Forsvinningssaken:

Har avslørt flere falske kidnappere i utlandet

Flere personer forsøker å svindle Anne-Elisabeth Hagens familie for penger. Nå har politiet tatt grep.

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar 31. oktober. Foto: Privat / Dagbladet
FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar 31. oktober. Foto: Privat / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

158 dager har gått siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Tidlig ble det kjent at det i boligen til ekteparet Hagen ble funnet et brev med krav om løsepenger i såkalt kryptovaluta. Kravet skal ha vært på ni millioner euro.

Siden har det bare vært kontakt med de antatte gjerningspersonene tre ganger i form av korte, digitale meldinger.

Men mens familien venter desperat på et nytt livstegn fra 69-åringen, forsøker andre å utnytte den pressede situasjonen Hagen-familien befinner seg i. Nå forteller politiet om hvordan andre har forsøkt å lure milliardærektemannen Tom Hagen og hans familie.

KAN IKKE SI MYE: Bistandsadvokat Svein Holden orienterte i slutten av januar om et budskap fra de mistenkte kidnapperne. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Audun Hageskal Vis mer Vis mer Vis mer

Svindlere fra utlandet

- Det er riktig at politiet har avslørt enkelte forsøk på bedragerier. Bedrageriforsøk er straffbart, og henvendelsene etterforskes for å avklare om personer skal straffeforfølges. Jeg kan bekrefte at enkelte av henvendelsene kommer fra utlandet, sier politiinspektør Tommy Brøske.

Både privatetterforsker Finn Abrahamsen og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst har tidligere sagt til Dagbladet at andre kriminelle kan forsøke å utnytte situasjonen familien Hagen nå står i. Flere av svindelforsøkene skal ha funnet sted i løpet av den siste måneden.

Dagbladet er kjent med at politiet allerede har forsøkt å kontakte flere av personene som har prøvd å svindle familien. Brøske ønsker imidlertid ikke å gi detaljer om nøyaktig hvor disse kommer fra eller hva politiet konkret har gjort opp imot dem.

I mellomtida jobbes det fremdeles intenst med etterforskningen i saken. Ressursbruken er fortsatt stor, og Brøske understreker at de fremdeles har samme mål - å finne Anne-Elisabeth Hagen i live.

Færre tips om skjulested

Men etter hvert som tida går, minker tilfanget av tips inn til politiet. Det gjelder også tips om mulige skjulesteder 69-åringen kan befinne seg.

- Dette er fremdeles et tema som er interessant for oss. Men antallet tips har avtatt - også innenfor dette området, sier Brøske.

Det jobbes iherdig med å gjennomgå de siste av de over 1600 tipsene som har kommet inn. I tillegg har politiet samlet over 6000 timer med videomateriale som analyseres.

Onsdag kveld sa politiinspektøren til NRK at etterforskningen nå konsentrerer seg rundt akkurat det.

- Prioriteringen er å få Anne-Elisabeth Hagen hjem til familien og å oppklare saken, men saken har gått over i en etterforskning av en alvorlig straffbar handling, sa Brøske til kanalen.

- En drapssak?

- Vi vet ikke hva vi står overfor. Det kan være ett utfall, svarte han.

- Ikke ferdige

Siste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er en telefonsamtale til et familiemedlem klokka 09.14 den 31. oktober. Tom Hagen dro på jobb omkring klokka 9.00, og var tilbake i boligen rundt klokka 13.30. Politiet ble varslet en drøy halvtime seinere.

Ti uker etter, den 9. januar i år, gikk politiet ut offentlig med saken for første gang, og ba samtidig publikum om hjelp. Da var det fortsatt ingen spor etter den savnede kvinnen.

Situasjonen er fremdeles den samme. Men Brøske understreker overfor Dagbladet at politiet på ingen måte har resignert av den grunn.

- Til tross for at etterforskningen har pågått i over fem måneder, så er vi ikke ferdige. Vi har selvsagt kommet et godt stykke på vei, men er ennå ikke der at alle muligheter som finnes er sjekket ut, sier politiinspektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer