Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har avslørt Norges villeste hasj-hotline

Politiet: - Nå er det vi som har telefonen, slutt å ringe.

TATT I GÅR: En av de to norskpakistanske brødrene som i går ble påført håndjern og geleidet ut av Lime-butikken i Grønlandsleiret, ble også pågrepet i den første aksjonen i saken i september i fjor. Politiet mistenker at hovedmennene startet opp igjen hasjsalget til tross for den pågående etterforskningen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
TATT I GÅR: En av de to norskpakistanske brødrene som i går ble påført håndjern og geleidet ut av Lime-butikken i Grønlandsleiret, ble også pågrepet i den første aksjonen i saken i september i fjor. Politiet mistenker at hovedmennene startet opp igjen hasjsalget til tross for den pågående etterforskningen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld aksjonerte oslopolitiet på nytt og pågrep sju personer i nettverket som i lang tid skal ha stått for en svært stor andel av hasj- og marihuana-salget i det sentrumsnære Østkant-Oslo.

Bildet over viser pågripelsen av to norskpakistanske brødre som er involvert i driften av to tidligere Lime-butikker på Grønland og Majorstua. Like etter pågrep politiet en venn av de to i en leilighet, i forbindelse med funn av en betydelig mengde hasj.

På seg hadde mannen et svært sentralt bevis i sakskomplekset - en mobiltelefon med et nummer som har vært blant byens aller mest populære.

- I forbindelse med den første aksjonen i september avdekket vi at ett bestemt telefonnummer framsto som selve salgssentralen for nettverket. Det dreier seg om flere hundre samtaler hver dag. Men etter de første pågripelsesaksjonene oppdaget vi at det samme nummeret faktisk ble tatt i bruk på ny. Det er noe av bakgrunnen for at vi slo til på nytt, og i går kveld beslagla vi igjen en telefon som dette nummeret ledet til, sier etterforskningsleder Jan Erik Bresil ved Grønland politistasjon, til Dagbladet.

- Enorm spredning Politiet har vært svært godt kjent med aktiviteten på telefonen den siste tida, og ble overrasket da nummeret våknet til liv igjen også etter at de fleste selgerne i nettverket ble pågrepet i desember.

- Dette har nok vært det mest kjente telefonnummeret for narkotikakjøp i hele Oslo, det har hatt enorm spredning. Antallet narkotikasalg tilknyttet én telefon er kanskje det høyeste norsk politi har vært borti, da selv våre mest erfarne etterforskere sier at de ikke har hørt om lignende, sier Bresil

Kundemassen politiet allerede har avdekket er så enorm at etterforskerne ikke har kapasitet til å «ta imot» flere kunder via telefonen.

- Vi velger å gå til det skritt å offentliggjøre at det er politiet som nå har kundelistene og telefonen og at de som prøver å kjøpe narkotika fra dette nettverket er en del av etterforskningen. Nå kan de slutte å ringe, sier etterforskningslederen til Dagbladet.

Bresil vil ikke kommentere hvor lenge politiet har hatt kontroll på trafikken på «hasj-linja» eller hvor mange kunder som kan vente seg å bli kontaktet av politiet. Tidligere har politiet fortalt at markedet var større enn etterforskerne hadde forestilt seg.

- Kjøperne som er avslørt er fra hele Oslo, men har også kommet utenbys fra. Politiet har til tider observert at det har vært kø av kunder ved «utsalgsstedene». Kjøperne har kommet gående, syklende eller kjørende i egen bil eller drosje. De er både menn og kvinner, fra tidlig i tenåra til godt oppe i pensjonistalder, sa Bresil etter den forrige storaksjonen.

Etterforskerne mener selgerne har vært godt organisert, med både etablerte arbeidstider, fast territorium og «lønn». De aller fleste salgene har vært av hasj eller marihuana, men det skal også ha blitt avdekket salg av pulverstoffer.

Dette er stedene på østkanten i Oslo der politiet mener selgerne har operert:

IKKE BARE DAGLIGVARER: Oslopolitiet undersøker nå om butikkene kan knyttes til selve narkotikaomsetningen eller hvitvasking. I går gjorde politiet søk med narkotikahund i Lime-forretningen i Middelthuns gate på Majorstua. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
IKKE BARE DAGLIGVARER: Oslopolitiet undersøker nå om butikkene kan knyttes til selve narkotikaomsetningen eller hvitvasking. I går gjorde politiet søk med narkotikahund i Lime-forretningen i Middelthuns gate på Majorstua. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

 Kampenparken
• Tøyenparken
• Idrettsanlegget på Jordal
• Tøyen t-banestasjon
• Ensjø t-banestasjon
• Helsfyr t-banestasjon

- Narkosalget har skjedd hver eneste dag i mange timer. Vi kjenner til at selgere har hatt klokka 10 til 03 som arbeidstid. Selgere har fått betalt i både kontanter og stoff, sa Bresil til Dagbladet i desember.

Politiet har tidligere i saken sendt mange titalls bekymringsmeldinger til barnevernet i en lang rekke bydeler, etter å ha oppdaget mindreårige  narkokjøpere,  foreldre som har hatt med barna sine til narkolangeren og mindreårige utnyttet som selgere.

- Vi har sett kjøpere som har vært gravide, kjøpere med barnevogn og kjøpere med små barn i hendene. Vi har hatt fokus på å avverge i disse tilfellene og har prioritert høyt i hele etterforskningen å finne ut om det er flere barn som trenger hjelp.

- Godt politisamarbeid Lime-butikkene som knyttes til de norskpakistanske hovedmennene ble i går blant annet gjennomsøkt med narkotikahund. Politiet mistenker at forretningene har blitt brukt til enten selve hasjomsetningen eller hvitvasking, og beslagla i går også kvitteringer og andre kasseopplysninger som skal undersøkes i den økonomiske delen av etterforskningen.

Dagbladet har tidligere skrevet at hovedmennene i hasjopprullingen har har vært regnet som et kriminelt «familieforetak» på Grønland i Oslo siden 1990-tallet.

I 2007 ble både faren i familien og fire av hans sønner dømt for å ha drevet med organisert hasjsalg for flere millioner gjennom en periode på fem år. 

Politiet utelukker ikke enda flere aksjoner i den nye hasjsaken, der totalt rundt 60 personer har vært pågrepet.

- Dette er resultatet av et svært godt samarbeid mellom Grønland politistasjon og Seksjon for organisert kriminalitet, sier Bresil.

PÅGREPET: 4. desember pågrep politiet en rekke av de antatte selgerne i hasjnettverket i en storaksjon. Foto: ENDRE VELLENE
PÅGREPET: 4. desember pågrep politiet en rekke av de antatte selgerne i hasjnettverket i en storaksjon. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media