BLIR GRANSKET AV TYSK PÅTALEMYNDIGHET:  Martin Winterkorn (til venstre) er konsernsjef og  Wolfgang Porsche represent for største eier i VAG-konsernet - familien Porsche. Foto: JULIAN STRATENSCHULTE, DPA/NTB Scanpix.
BLIR GRANSKET AV TYSK PÅTALEMYNDIGHET: Martin Winterkorn (til venstre) er konsernsjef og Wolfgang Porsche represent for største eier i VAG-konsernet - familien Porsche. Foto: JULIAN STRATENSCHULTE, DPA/NTB Scanpix.Vis mer

Har åpnet etterforskning mot Volkswagen

Tysk påtalemyndighet griper inn mot utslippsjuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske påtalemyndigheten har åpnet etterforskning av Europas største bilprodusent Volkswagen etter avsløringene om juks med utslippsmålinger, melder nyhetsbyråret AFP.

Selskapet har innrømmet å ha installert programvare i dieselbiler fra Volkswagen og Audi som får dem til å virke mer miljøvennlige enn de egentlig er.

Programvaren har blitt installert på rundt elleve millioner biler, ifølge selskapet.

Jukset ble først avdekket i USA, der Det amerikanske miljødirektoratet EPA, avisa ifølge Chicago Tribune, har opplyst at det er feil utslippstall fra følgende modeller:

• Jetta (årsmodellene 2009-2015)

• Beetle (2012-2015)

• Beetle Convertible (2013-2015)

• Audi A3 (2010-2015)

• Golf (2010-2015)

• Golf Sport Wagen TDI (2015)

• Passat (2012-2015).

Volkswagen opplyste i sin uttalelse at nye modeller med såkalte Euro 6-dieselmotorer som selges i EU skal overholde både juridiske krav og miljøkrav.

I en uttalelse i dag skriver tysk påtalemyndighet at etterforskningen først vil rette seg gjennom tilgjengelig informasjon om saken, og se på saker som privatpersoner allerede har rettet mot selskapet.

- Det kan også bli aktuelt å etterforske ansatte på ledernivå i Volkswagen, heter det i uttalelsen.

Tyske myndigheter ble i sommer gjort oppmerksom på at det var forskjell på testresultater og faktiske utslipp fra biler produsert i landet, men bedyrer at de ikke kjente til VWs juks.

I USA har to VW-kunder bestemt seg for å gå til sak mot bilgiganten. Advokaten deres sier de ikke ville ha kjøpt bilene, dersom de visste hvor lite miljøvennlige de var, ifølge Sky News.

(NTB - AFP/Dagbladet)