Har antakelig funnet kjemiske våpen

Danske og islandske soldater i Irak har funnet 36 granater som etter alt å dømme inneholde kjemiske stridsmidler. De første undersøkelsene tyder på hudgass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge Hærens overkommando dreier det som 120-millimeter bombekastergranater.

Lekket væske

Det var danske ingeniørsoldater og to islandske ammunisjonsryddere som i går fant 36 granater som straks ble vurdert som et mistenkelig funn. De plastinnpakkede og nedgravde granatene så ut til å være fylt med en uidenifiserbar væske, og noe hadde lekket ut. De ble funnet 20 kilometer nord for Qurnah sør i Irak i en uttørket sump.

Soldatene tok straks prøver av bombekastergranatene, og de første prøvene hadde positivt resultat på kjemiske våpen. Britiske eksperter ble tilkalt, og prøvene tatt av det britiske ABC-kompaniet viste det samme.

- Vi vet ikke hva slags væske det er snakk om eller hvor gamle granatene er, sier en dansk tjenestemann til nyhetsbyrået Ritzau.

På grunn av at det har vært såpass kjølig i området har det vært vanskelig å undersøke granatene nærmere. Det er tatt røntgenbilde av dem som bekrefter at de er fyllt med væske. Området der de ble funnet er nå avsperret.

Gamle våpen?

Ifølge nyhetsbyrået AP kan det dreie seg om etterlevninger fra krigen mellom Iran og Irak.

Saddam brukte kjemiske våpen mot iranske soldater i krigen som endte i 1988. Hans regime drepte også omkring 5000 kurdere med kjemiske våpen i Halabja i 1988.

I tillegg til de 36 granatene er ytterligere 14 funnet ødelagt av oppholdet i jorda. Det antas at det ligger flere under jorda, så mange som 100 tror ekspertene, som mener våpnene har ligget under jorda i omkring 10 år. Bombekastergranatene har ingen identifikasjonsmerker.

Nå venter soldatene på en amerikansk spesialist fra Bagdad som skal ta ytterligere prøver som blant annet kan brukes i laboratorietester. Det vil ta et par dager før endelig resultat foreligger. Først da vil vi få bekreftet at granatene inneholder kjemiske våpen.

Det har så langt blitt brukt fire ulike sporeinstrument på tre forskjellige granater på stedet. Alle instrumentene viser utslag på samme type kjemiske våpen, nemlig hudgass.

Hudgass - blistergas

  • Hudgasser er kjemiske våpen som tross navnet opptrer i væskeform. Hudgasser, som blant annet omfatter sennepsgass, er en av fire grupper med dødelige stridsgasser. De tre andre er nervegasser, blodgasser og kvelegasser.
  • Sennepsgass er en klorgass som i krig er blitt brukt som dødbringende kampgass. Gassen har en sterkt etsende effekt. Ifølge SINTEF er store mengder sennepsgass gravd ned eller dumpet på sjøen. Tyskland dumpet anslagsvis 50.000-150.000 tonn kjemiske våpen i Østersjøen i tidsrommet 1946-47.
  • Hudgassene fører til smerter og blemmer i huden og virker etsende på lungene, øynene og slimhinnene i magen og tarmkanalen. Hudgasser har også evnen til å endre strukturen i noen av arveanleggene i cellene i kroppen. Dermed oppstår faren for mutasjoner lignende de som oppstår ved stråleskader, opplyser det danske Flyverhjemmeværnet på sin nettside.

Flere hundre danske soldater er stasjonert i Sør-Irak, hvor de internasjonale okkupasjonsstyrkene ledes av Storbritannia. De norske soldatene i Irak befinner seg i samme område, stasjonert i byen Basra.

En amerikansk gruppe på 400 medlemmer som har lett etter masseødeleggelsesvåpen i Irak, ble tidligere i januar trukket ut av landet, ifølge avisa The New York Times.

<B>KAN DREIE SEG OM KJEMISKE VÅPEN:</B> Disse bildene av granatene ble frigjort i dag. De ble funnet nær Basra av danske soldater.
<B>SVAR OM ET PAR DAGER:</B> Ekspertene skal nå utføre undersøkelser som kan fastslå om granatene inneholder kjemiske våpen.
FULLT VERNEUTSTYR:</B> Bilde frigitt av det danske forsvaret i går. Her jobbes det ved de oppgravde granatene med fullt verneutstyr.