Har antakelig funnet kjemiske våpen

Danske og islandske soldater i Irak har funnet 36 granater som etter alt å dømme inneholde kjemiske stridsmidler. De første undersøkelsene tyder på hudgass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I følge Hærens overkommando dreier det som 120-millimeter bombekastergranater.

Lekket væske

Det var danske ingeniørsoldater og to islandske ammunisjonsryddere som i går fant 36 granater som straks ble vurdert som et mistenkelig funn. De plastinnpakkede og nedgravde granatene så ut til å være fylt med en uidenifiserbar væske, og noe hadde lekket ut. De ble funnet 20 kilometer nord for Qurnah sør i Irak i en uttørket sump.

Soldatene tok straks prøver av bombekastergranatene, og de første prøvene hadde positivt resultat på kjemiske våpen. Britiske eksperter ble tilkalt, og prøvene tatt av det britiske ABC-kompaniet viste det samme.

- Vi vet ikke hva slags væske det er snakk om eller hvor gamle granatene er, sier en dansk tjenestemann til nyhetsbyrået Ritzau.

På grunn av at det har vært såpass kjølig i området har det vært vanskelig å undersøke granatene nærmere. Det er tatt røntgenbilde av dem som bekrefter at de er fyllt med væske. Området der de ble funnet er nå avsperret.

Gamle våpen?

Ifølge nyhetsbyrået AP kan det dreie seg om etterlevninger fra krigen mellom Iran og Irak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.