Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har åpenbart tatt litt av

Politiet i Drammen sier de hadde stoppet opptaksseremonien der ungdom ble tvunget til å spise et rått sauehjerte, hvis de hadde kjent til dette på forhånd.

- TOK AV:  Politiet i Drammen sier opptaket i Gevjon har utviklet seg i negativ retning de siste årene. Foto: Privat
- TOK AV: Politiet i Drammen sier opptaket i Gevjon har utviklet seg i negativ retning de siste årene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ei 16 år gammel jente ligger alvorlig syk på isolat etter opptaksprøvene i elevorganisasjonen Gevjon i Drammen.

Midt på Bragernes torg ble ungdommene tvunget til blant annet å drikke vann med snus i, slå hverandre i ansiktet og spise rått dyrehjerte, skriver Drammens Tidende.

Jentas foreldre er nå sterkt kritiske til at opptaksseremonien fikk utvikle seg uten at noen stanset den.

Har utviklet seg negativt Ordenssjef ved Drammen politistasjon Dag Ebbestad forteller til Dagbladet at Gevjon, som er elevorganisasjonen for jentene ved Drammen videregående skole, og Fraternitas, som er guttenes gruppe, søkte politiet om å få lov til å gjennomføre opptaket på torget.

- Disse opptakene har en lang tradisjon i Drammen, men formen på opptakene var annerledes tidligere og langt mer uskyldige, sier Ebbestad.

Han forteller at opptakene de siste åra har utviklet seg i negativ retning.

- Vi har fått en del henvendelser fra foreldre og ungdommer som syntes at de var helt hinsides. Derfor har vi strammet inn på tydeligheten ovenfor organisasjonene. Vi har gitt dem beskjed om at de må ha kommunens tillatelse til å bruke torget, vært tydelige på at dette skal være innenfor norsk lov og ikke være støtende for publikum, forklarer han.

Ifølge Ebbestad aksepterte Gevjon og Fraternitas dette.

-Tatt av - Men det er åpenbart at det har tatt litt av. Hadde vi hatt kunnskap om det som skjedde i forkant, hadde vi ikke tillatt det. Det er åpenbart at de enten ikke har forstått hva dette innebærer, eller hatt erfaring og tyngde til å håndtere det. Det er veldig uheldig, det som er skjedd, spesielt med tanke på jenta som er blitt alvorlig syk, sier han.

Ordenssjefen forteller at han skal ha samtaler med rektor ved Drammen videregående skole seinere i dag for å diskutere det inntrufne.

- Vår forebyggende ungdomsavdeling vil være litt i forkant neste år, og rettlede disse ungdommene slik at vi får det inn en ordentlig form.

Flere sjokkert På blogger og sosiale medier er det mange som gir uttrykk for at de reagerte kraftig på opptakene på torget i Drammen.

«Fikk SÅ vondt inni meg, hadde bare lyst til å be Gevjene roe seg ned ti hakk. Mange var flinke og de SKAL jo være strenge, men når noen står og kaster opp foran hele byen syntes jeg det er helt på trynet å stå å kjefte på personen. De måtte til og med spise SAUEHJERTE, tror aldri jeg har sett noe mer kvalmt,» skriver en.

Etter seremoniene på torget fortsetter det med et «hemmelig» opptak i skogen, som angivelig skal være enda verre.

Ikke anmeldt Politiet rykket ut da den 16 år gamle jenta ble hentet av ambulanse på Klopptjern i Drammensmarka, men etterforsker ikke saken videre nå.

- Vi har ikke fått noen anmeldelse på dette. Så er det en liten utfordring hva som er straffbart. Dette opptaket er jo basert på frivillighet. Det er lov å si nei, selv om de er under et slags gruppepress, sier leder for kriminalavdelingen ved Drammen politidistrikt Jan-Henrik Håkestad.

- Hvis jenta eller foreldrene vil få saken belyst nærmere ved å anmelde nå, har de anledning til det, men det får vi ta hvis det kommer, sier Ebbestad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media