OPPTØYER: Gjennom hele natta har ungdommer satt flere bygninger i fyr og plyndret dem. Nå avbryter statsminister David Cameron ferien for å håndtere den verste uroen i Storbritannia på flere tiår. Foto: Reuters/Jon Boyle/Scanpix
OPPTØYER: Gjennom hele natta har ungdommer satt flere bygninger i fyr og plyndret dem. Nå avbryter statsminister David Cameron ferien for å håndtere den verste uroen i Storbritannia på flere tiår. Foto: Reuters/Jon Boyle/ScanpixVis mer

Har arrestert 334 personer i London

Opptøyene sprer seg til flere bydeler - og andre britiske byer. I natt avbrøt statsministeren ferien og fløy hjem for å samle krisekomite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptøyene i Storbritannia sprer seg til stadig nye bydeler - i tillegg til at byene Liverpool, Birmingham, Manchester og Bristol har blitt rammet av uro, melder BBC.

Bygninger har blitt ødelagt, plyndret og satt i brann og politifolk har blitt angrepet med hjemmelagde raketter og brannbomber.

TV-bilder viser ungdommer som løper gjennom gatene og knuser butikkvinduer.

Statsministeren fløy hjem i natt Politiet i London har satt ut 1700 ekstra politifolk i gatene, men ser likevel ut til å slite med å håndtere de store folkemengdene. I Storbritannia går nå debatten om de militære styrkene bør settes inn mot plyndrerne.

Politiet i London opplyser på Twitter at de har gjort 334 arrestasjoner. 69 personer har blitt siktet. Den yngste skal være 11 år.

Tre personer skal i tillegg være pågrepet mistenkt for drapsforsøk på en politimann, melder nyhetsbyrået AP.

Statsminister David Cameron har avbrutt ferien og vil i morgentimene samle regjeringens krisekomitee Cobra. Han forlot Italia i et militært fly klokka fire i morges norsk tid, ifølge The Guardian.

En regjeringstalsmann opplyser til BBC at Cameron har fulgt situasjonen fra time til time, og ser svært alvorlig på det som skjer i landets hovedstad.

- Bedt om å evakuere I flere av Londons bydeler har innbyggerne blitt bedt om å evakuere sine hjem, melder The Telegraph. I tillegg skal flere hotell ha blitt satt i brann mens det fremdeles var gjester inne.

Sonys distribusjonssenter i Enfield skal ha blitt satt i brann og flere skal ha blitt obsververt mens de gikk ut av den vandaliserte bygningen med flere spillkonsoller.

Vitne Tommy Thomson forteller til BBC News at han så 20 unge menn komme ut av bygningen. En av dem skal ha slått han i ansiktet før de stakk av. Han forteller at det oppsto en større brann i lagerhuset, og at han måtte hjelpe hotellgjester å evakuere hotellet han jobber ved.

Kriminell startet opptøyet Uroen startet lørdag etter en fredelig demonstrasjon i Tottenham i sympati for den avdøde firebarnsfaren Mark Duggan (29), som ble drept under en skuddveksling med politiet.

Duggan var en kjent kriminell, og politiet etterforsker fremdels dødsfallet. Mye tyder på at Duggan ble advart av politiet og at det var meningen å skadeskyte ham.

I går kveld prøvde politiet for første gang å rekke ut en hånd til ungdommene.

- Jeg ønsker å si unnskyld til Duggan-familien, fordi jeg mener både IPCC (det interne etterforskningsorganet, journ.anm.) og Metropolitan-politiet kunne tatt hensyn til familiens behov på en mer effektiv måte, sa polititoppen Stephen Kavanah.

Lite tyder på at undommene ønsker å ta den utstrakte hånda.

- Har ulmet i lang tid Jan Erik Mustad, lektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner, sa til Dagbladet i går at det har ulmet blant de som bor i områdene som er hardest rammet i lang tid. Han mener Duggan-saken ikke en gang var den siste dråpen  som fikk det til å renne over, men fyrstikken som tente et allerede modent opprør.

- Det har ulmet blant dem som bor i disse områdene i lang, lang tid. De er villige til å bruke enhver form for rettferdiggjøring for å ta til gatene og slå tilbake, sier Mustad.

- Hvorfor er de så sinte på samfunnet?

- Ikke bare er de frarøvet enhver mulighet til et godt liv, men de får også skylda for de økonomiske problemene i Stobritannia. Kuttene rammer de svakeste i samfunnet, de føler de må bære byrden for at andre har ødelagt økonomien, sier Mustad.