Militærøvelser rundt Taiwan:

- Har avfyrt bluss

Kina forbereder de største militærøvelsene noensinne i farvannene rundt Taiwan etter det omstridte besøket til Nancy Pelosi.

KONSEKVENS: Kinas forsvarsdepartement har iverksatt målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis Taiwan-besøk. Video Twitter / Kameraone Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kina har varslet militærøvelser i farvannet rundt Taiwan i kjølvannet av USAs kongressleder Nancy Pelosis besøk.

Pelosi landet tirsdag kveld i Taiwan, som Kina hevder er deres territorium. Besøket har skapt sterke reaksjoner fra kinesisk hold, og bekymring for økt uro i regionen.

Som svar på besøket annonserte Kina fem dager med «nødvendige og rettferdige» militærøvelser, som starter torsdag.

Avfyrte bluss

Natt til torsdag melder Taiwans forsvarsdepartement at droner har fløyet over området ved Kinmen-øyene, og at Taiwan skjøt opp bluss for å få dem unna, skriver Reuters.

- Vi avfyrte umiddelbart bluss for å gi advarsler og for å drive dem vekk. Etter det snudde de. De kom inn i vårt begrensede område, og det var derfor vi spredte dem, sier generalmajor Chang Zone-sung, ifølge The Guardian.

- Vi har en standard operasjonsprosedyre. Vi vil reagere hvis de kommer inn, sier han.

Taiwans forsvarsdepartement hevder også at nettsida deres ble utsatt for et cyberangrep seint onsdag kveld og at nettsida var nede i en begrenset periode, skriver Reuters.

Øvelsene med skarp ammunisjon finner sted i en rekke områder rundt Taiwan, noen steder bare 20 kilometer fra kysten.

Ifølge avisa Global Times skal det brukes skarp ammunisjon, og for første gang skal det skytes ut missiler over taiwansk territorium, skriver NTB. Under øvelser som startet tirsdag, simulere kineserne en blokade av Taiwan.

Kina forsvarer de planlagte øvelsene og øvelsene som startet tirsdag, og legger skylden for den økte spenningen på USA. USA på sin side advarer og kaller øvelsene uansvarlig.

TAIWAN-BESØK: Nancy Pelosi har landet på Taiwan for det omstridte besøket i Taipei. Video: AP Vis mer

«Målrettede militære operasjoner»

Allerede en time etter at Pelosi satte sine bein på taiwansk jord tirsdag meddelte det kinesiske forsvarsdepartementet at de ville iverksette målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis besøk.

Reuters meldte at de allerede tirsdag kveld ville starte felles militære operasjoner rundt Taiwan-øya.

I en uttalelse natt til onsdag raste Kinas utenriksminister Wang Yi mot kongresslederens besøk på Taiwan.

- Handlingen er et alvorlig brudd med «ett Kina»-prinsippet, det har krenket Kinas suverenitet og er en åpenbart politisk provokasjon, sier han, og legger til:

- Dette beviser nok en gang at noen amerikanske politikere har blitt «bråkmakere» i forholdet mellom Kina og USA, og USA har blitt den «største ødeleggeren» av fred og regional stabilitet i Taiwanstredet.

NYTT KONFLIKTNIVÅ: Utenrikskommentator Morten Strand forklarer konsekvensene av Nancy Pelosis Taiwan-besøk. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land, samt FN.

USA har imidlertid siden bidratt med omfattende militærhjelp til øya, men uten å love direkte hjelp dersom styrker fra det kinesiske fastlandet angriper, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer