BEGJÆRER SEG LØSLATT: Eirik Jensen stilte i Oslo tingrett i dag og begjærte seg løslatt fra varetekt.  Foto Marius Gulliksrud
BEGJÆRER SEG LØSLATT: Eirik Jensen stilte i Oslo tingrett i dag og begjærte seg løslatt fra varetekt. Foto Marius GulliksrudVis mer

Har avhørt over 60 vitner i Jensen-saken

Men Spesialenheten avviser stort pengefunn hos polititoppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er gjennomført over 60 vitneavhør så langt i denne saken, men det vil være flere. Avhør av vitner og innhenting av nye opplysninger genererer nye avhør. Det er både politi og sivile som er avhørt, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker til Dagbladet.

I dag begjærte hun politioverbetjent Eirik Jensen varetektsfengslet i fire nye uker. Jensen, som nekter straffskyld for grov korrupsjon, har sittet fengslet siden pågripelsen 24. februar i år.

- Vi anser det fremdeles som tidlig i etterforskningen og at det vil ta tid. Vi mener ikke mistanken mot siktede er svekket i løpet av de de fire siste ukene, sier Øyen.

Avviser funn av halv million
Spesialenheten avviser at hele siktelsen mot Eirik Jensen baserer seg på vitneforklaringene til Gjermund Cappelen. Den selvutnevnte narkobaronen har forklart at han i en årrekke ga Jensen penger for informasjon som gjorde det mulig å smugle mange tonn med hasj til Norge.

-  Vi har både andre vitneforklaringer og annen dokumentasjon, blant annet elektroniske spor, sier etterforskningslederen fra Spesialenheten.

Øyen vil ikke gå nærmere inn på hva de mener å ha av bevis, men avvise opplysningene om at politiet skal ha beslaglagt over en halv million kroner i kontanter hjemme hos Eirik Jensen, noe det ble hevdet i en artikkel i Dagsavisen.

- Det medfører ikke riktighet, sier hun.

Dagbladet publiserte også en NTB-melding som siterte Dagsavisen-oppslaget.

- Uenig  Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, er uenig i at mistanken er styrket.  Han mener den er svekket. Politimesteren i Oslo har opphevet Jensens taushetsplikt, slik at han kan forklare seg fritt om sitt yrke i Oslo-politiet. Det var også hovedgrunnen til at 56-åringen møtte i Oslo tingrett i dag.

- Han ønsket å møte dommeren og få forklare seg fritt, sier Hagen.

Eirik Jensen vet lite om hvilke bevis spesialenheten mener å ha mot ham. Nærmest all dokumentasjon i saken er klausuluerte, altså ikke tilgjengelige for siktede.

- De er klauslulerte helt ned til fengslingsbegjæringen. Det er nesten som man ikke tror det man hører og ser. Det er svært utfordrende å utøve et effektivt forsvar, sier Hagen.

Fengslingsbgjæringen i dag ble begrunnet med fare for bevisforspillelsesfare. At saken gikk for lukkede dører ble blant annet begrunnet fra retten med av hensynet til andres live og helse.

Kjennelsen fra dagens fengslingsmøte er ventet senere i ettermiddag.

Eirik Jensen ønsket ikke å la seg fotografere i retten i dag. Hans forsvarer begrunner dette med at situasjonen han er i under rettsmøtet er en situasjon han er i mot sin vilje.

- Han gjentar så sterkt han kan at han er uskyldig, da ønsker han ikke å bli fotografert i en slik situasjon som dette, sier Hagen som likevel tror Jensen følte en viss lettelse over å få forklare seg for dommeren.

UENIGE OM MISTANKEN: Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialeneheten for politisaker mener mistanken ikke er svekket, mens forsvarer Jens-Ove Hagen mener mistanken mot Eirik Jensen er svekket. Foto: Bjørn Langsem
UENIGE OM MISTANKEN: Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialeneheten for politisaker mener mistanken ikke er svekket, mens forsvarer Jens-Ove Hagen mener mistanken mot Eirik Jensen er svekket. Foto: Bjørn Langsem Vis mer