Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har behandlet voldtektssak før

Valgerd Svarstad Haugland innrømmer nå at det ikke er første gang hun som KrF-leder behandler en påstått voldtektssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen år tilbake kom en kvinne, som ikke er identisk med kvinnen som har anmeldt Jan Birger Medhaug for voldtekt, til KrF-lederen.

Også hun fortalte at hun var utsatt for et seksuelt overgrep av en KrF-politiker.

- Jeg vil ikke gå i detalj om den saken av hensyn til de involverte. Men den gangen ga jeg et entydig råd om å anmelde forholdet. Det ble ikke gjort. Vi må alle være flinkere til å oppfordre kvinner som mener de er utsatt for seksuelle overgrep om å anmelde det, selv om det gjerne er en veldig stor belastning, sier Valgerd Svarstad Haugland.

- Er mannen som var involvert i den forrige saken fortsatt en aktiv KrF-politiker?

Vil ikke svare

- Det vil jeg ikke svare på. Det dreier seg om enkeltmennesker og tragiske skjebner, og jeg vil ikke at den saken skal rippes opp i igjen, svarer hun.

Hun reagerer sterkt på at blant andre daglig leder av Kirkens ressurssenter mot seksuelle overgrep, Elisabeth Torp, kritiserer henne for å ikke ha tatt affære i saken mot Medhaug før. For to år siden tok KrF-toppen kontakt med partilederen, men de strides om hva som egentlig ble sagt. Torp var med på møtet mellom Svarstad Haugland og den 50 år gamle kvinnen 18. juni i år, da kvinnen fortalte partilederen om den påståtte voldtekten hjemme hos Medhaug i 1993.

Urettferdig

- De som kritiserer meg, vet ikke hva de snakker om. Hadde jeg for to år siden hatt den minste mistanke om at det kunne dreie seg om en voldtekt, hadde jeg vært enig, men det er ikke tilfelle.

- Hva sier du til dem som mener at du følger opp et mønster i kristne miljøer med å dekke over overgrep?

- Det er urettferdig. Jeg har oppfordret til å gå til anmeldelse før, og jeg ville gjort det igjen. Kristne miljøer har også tatt problematikken på alvor de siste åra.

ANMELD: Alle kvinner som mener de er utsatt for seksuelle overgrep, bør ikke nøle med å gå til anmeldelse, mener Valgerd Svarstad Haugland.<!--FOTO-->