Har allerede slettet 6000 personer fra medlemslista

Etter å ha vært i kontakt med «en god del, men langt fra alle» av katolikkene som har blitt registrert siden 2010, har Den katolske kirke allerede måtte slette 6000 av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den katolske kirke etablerte «en snarvei» for medlemsregistrering i 2010. Siden har medlemstallet mer enn doblet seg.

Det første året, fra 2010 til 2011, ble nesten 16 000 nye medlemmer registrert ifølge Kulturdepartements oversikt.  Og fra 2011 til 2012 kommer det 19 268 nye til. De neste to årene registreres henholdsvis 18 844 og 18 979 personer.

En gjennomsnittberegning av antallet nye medlemmer registrert i Den katolske kirke i Norge de siste fire åra, avslører at kirka har registrert drøyt 50 personer om dagen - hver dag - hele året.

Akkurat nå pågår et intenst oppryddingsarbeid med å kontakte 79 000 personer som siden 2010 er registrert som medlemmer.

Kirka har etablert et eget call-senter - deres oppdrag er å følge opp alle som ikke besvarer brevet. 

<strong>- EN SNARVEI:</strong> Det har biskop Bernt Eidsvig overfor Dagbladet selv kalt metoden som ble etablert i 2010, og som har ført til at uvitende personer er registrert som medlemmer i Den katolske kirke i Norge. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
- EN SNARVEI: Det har biskop Bernt Eidsvig overfor Dagbladet selv kalt metoden som ble etablert i 2010, og som har ført til at uvitende personer er registrert som medlemmer i Den katolske kirke i Norge. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Biskop Bernt Eidsvig har fått pålegg fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen til tros- og livsynssamfunn, om å slette alle som er blitt registrert uten at de selv har vært klar over det.

- Vet ikke konkret - Vi har skrevet brev til 79 000 personer, alle som er registrert fra 2010. Vi har på ulikt vis vært i kontakt med en god del av dem, men langt fra alle. Så langt har vi slettet 6000 personer. Det kan godt være en del av dem er rettmessig registeret, men det er personer vi ikke finner, eller som har bedt om at vi sletter dem, sier Eidsvig til Dagbladet.

- Hvor mange av de 79 000 har dere funnet regulær innmeldingsdokumentasjon på?

- Nei, det må vi bearbeide etter hvert. Det er mye av dette som er på papir, noe er fra kirkebøker, en del er dokumentert elektronisk. Vi har for eksempel en stor gruppe som vi ikke finner, som vi ikke har telefonnummer til, eller brevene har kommet i retur.

- Hvordan forklarer du at dere har registrert i snitt 50 personer daglig de siste fire årene?

- Det forklarer jeg med innvandring. Det er EU som har sørget for dette. Selv om vi hadde holdt oss helt strengt til alle regler, er ikke det tallet urealistisk. Innvandringstallene viser nok at det i snitt har kommet flere enn 50 om dagen til Norge fra katolske land.

- Hvordan har denne registreringen helt konkret foregått?

- Helt konkret vet jeg ikke. Det er jo ikke jeg som har gjort dette. Men slik jeg forstår det, er de funnet i tilgjengelige, offentlige registre, som telefonkatalogen.

- Men som forstander står du etter loven ansvarlig for at medlemslistene som leveres inn er korrekte.

- Nå skal jeg i prinsipp ikke skille mellom skyld og ansvar. Jeg tror man har hatt som hypotese at polakker har vært katolikker. Så er jeg enig i at man ikke skal melde inn personer som ikke er klar over det. Den som føres inn, må selv ønske det, sier Eidsvig, som legger til:

- Jeg beklager at dette har skjedd.

2015: 130 mill. kroner i støtte Gjennom en rekke artikler har Dagbladet omtalt det som later til å være en massiv feilregistrering av medlemmer i Den katolske kirke i Norge. Både katolikker og ikke-katolikker er innrullert i kirkas protokoller, uten at de selv har vært klar over det. Navnene er søkt opp i offentlige registre, og deretter oppført som medlemmer i kirka.

Medlemsrotet i Den katolske kirke

• Dagbladet har gjennom en rekke artikler omtalt medlemsrot i Den katolske kirke i Norge.

• Kirka har hatt en betydelig medlemsvekst siden 2005, forklart med stadig økt arbeidsinnvandring fra katolske land, fra omlag 41 500 medlemmer i 2006 til over 140 000 i 2014.

• Tusenvis, kanskje titusenvis kan imidlertid ha blitt registret som medlemmer uten av de selv har vært klar over det. Det strider mot Trossamfunnsloven.

• Kirka får, som de fleste andre tros-og livssynssamfunn i Norge, offentlig tilskudd per medlem. I 2015 er samlet tilskudd beregnet til omlag 130 millioner kroner.

• Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå pålagt kirka kartlegging av omfanget, og opprydding i medlemsregisteret.

• Kirka er pålagt å kontakte 79 000 personer som er registrert som medlemmer i perioden 2010-2014. 

Trossamfunnsloven, og seinere presiseringer fra Kulturdepartementet, slår fast at innmelding i trossamfunn må være en aktiv handling - det kan ikke gjøres uten den enkeltes «viten og samtykke».

Trossamfunn i Norge får offentlig støtte per medlem, og for den katolske kirkas del utgjør samlet statlige og kommunalt tilskudd 130 millioner kroner for 2015.

Til Dagbladet har Eidsvig tidligere sagt at nye regler fra 2005, som blant annet innebar at alle som skulle medlemsregistreres måtte oppgi personnummer, etter hvert skapte utfordringer. Derfor ble det etablert «noen snarveier».

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer