Har avverget seks terrorangrep på noen uker, og mann (51) ble stoppet i bombebil med «Paris» plotta inn i GPSen

Men nå må fransk etterretning svare for seg.

SJOKK OG SORG: Parisere trøster hverandre ved kafeen La Belle Equipe. Flere terrorangrep er stoppet i Paris de siste månedene - men i går tok terroren igjen Paris. Foto: NTB scanpix
SJOKK OG SORG: Parisere trøster hverandre ved kafeen La Belle Equipe. Flere terrorangrep er stoppet i Paris de siste månedene - men i går tok terroren igjen Paris. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk etterretning vil måtte tåle en svært inngående granskning, og kraftig kritikk, etter at nok et blodig terrorangrep i landets hovedstad er et faktum - under et år etter at tolv personer ble drept da al-Qaida-tilknyttede terrorister slo til mot satiremagasinet Charlie Hebdo.
 
Seks angrep avverget Ifølge The Guardian er intet mindre enn seks planlagte terrorangrep avdekket og stoppet i løpet av de siste månedene - men likevel stilles det spørsmål med hvordan det kunne være mulig med et så omfattende, koordinert og dødelig angrep under et år etter forrige gang.

Yves Trotignon, som har jobbet flere år i fransk etterretning - og nå jobber i et privat sikkerhetsselskap - sier til avisa at etterretningstjenestene lenge har fryktet et angrep som det som fant sted i går kveld.

Ifølge Trotignon har sikkerhetstjenestene brukt Mumbai-terroren i 2008 som et skrekkeksempel - og slik Dagbladet omtalte i ettermiddag var frykten for et angrep så sterk at tusenvis av politifolk og soldater utplassert i landet, og Frankrikes terrorberedskap hevet til øverste nivå; Alert atentat.

51-åring tatt Den siste hendelsen som er avverget var i Tyskland i forrige uke. Da ble en 51-årig montenegriner stoppet på en motorvei i Bayern.

GPSen i mannens Golf var ifølge tyske medier peilet inn på Paris, og i bilen hadde han flere kalasjnikov-gevær og eksplosiver.

- Det er grunn til å tro at mannen hadde intensjoner om enten å utøve terror eller å supplere terrorister med våpen, sier Joachim Herrmann, innenriksminister i provinsen Bayern.

Mannen hadde montert inn eksplosiver i selve rammeverket i bilen for å skjule dem - og har nektet både å forklare seg og å ta imot advokatbistand.

Selv om 51-åringen ble stoppet på vei til Paris, klarte ikke fransk etterretning å avbryte selve angrepet i går.

Ekstremt vanskelig Det å være forberedt på at noe kan skje - betyr ikke at det er lett å avbryte det når det faktisk skjer, påpeker Yves Trotignon.

- Det er ekstremt vanskelig å forsvare seg mot et slikt angrep når det faktisk er i gang, sier Trotignon.

- Det så vi ikke bare i Mumbai, men også i Nairobi og i Peshawar, sier den erfarne etterretingsmannen - og henviser til angrepene på Westgate-kjøpesenteret og mot en skole i Peshawar.

- Selv om det er vanskelig å si at gårsdagens hendelser var en stor triumf for etterretningstjenestene må vi vente til vi vet mer om angrepet og personene bak, er det umulig å legge skylda på den ene eller andre etaten.

Dommer advarer At noe var i gjære i Frankrike går også fram av et intervju Marc Trevidic, avtroppende dommer med ansvar for terrorsaker, ga til Paris Match i september:

- Vi er blitt IS' hovedfiende. Frankrike er blitt et primærmål for en terrorhær med tilnærmet ubegrensede midler. Vi er også spesielt sårbard på grunn av vår geografiske beliggenhet - med letthet kan jihadister med europeisk bakgrunn ta seg inn i landet vårt, sier Trevidic.

Den erfarne antiterrorforkjemperen kommer med en kraftig advarsel til Frankrike:

- Våre mørkeste dager ligger foran oss. Den virkelige krigen IS vil utkjempe på fransk jord har ikke en gang begynt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram