- Har alltid visst han var feig

Et 50-tall skudd skytes opp i lufta. Over hundre irakiske kommunister danser og roper for å feire arrestasjonen av Saddam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): Ingen her skjønner helt at diktatoren gjennom over 30 år overga seg uten kamp. Han hadde jo oppfordret alle andre til å dø for seg.

- Vi har alltid visst at Saddam er en feiging. At han overga seg uten et skudd viser jo det, sier den 37-årige Lamaan Al Hadj.

En mann ved hennes side overtar ordet:

- Hele det irakiske folket hatet Saddam Hussein. Beviset på det er at han ble funnet i et rom under jorda. Hadde vi irakere støttet ham, hadde vi gjemt ham i hjemmene våre. Men han måtte skjule seg som en rotte, sier han.

- Jeg har vært syk i sjelen og kroppen i alle år. Synet av den ynkelige Saddam Hussein i fangenskap har leget sårene mine. Nå er jeg fri og glad, sier Al Hadj.

Kvinnen har sittet ti år i Saddams fengsler på grunn av sitt engasjement i det irakiske kommunistpartiet. Hennes far og 11 brødre er drept av Saddam-regimet. Så også flere onkler og fettere.

- Jeg takker Bush for at han har frigjort oss fra Saddam. Nå må de la oss, det irakiske folket, få straffe ham. Jeg vil at Saddam skal plasseres på et av Bagdads torg. Så kan vi spytte på ham. Sparke og slå ham. Sjøl vil jeg ta tak i huden hans og vri den. Jeg vil også stikke fingrene mine inn i øynene hans, sier Al Hadj, som jobber som tolk i Bagdad.

Rotte under jorda

Al Hadj og medlemmene av kommunistpartiet kjørte rundt i Bagdad sentrum i hele går. De bar røde flagg og nylagde plakater med bilder av fangen Saddam. Nærmest uvirkelig, synes de.

Men det er ikke bare glede over Saddam-arrestasjonen i Bagdad. I handleområdet Karaade står fire kvinner og diskuterer fengslingen. De er fremdeles i sjokk, forteller de. Det er nærmest umulig for dem å forstå at Saddam Hussein - den sterke diktatoren - nå ser ut som en uflidd boms.

- Mye var galt under Saddam, men nå må amerikanerne enten gi oss sikkerhet - eller dra sin vei, sier 16-årige Nadia Kamil.

To ganger har bevæpnede kriminelle satt pistolmunningen mot Nadias hode den siste måneden, mens hun var på vei til skolen.

- Jeg får ikke gå ut lenger. Foreldrene mine kjører meg til og fra skolen. Ellers må jeg være hjemme. Derfor var det bedre for meg å leve med Saddam. Men jeg håper jo ting blir bedre, sier hun.

Noen meter bortenfor står en mann i 30-åra. Han er helt imot Saddam-fengslingen.

- Saddam var en bra mann. Han er den eneste som klarer å kontrollere det irakiske folket. Før hadde vi sikkerhet og olje. Nå har vi ingenting: verken strøm, bensin, olje eller sikkerhet, sier han.

Før han trekker pusten og fortsetter:

Dra hjem

- Jeg gråt da jeg så Saddam ble tatt. Han ble ydmyket på den aller verste måten. Saddam er fremdeles inni meg og jeg har det vondt, sier irakeren.

De fleste irakere Dagbladet snakket med har ingen tro på at arrestasjonen av Saddam Hussein vil sette en stopper for de mange bombeattentatene mot amerikanere og irakiske politistasjoner. Seinest i går ble minst åtte irakiske politimenn drept i to selvmordsaksjoner.

- Det er ikke Saddam som styrer kampen mot okkupantene. Saddam hadde mer enn nok med å gjemme seg for amerikanerne - og irakere flest, sier en iraker som ikke vil si navnet sitt.

En av grunnene til dette er at Saddam Hussein tømte Iraks fengsler tidligere i år. Dermed er titusenvis av Iraks kriminelle på frifot. De organiserer seg bedre og bedre. Et ukjent, men forholdsvis lavt antall av utenlandske krigere er også kommet til Irak for å kjempe jihad.

- Hvis amerikanerne vil at vi skal få et fritt og demokratisk land, kan de gjøre følgende: Dra hjem. Vi takker dem for at de tok Saddam Hussein, men nå er det opp til oss irakere å bygge opp landet, sier Lamaan Al Hadj.

Feiret: Irakiske sjiamuslimer fortsetter feiringen etter at Saddam ble tatt lørdag. Men få har tro på at arrestasjonen vil sette en stopper for de mange bombeattentatene mot amerikanske mål.