SELVBILDE: Jens Stoltenbergs selvbilde er ikke endret selv om han fikk «ny» familiehistorie gjennom NRK-programmet «Hvem tror du at du er». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SELVBILDE: Jens Stoltenbergs selvbilde er ikke endret selv om han fikk «ny» familiehistorie gjennom NRK-programmet «Hvem tror du at du er». Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

- Har arvet oldemors politiske gener

Jens Stoltenberg fikk «ny» familiehistorie gjennom NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenbergs selvbilde er ikke endret, men gjennom pappa Thorvalds slektsgransking fikk han en helt ny familiehistorie.  Gjennom NRK-programmet «Hvem tror du at du er» fulgte hele Norge, også Jens Stoltenberg, Thorvalds reise i slektshistorien.

Fra østkanten At Thorvalds bestefar Thorvald Heyerdahl Stoltenberg dro til Cognac i Frankrike og slo seg opp i spritindustrien for 130 år siden, var helt nytt. At Gertha som han giftet seg med, var fra Østkanten i Oslo, var kjent i familien. Men at kårene i datidas Lakkegata var så traurige som NRK-programmet dokumenterte, hadde familien ikke forestilt seg. Nå vet Jens litt bedre hvem han er, i alle vet han mer om slekta. Han har både øst- og vestkantblod i årene.
- Jeg har ikke vært så opptatt av familiehistorie tidligere og visste ikke mye, så det var spennende å få fakta. NRK har jo gjort en imponerende jobb, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Klassereise - At min oldefar mistet foreldrene tidlig og vokste opp hos fosterforeldre i Drøbak, var helt ukjent. Langt mindre visste jeg at han dro til Frankrike og begynte med import av konjakk. Jeg visste at oldemor kom fra østkanten, men ikke så mye mer. Hun gjorde jo litt av en klassereise, sier Stoltenberg.

Via lokalhistorikere og arkiver hadde NRK funnet bilder av oldemor Gerthas hjemsted på Oslo Øst. Hun bodde vegg i vegg med bestefarens slakteri. Kontrasten fra rønnene i Lakkegata til huset hennes tilkommende mann bodde i på vestkanten i Oslo, var enorm. Gertha skal ha vært en kvinne som slo i bordet og visste hvor hun kom fra.

Sterk dame - Jeg har hørt at hun var en veldig sterk dame med klar tale som visste å si ifra. Jeg tror jeg i likhet med Thorvald har de politiske genene fra Gertha, sier Stoltenberg. Slektsgranskingen viste at Stoltenberg-familien ikke stammet fra Tyskland, som de har trodd. En av forfedrene, fra Tønsberg, tok Stoltenberg-navnet etter et studieopphold i den lille tyske byen.

Ikke endret selvbilde - At jeg ikke stammer fra Tyskland, plager meg ikke. Man må uansett vurderes for den man er, ikke hvor man kommer fra. Dette endrer ikke mitt selvbilde. Men det er jo greit å få avklart fakta, sier Stoltenberg. Programmet om Thorvald Stoltenberg var det siste NRK-serien der kjente mennesker graver i familiehistorien. Serien har vært svært populær.

- Interessant - Jeg tror mange synes det er spennende å høre om folks bakgrunn. Programmene forteller jo litt om Norge, de er jo ulike Norges-historier. Det er også interessant hva som finnes i ulike arkiver. Det er mange som sitter på kunnskap som komme fram gjennom disse programmene, sier Stoltenberg.