CORONAVIRUSET: Slik ser coronaviruset SARS-CoV-2 ut i et elektronmikroskop. Foto: AP/NTB Scanpix
CORONAVIRUSET: Slik ser coronaviruset SARS-CoV-2 ut i et elektronmikroskop. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset

Har avslørt den aller første smitten

- Kan se ut som om vi ikke har lært så mye, advarer norske eksperter.

Publisert

I en fersk studie, publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, har amerikanske forskere analysert helt tidlige smittetilfeller med coronaviruset SARS-CoV-2.

Forskerne tar også for seg det aller første smittetilfellet som oppsto i hvert av 99 land utenfor Kina, og bakgrunnen for det.

Studien ser nærmere på covid-19-infeksjoner som oppsto i den prepandemiske perioden, altså i perioden mellom 31. desember 2019 og 10. mars 2020, før Verdens helseorganisasjon WHO erklærte coronavirusutbruddet en global pandemi.

TEGNELL: - Det som skjer til høsten er litt uklart. Det mest trolige er at vi kommer til å ha corona utover høsten, sier Anders Tegnell. Vis mer

Trålet offentlig info

Forskerne har trålet offisielle nettsteder, pressemeldinger, pressekonferansetranskripsjoner og sosiale medier fra nasjonale helsedepartementer eller andre offentlige etater i sitt arbeid med å skaffe seg oversikt over de tidlige smittetilfellene som ble rapportert fra andre land enn Kina.

«Tidlige tilfeller» har forskerne definert som de første 100 smittetilfellene rapportert fra hvert enkelt land.

I analysen av det aller første smittetilfellet som oppsto i 99 land, fant forskerne at 75 av de 99 smittede nylig hadde reist til land med coronavirusutbrudd, 60 av dem hadde reist til Kina, Italia eller Iran.

874 av 1200 smittetilfeller, hvor forskerne hadde informasjon om alder eller kjønn, ble kategorisert som «tidlige tilfeller».

Blant 762 «tidlige tilfeller» med aldersinformasjon, var gjenomsnittlig alder på den smittede 51 år.

I bare 25 av de 762 tilfellene var den smittede et barn under 18 år.

«Smittetilfeller med reiseforbindelser til Kina, Italia eller Iran utgjorde nesten to tredjedeler av de første rapporterte covid-19-tilfellene fra berørte land», heter det i den ferske studien.

ØKNING: På bare ett døgn er det registrert 1592 nye dødsfall som følge av coronaviruset i USA. Reporter: Christian Wehus. Video: Osceola County Police Vis mer

- Studien bekrefter

- Denne studien bekrefter antagelsene om at reisende mellom Nord-Italia og Kina, samt mellom Kina og enkelte andre land med tidlige bekreftede tilfeller, sto for den tidlige smittespredningen av SARS-CoV-2-viruset, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Helsedirektoratets mann mener det stemmer godt med erfaringene fra Norge at smitten først sprer seg til de reisendes egen familie og husstandsmedlemmer, slik det framkommer av den ferske studien.

- Først når smitten sprer seg til arbeidsplasser, utesteder og større arrangementer, skyter den fart og medfører innleggelser på sykehus som fanges opp av lokale helsemyndigheter, påpeker Nakstad.

- Lærte ikke

Professor i sikkerhetsfag ved Høgskolen på Vestlandet, Torgrim Log, mener Lancet-studien gir konkrete data og tall på det som man burde sett og forstått lenge før det skjedde.

- Nå som vi har åpnet landet for reiser til områder med betydelig høyere smittetrykk enn i Norge, kan det se ut som vi ikke lærte så mye fra reisene tidligere i år, i februar/mars, som endte i en smittesituasjon i Norge ute av kontroll. Vi advarte på nytt om dette for to uker siden, sier Log.

Han viser til kronikken «Åpning mot høyrisikoland kan koste oss dyrt» i VG 15. juni, som Log skrev sammen med Gunnar Kvåle, professor emeritus i internasjonal helse ved Universitet i Bergen og Dag Svanæs, professor i informatikk ved NTNU.

I kronikken går de ut mot Folkehelseinstituttets liberale kriterier for åpning mot land med langt høyere smittepress enn det vi har i Norge i dag.

Folkehelseinstituttet har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

«Hellas, som til nå har hatt et vesentlig lavere smittepress og langt færre døde per 100 000 innbyggere enn Norge, opplever nå problemer med «turistsmitte». 8. juli ble det registrert 33 nye smittede i Hellas. Hele 24 av disse var turister fra utlandet. Dette viser hvordan et lavrisikoland plutselig kan bli langt mer farlig som følge av turistsmitte fra høyrisikoland», skriver de tre professorene.

- Å åpne døra for reising til områder med større smittetrykk, er å be om trøbbel. I flere land har det nå begynt å gå skeis igjen, og på nytt sliter vi med smitte flere steder i Norge som følge av utenlandsreiser. Smittebegrensende tiltak koster, men er likevel bedre enn total kollaps, som virkelig vil koste dyrt. Å ha motoren på tomgang er mye bedre enn at maskineriet svikter fullstendig, slik vi nå ser tendenser til eksempelvis i USA, sier Log.

NB! STERKE INNTRYKK: Et sykehus i New York har sluppet fotografene inn på akuttmottaket. Video: AP Vis mer

Han refererer gjerne et kjent ordtak innen sikkerhetsfag: «Prevention is better than cure».

Spredningen

Den ferske Lancet-studien tegner også et bilde av hvordan coronaviruset spredte seg rundt i verden.

I hele den prepandemiske perioden fra 31. desember 2019 til 10. mars 2020 rapporterte 100 av 199 land om tilfeller av covid-19.

I løpet av de første tre ukene av virusutbruddet ble det rapportert om tilfeller fra bare to land utenfor Kina, i Japan og Thailand.

I løpet av uke fire og fem rapporterte ytterligere 24 land om smittetilfeller, inkludert de første bekreftede tilfellene av covid-19 i Amerika-regionen, hvor det første berørte landet var USA, den europeiske regionen, hvor første berørte land var Tyskland og den østlige Middelhavsregionen, hvor første berørte land var De forente arabiske emirater.

Deretter økte antallet berørte land til uke ni, hvor antallet land i det østlige Middelhavsområdet som rapporterte tilfeller av COVID-19 økte fra fire til 11 (48 prosent).

I løpet av ukene 9-11, økte andelen land med bekreftede tilfeller av covid-19 fra 32 prosent til 50 prosent, og de første tilfellene ble rapportert fra den afrikanske regionen, hvor det første berørte landet var Algerie.

Innen 10. mars 2020, like før WHO karakteriserte covid-19-utbruddet som en pandemi, hadde 45 av 54 land i den europeiske regionen, 16 av 23 land i det østlige Middelhavsområdet, og 7 av 11 land i den sørøstasiatiske regionen rapportert om covid-19-tilfeller.

På samme tidspunkt hadde bare 13 av 35 land i Amerika og 6 av 46 land i den afrikanske regionen rapportert om smittetilfeller.

Selv om bare 13 av 30 land i den vestlige Stillehavsregionen hadde rapportert om smittetilfeller innen uke 11, var de fleste land uten tilfeller avsidesliggende øystater med relativt små befolkningsstørrelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer