Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har bedt om forklaring fra USA

Utenriksdepartementet har bedt USA om en forklaring på Pentagon-bildene av fanger som fratas alle sanser og verken får se, høre eller lukte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tok kontakt med amerikanske myndigheter angående bildene lenge før Amnesty kom på banen. Vi er uavhengige av Amnesty, vi har vår egen bekymring, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no. Han forstår ikke hvorfor Amnesty kritserer Norge for ikke å gripe inn overfor USA når det gjelder fangene i Camp X-Ray på Guantanamo på Cuba.

- De skyter over mål, det må være en misforståelse, sier Klepsvik.

Bildene av knelende fanger med øreklokker og masker foran nese og øyne har gått verden over og vekker kraftig oppsikt. De ble offentliggjort på fredag av det amerikanske forsvarsdepartementet, men mange av bildene skal ha blitt tatt ei uke tidligere, fredag 11. januar. Bilder tatt 14. januar viser at fangene fremdeles sitter knelende foran fangevokterne sine, men uten å kunne orientere seg i omgivelsene.

Flere av bildene er tatt av offiserer i den amerikanske marinen.

- Dét reduserer ikke forklaringsbehovet, slår Klepsvik fast.

Venter på svar

- Vi har sett bildene og føler at vi trenger mer informasjon. Hvis dette er måten fangene blir holdt i forvaring på permanent, så er det ikke i samsvar med våre krav.

Norske myndigheter har allerede tatt kontakt med det amerikanske State Department og bedt om en forklaring på bildene. Foreløpig er det ikke kommet noe svar fra amerikansk side.

- De har ikke dratt noen endelig konklusjon, men de har bedyret at fangene skal få og får behandling omtrent som om de er krigsfanger. Norges holdning er usedvanlig klar: Fangene må, uansett status, ikke bli behandlet ydmykende. Hvis det er tvil om fangenes status, bør de uansett behandles som krigsfanger, sier Klepsvik.

Amnesty sa tidligere i dag at de var fornøyde med UDs reaksjon. Men informasjonssjef John Peder Egenæs i Amnesty er likevel ikke fornøyd og understreker at USA uansett har gjort noe galt i forhold til fangene:

- Man ser jo hva man ser på bildene, sier han.

Egenæs mener at bildene gir mer enn nok grunnlag for å komme med kritikk av USA.

- Om de har vært på et fly i 27 timer og dette bare er time 28, så er det likevel brudd på menneskerettighetene. I tillegg kommer alt dette andre som i seg selv er kritikkverdig: At fangene plasseres i bur og sitter isolert. Alle er tvangsbarbert, selv om de har rett til å bære tegnene på at de tilhører en religion, sier Egenæs.

- Dette trenger ikke noen videre forklaring. UD burde ha gått ut med en gang. Dette er over streken og kan ikke aksepteres, uavhengig av hvordan disse fangene ville ha behandlet krigsfanger i Afghanistan.

Røde Kors på Cuba

Både Røde Kors og britene har sendt en delegasjon til Cuba for å se nærmere på forholdene som fangene lever under, og Røde Kors har intervjuet flere fanger. Rapporten deres blir ikke offentliggjort, men blir overrakt til amerikanske myndigheter.

Det er deretter opp til amerikanerne selv om de vil offentliggjøre rapporten, men hvis de velger å ikke gjøre det, styrkes mistanken om at Camp X-Ray-fangene behandles dårlig og at Røde Kors har funnet kritikkverdige forhold.

Rundt 110 fanger fra al-Qaida og Taliban holdes nå fanget i Camp X-Ray. Fangene skal blitt undersøkt av lege, og det har blitt tatt røntgen og blodprøver av hver enkelt.

Likner tortur

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld har tidligere sagt at det er urettferdig å kalle behandlingen av fangene for umenneskelig. Han mener at fangene er veltrente og livsfarlige terrorister, og derfor må voktes så strengt.

Hele Norges coronakart