Har begynt masse-evakuering i Eigersund

Hellelandsvassdraget fire meter over normal vannstand.

FIRE METER OVER: Hellelandsvassdraget er fire meter over normalnivå, og det forberedes nå masseevakuering i Eigersund. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FIRE METER OVER: Hellelandsvassdraget er fire meter over normalnivå, og det forberedes nå masseevakuering i Eigersund. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle som bor langs Lundeåne og Hellelandsvassdraget i Eigersund blir nå evakuert.

Ordfører i Eigersund, Odd Stangeland, bekrefter overfor Dagbladet at evakueringen av folk er i gang.

- Jeg har ikke tall på hvor mange som blir evakuert, men det er snakk om et tresifret antall personer, sier informasjonssjef Leif E. Broch i Eigersund kommune til Dagbladet.

Evakuerer rådhuset Klokka 19.30 var kommunen ferdig med et av flere beredskapsmøter de har hatt i løpet av lørdagen.

- Nå flytter vi også personer fra rådhuset til en ungdomsskole for å være føre var, sier informasjonssjefen.

Rådhuset ligger i Eigersund sentrum. Lundeåne bo- og servicesenter i Eigersund ble tidligere lørdag evakuert, ifølge informasjonssjef Broch i Eigersund.

Sivilforsvaret er satt inn i Eigersund og Lund.

Fire meter over normalen Ifølge Stavanger Aftenblad. er Hellelandsvassdraget fire meter over normal vannstand, og 50års nivå på flommen er passert.

- I Hellelandsvasdraget kan det nå høyeste vannstand på hundre år. Vi har sendt ut en varsel på rødt nivå. Dette innebærer betydelige ødeleggelser. Vi oppfordrer folk til å ferdes varsomt og følge våre varsler, sier vakthavende hydrolog i NVE, Heidi Stranden til Dagbladet.

- Normalvannføringen på 112 kubikkmeter vann i sekundet er for lengst overgått. Nå renner det 305 kubikkmeter vann i sekundet forbi målepunktet, sier informasjonssjefen i Eigersund kommune.

NVE og Eigersund kommune følger situasjonen fra time til time.

På tross av den ekstreme vannføringen, ønsker ikke informasjonssjefen i Eigersund å karakterisere situasjonen som dramatisk.

- De aller fleste som bor langs elva, er vant til å forholde seg til den. Evakueringen skjer stille og rolig, men det er bedre at vi evakuerer nå og er føre var, enn å komme på hæla senere, sier Broch.

E39 stengt Ekstremværet «Synne» har allerede ført til kaos på sørvestlandet. E39 er stengt på flere steder. Det samme gjelder mange lokalveier. Mange bygg står under vann.

Og det er ikke over. De kraftige nedbørsmengdene vil fortsette igjennom natta.