FÅR TV-TID: Donald Trump har bedt om få TV-tid for å snakke om «krisa» på grensa. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
FÅR TV-TID: Donald Trump har bedt om få TV-tid for å snakke om «krisa» på grensa. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpixVis mer

Har bedt TV-kanalene rydde plass til tale om «krisa» langs grensa

Tirsdag kveld vil Donald Trump tale til nasjonen.

Det har gått over to uker siden USAs delvise «shutdown» ble en realitet. Omkring 800 000 offentlige ansatte er rammet etter at finansieringen av all ikke-essensiell statlig virksomhet ble stoppet.

Mange av disse vil denne uka ikke få betalt.

Ba om TV-tid

Årsaken til «shutdownen» er at demokratene og republikanerne i Kongressen ikke har klart å enes. Eller, det vil si, Senatet hadde opprinnelig blitt enige om et budsjettkompromiss. Avtalen ble så sendt til Representantenes hus, der den også må godkjennes, før den etter planen skulle havne på Donald Trumps bord for signering.

Det var bare ett problem: Det var ikke satt av noen penger til Trumps store valgløfte, grensemuren til Mexico. Derfor ga Trump klar beskjed om at han ikke kom til å signere.

Siden da har ikke republikanerne og demokratene klart å komme til noen ny budsjettenighet, og dermed ble det «shutdown», som per nå er den nest lengste i amerikansk historie.

Donald Trump har derfor bestemt seg for å tale til nasjonen på direktesendt TV for å overbevise amerikanerne om behovet for å bygge en mur langs grensa til Mexico.

Ifølge Trump selv vil han tale til folket om det han beskriver som en «krise» langs grensa.

New York Times' kilder sier at Det hvite hus har sendt forespørsler til de største nettverkene i USA om å rydde plass i programmet tirsdag kveld for å kringkaste presidentenes tale.

Alle sa ja

Presidentenes anmodning skal ha ført til tøffe diskusjoner hos ABC, CBS, NBC og Fox, men mandag kveld hadde alle gått med på å sende presidentens tale. Det samme vil også CNN gjøre. Å rydde plass i beste sendetid vil koste kanalene flere millioner dollar i tapte reklameinntekter.

Slike forespørsler fra Det hvite hus har tradisjonene, t blitt forbeholdt spesielle hendelser, som for eksempel da Osama bin Laden ble drept, og kringkasterne har ofte godkjent forespørslene.

Men at alle de store nettverkene har gått med på å sende Trumps tale, har ikke falt i god jord hos demokratene.

«Nå som TV-nettverkene har bestemt seg for å sende presidentens tale, som, om hans tidligere uttalelser er noen indikasjon, vil være full av ondskap og feilinformasjon, så må demokratene umiddelbart bli gitt like mye sendetid», heter det i en uttalelse fra demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer og nyvalgt leder av Representantenes hus, Nancy Pelosi.

- Kan erklære krisesituasjon

Når det gjelder grensemuren har Trump sagt at han kan erklære en krisesituasjon for å få bygget muren om han vil.

- Vi kan erklære krisesituasjon på grunn av sikkerheten- Jeg har ikke gjort det. Jeg kan gjøre det, vi kan erklære en krisesituasjon og bygge den veldig fort, sa han forrige uke.

Visepresident Mike Pence bekrefter at Det hvite hus undersøker lovligheten i å erklære krisesituasjon for å omgå Kongressen. Han sier Trump tenker på det, men han har ikke tatt en avgjørelse.

Ifølge Washington Post har Trump gitt uttrykk for at han kan komme til å gjøre det snart, dersom han ikke får penger til å bygge en grensemur.

Penger han trolig kan se langt etter. Demokratene gjenvant nettopp flertallet i Representantenes hus, og Nancy Pelosi har kategorisk avvist at de kommer til å gå med på finansiering av Trumps grensemur.

- En mur er umoralsk. Det er ikke hvem vi er som nasjon, har Pelosi sagt.

Og der står saken. 800 000 offentlig ansatte venter fortsatt på en løsning i budsjettkrangelen som altså dreier seg om 5 milliarder dollar til Trumps grensemur.