

Sandstormer

Samtidig sendte Det hvite hus ut en formell melding til kongressen om krigen, og Bushs talsmann, Ari Fleischer, møtte pressen.

- Vi er på randen av krig mot Irak. Vi håper dette blir en kort og presis konflikt. Men det er mange ukjente faktorer, så vi kan ikke utelukke at krigen kan vare en stund. Vi må forberede oss på at amerikanske liv kan gå tapt.

En av faktorene som kan stanse planene om en kortvarig krig, er været. I dag førte kraftige sandstormer til svært redusert sikt i ørkenen i Kuwait. Stormene kan fort bli et problem for de amerikanske helikoptrene, som regnes som en viktig del av invasjonsstyrken.

Bushs tale

Blant faktorene som derimot kan planlegges godt, er talen som presidenten skal holde for hele verden når bombene har begynt å falle. Det vil ta svært kort tid fra krigen er i gang, til Bush sitter bak pulten på det ovale kontoret og forteller hvor mange sjanser Saddam har fått, før talen avsluttes med et «Gud velsigne Amerika».

Hans profesjonelle taleskribenter har allerede jobbet med ordlyden i flere dager. Nå er det bare et tidsspørsmål før vi andre får høre den.

Kilder: CNN, AP, Reuters

DÅRLIG VÆR: Det var kraftige sandstormer mellom Irak og Kuwait i dag.