PSTs trusselvurdering

Har avverget terrorattentat

Flere terrorangrep er avverget i Norge. PST ønsker ikke å gi detaljerte opplysninger om terrorforsøkene.

TRUSLER: PST peker på at det er både terrortrusler fra ekstremister og trusler fra andre nasjoner som truer Norges sikkerhet. Fra høyre justisminister Monica Mæland, PST-sjef Hans Sverre Sjøvold, seksjonsleder Hanne Blomberg, seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl og seksjonsleder Ane Roald. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRUSLER: PST peker på at det er både terrortrusler fra ekstremister og trusler fra andre nasjoner som truer Norges sikkerhet. Fra høyre justisminister Monica Mæland, PST-sjef Hans Sverre Sjøvold, seksjonsleder Hanne Blomberg, seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl og seksjonsleder Ane Roald. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold og justisminister Monica Mæland er bekymret over trusselbildet mot Norge.

Overfor Dagbladet bekrefter PST nå at det i perioden 2017-2018 alene ble avverget over 60 terrorangrep i Vesten. Dette inkluderer også angrepsplaner i Norge.

PST ønsker ikke å si hvor mange terrorangrep som er avverget i Norge.

Det er første gang sikkerhetspolitiet bekrefter at det er forhindret flere terrorangrep i Norge.

Politisk vold

– Trusselbildet når det gjelder politisk motivert vold er mer uklart enn på lenge, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

TRUSSELBILDE: PST legger frem i sin rapport om trusselbilde for 2020 at de ser det som mulig at de ekstreme grupperingene planlegger terrorangrep i Norge i løpet av året. Video: Per Ervland Vis mer

Samtidig bekrefter PST-sjefen at det økt aktivitet på internett og på lukkede og krypterte chattenettsteder, noe som bekymrer den hemmelige tjenesten.

Enkeltpersoner

Som Dagbladet skrev i går sidestiller PST høyreekstreme og ekstreme islamister som trusler i Norge.

Høyreekstreme viser i økende grad vilje til å bruke terror for å nå sine mål. Trusselen fra høyreekstreme kommer i utgangspunktet fra enkeltpersoner, og ikke fra grupper, sier Arne Christian Haugstøyl, leder for seksjonen for kontraterror i PST.

Fortsatt frykt

Haugstøyl peker også på det faktum at nærstående ofte blir informert eller observerer at noe er på gang, og oppfordrer alle som har mistanke om at en terrorhandling til å varsle PST.

TERRORTRUSSEL: - PST sidestiller nå terrortrusselen fra islamister og høyreekstremister, bekrefter seksjonsleder Arne Kristian Haugstøyl PST. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TERRORTRUSSEL: - PST sidestiller nå terrortrusselen fra islamister og høyreekstremister, bekrefter seksjonsleder Arne Kristian Haugstøyl PST. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I årets trusselvurdering understreker PST at fortsatt er det slik at de som fremmer trusler, sjelden utfører politisk motiverte voldshandlinger.

Men i årets trusselvurdering heter det:

«Et fåtall kan imidlertid la seg inspirere til å gå fra ord til handling».

Etterretningstrussel

Ved siden av terror fra høyreekstremister og islamister mener PST at spionasje og forsøke på å påvirke myndighetspersoner fra utenlandske etterretningstjenester er en alvorlig trussel mot demokratiet.

Hanne Blomberg, seksjonsleder for statlige aktører, bekrefter at det også er andre nasjoner enn Russland, Kina og Iran som bedriver etterretning i Norge.

PST ønsker ikke å navngiandre statlige aktører som ved hjelp av etterretningsoffiserer under dekke av ett diplomatpass forsøker å innhente og påvirke i Norge.

Hatske ytringer

For første gang går også PST nå ut og anmoder om et mildere ordskifte, og viser til at hatske ytringer – spesielt på nett – kan bli et demokratisk problem.

- Myndighetspersoner skal være trygge. Vi opplever nå at politikere blir utsatt for hatytringer.

- Når politikere ikke ønsker å være med lenger, er det et demokratisk problem, sier Ane Roald som leder seksjonen som har ansvaret sikkerhet for myndighetspersoner – medlemmer av kongehuset, regjeringen, stortinget og høyesterett.

«En rekke norske myndighetspersoner vil bli utsatt for hatefulle, sjikanerende og truende hendelser i året som kommer. For enkelte myndighetspersoner vil denne aktiviteten være så omfattende at det påvirker deres deltakelse i samfunnsdebatten» fastslår PST.

Digital sårbarhet

PST advarer også mot sårbarheten til det moderne digitaliserte samfunnet.

I trusselvurderingen heter det:

«Et digitalisert samfunn og dets avhengighet av elektronisk kommunikasjon fører også til økt sårbarhet og gir muligheter for spionasje, manipulasjon og sabotasje. Datanettverksoperasjoner kan påføre staten og samfunnet svært stor skade, så vel økonomisk og sikkerhetsmessig som politisk».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer