150 butikker: Normal har etter inntoget i Norge også ekspandert til Sverige og Nederland. Normal-konsernet har nå oversteget 150 butikker i de fire landene. Foto: Normal.
150 butikker: Normal har etter inntoget i Norge også ekspandert til Sverige og Nederland. Normal-konsernet har nå oversteget 150 butikker i de fire landene. Foto: Normal.Vis mer

Har åpnet 50 butikker på under to år

Lavpriskjeden Normal fortsetter ekspansjonen og har allerede 15 nye butikker i boks.

(Finansavisen.no): Normal-konsernet omsatte for 1,6 milliarder

De to første, norske Normal-butikkene åpnet i Kristiansand i juni i fjor. Siden har den danske kjeden etablert butikker landet rundt i et rasende tempo.

Torsdag åpner butikk nummer 50 dørene i Alta.

- Det har gått relativt smertefritt. Vi har mange dyktige folk rundt oss og et fantastisk hovedkontor i Danmark, sier norgessjef Michael Eeg.

Sammen med Jesper Dønnestad Brandt eier han 25 prosent av Normal Norge. Det danske morselskapet eier de resterende 75 prosentene.

To nye butikker vil komme til før årsskiftet, og for 2019 har selskapet bekreftet minst 13 nye butikker.

- Vi kommer til å fortsette veksten. Jeg skal være forsiktig med å si et konkret antall, men vi mener det er plass til mellom 80 og 100 butikker i Norge, sier Eeg.

Dansk suksess

Normal-eventyret startet i Danmark i 2013, da lavpriskjeden åpnet sin første butikk i Silkeborg. I 2016 åpnet 51 nye Normal-butikker dørene i Danmark.

Morselskapets hovedaksjonær er Bestseller-eier og en av Danmarks rikeste menn, Anders Holch Povlsen. Han kjøpte seg først inn i selskapet i 2014, før han senere økte eierandelen.

Torben Mouritzen, adm. direktør i Normal i Danmark, var med på å etablere kjeden, og eier i dag mellom 10 og 15 prosent av selskapet.

Kjeden har etter inntoget i Norge også ekspandert til Sverige og Nederland. Normal-konsernet har nå oversteget 150 butikker i de fire landene.

- Vi går litt mot strømmen i bransjen, og selger heldigvis ikke tekstiler. Jeg mener det har vært en overetablering i tekstilbransjen over tid, sier Eeg.

Forretningsideen er å selge EU-importerte varer innen et bredt varesortiment, stort sett forbruksvarer som kosmetikk, dyremat og rengjøringsprodukter.

Noe av sortimentet er fast, men butikkene får også rundt 100 nye varer hver uke. Kjeden markedsfører seg blant annet med slagord som «akkurat som grensehandel, bare i Oslo».

Eeg mener Normal har truffet godt i det norske markedet, fordi kjeden selger merkevarer nordmenn kjenner.

- I tillegg selger vi spennende merker de kan ha kjøpt på ferie i utlandet. Nordmenn er glade i å føle at de gjør et godt kjøp, og vi selger også ting mange må ha.

- At vi ligger langt under andre i pris er selvfølgelig også utrolig viktig, påpeker Eeg.

Bikket milliarden

I regnskapsåret 2017/2018 omsatte kjeden på konsernnivå for 1,26 milliarder danske kroner – over 1,6 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Normal gikk over til avvikende regnskapsår i fjor, og 2017/2018 omfatter dermed 1. august 2017 til og med 31. juli 2018. Tallene er derfor ikke sammenlignbare med regnskapsåret før.

Den danske avisen Børsen skrev i forrige uke at lavpriskjeden snuser på børsnotering om to til tre år. Hovedaksjonær Anders Holch Povlsen ønsket ikke å kommentere disse opplysningene overfor avisen.

Normal har gått i pluss siden første driftsår, tross den hurtige ekspansjonen.

Driftsresultatet for konsernet endte på 49 millioner danske kroner og resultatet før skatt ble 33 mi llioner danske kroner i fjor.

«Årsresultatet er tilfredsstillende, ikke minst med hensyn til den massive ekspansjonen og oppstartskostnadene for de nye butikkene og markedene», heter det i morselskapets årsrapport.

Selskapet eier alle butikkene selv, noe Eeg mener bidrar til å holde prisene nede.

- Vi har gode innkjøpere i Danmark, i tillegg til en veldig liten organisasjon, sier han.

Det norske selskapet opererer med avvikende regnskapsår, og Eeg ønsker ikke å kommentere regnskapet som ble avsluttet 31. juli i år i detalj.

- Det har gått veldig bra, og vi har klart å tjene penger i etableringsfasen, sier han.