DREPT: Khalid Masood døde på sykehus kort tid etter at han hadde gjennomført terrorhandlingen ved Parlamentet i London. Foto: Stefan Rousseau / PA / NTB scanpix
DREPT: Khalid Masood døde på sykehus kort tid etter at han hadde gjennomført terrorhandlingen ved Parlamentet i London. Foto: Stefan Rousseau / PA / NTB scanpixVis mer

Har avdekket London-terroristens siste melding før angrepet. Ville hevne Vestens militæraksjoner

Gjennombrudd for etterforskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22.mars i år kjørte Khalid Masood ned en rekke fotgjengere på Westminster-brua i London, før han angrep og drepte den 48 år gamle politimannen Keith Palmer ved portene utenfor parlamentsområdet.

Like etter ble Masood selv skutt og drept av politiet. I alt fem personer ble drept, inkludert angriperen selv.

Et viktig spørsmål for etterforskerne har vært hva det var som motiverte Masood til å gjennomføre terrorhandlingen i London.

- Hvis du hørte fram ham 22.mars, stå fram nå. Informasjonen du har kan være viktig for å fastslå hans sinnstilstand, sa polititopp Neil Basu.

ANIMASJON AV TERRORANGREPET: Det var rundt klokka 15.45 22. mars at Westminster i London, hjertet av britisk politikk, ble rammet av terror. Én mann politiet har identifisert som 52 år gamle Khalid Masood sto bak. Her er en animasjon av det som skjedde. Video: CNN Vis mer

Gjennombrudd

Nå mener etterforskerne de har fått et gjennombrudd, skriver The Independent.

Med hjelp fra etterretningsbyråer har de klart å avdekke den siste meldingen han sendte via meldingstjenesten WhatsApp.

I meldingen, som ble sendt kun minutter før angrepet, erklærer Masood at han gikk til hellig krig som en hevn for Vestens militæraksjoner i muslimske land i Midtøsten.

WhatsApp er en kryptert meldingstjeneste, noe som fikk innenriksminister Amber Rudd til å komme med et hjertesukk etter terrorhandlingen, fordi etterforskere ikke hadde lyktes i å få tilgang til Masoods meldinger.

- Det er fullstendig uakseptabelt. Det burde ikke finnes noen steder der terrorister kan gjemme seg. Vi må forsikre oss om at organisasjoner som WhatsApp, og det er mange andre som dem, ikke tilbyr et sikkert sted der terrorister kan kommunisere med hverandre, sa Rudd.

Ville hevne

Men nå skal altså britisk etterretning ha lyktes ved hjelp av det de kaller «menneskelig og teknisk intelligens».

At de hadde Masoods mobiltelefon var avgjørende.

DREPT: Khalid Masood. Foto: Metropolitan Police / NTB scanpix
DREPT: Khalid Masood. Foto: Metropolitan Police / NTB scanpix Vis mer

Personen som mottok meldingen har blitt grundig avhørt av politiet, men ble sluppet fri etter at både politiet og MI5 konkluderte med at han ikke var delaktig i terrorplanlegging og at han ikke hadde noe tidligere kjennskap til hva det som skjedde 22.mars.

Ytterligere elleve andre som ble pågrepet etter angrepet, har blitt sluppet fri.

Etterforskere har også fastslått at Masood gjennomførte en rekognoseringstur til London fire dager før angrepet. En tur han ikke skal ha fortalt noen om.

Etterforsket for terror

Masood var 52 år gammel og ble født i Kent i England. Han var en kjenning av politiet og har blitt domfelt for både grov vold, besittelse av våpen og ordensforstyrrelser. Han var imidlertid ikke straffedømt for terror.

Han ble først domfelt i 1983, for besittelse av et våpen - en kniv. I 2003 ble han dømt for det samme.

Han var også en tid på MI5s, den britiske sikkerhetstjenesten - radar, etter at det skal ha oppstått bekymring knyttet til voldelig ekstremisme. Men Masood skal ha hatt en perifer rolle da han ble etterforsket og britiske myndigheter skal ikke hatt noe etterretningsinformasjon om at Masood hadde til hensikt å utføre et terrorangrep.