- Har behov for å si at det ikke er sant

Venstre-leder Trine Skei Grande har opplevd enorm støtte etter at hun avviste sex-ryktene som har blitt spredd om henne.

HAR FÅTT STØTTE: Nyinnsatt kulturminister Trine Skei Grande har fått mye støtte etter at hun gikk ut mot ryktene som spres om henne. Her på sitt nye kontor med statssekretær Jan-Christian Kolstø. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HAR FÅTT STØTTE: Nyinnsatt kulturminister Trine Skei Grande har fått mye støtte etter at hun gikk ut mot ryktene som spres om henne. Her på sitt nye kontor med statssekretær Jan-Christian Kolstø. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagen i dag var en stor dag for Trine Skei Grande. Hun tok Venstre inn i regjering for første gang på tolv år, og ble sammen med Erna Solberg og Siv Jensen historisk som første koalisjonsregjering ledet av tre kvinner.

Men for Skei Grande har det også vært noen vanskelige dager.

I går så hun seg nødt til å gå ut og avkrefte sex-rykter som har spredd seg på nett.

- Jeg har over tid opplevd ganske mye krevende sjikane, trusler og negative kampanjer. Noe mener jeg at politikere skal tåle. Det er ytringsfrihet i dette landet, og lov å mene forskjellige ting, men noe mener jeg at virkelig går over grensen, sier hun.

Vil ikke anmelde

Grande mener ryktespredningen hun har vært utsatt for på nett siden siste tida, er langt over denne grensen.

- Ja, når du får slike ting som Nina Karin Monsens Facebook-oppdateringer, så får jeg behov for å si at dette går virkelig ikke an. Det gjorde jeg i går, sier Grande.

- Er det noe du vil anmelde eller klage inn til PFU?

- Det kan godt hende at det er forhold vi burde gjort det på, men jeg har lyst til å ta fatt på jobben min som kulturminister. Jeg har ikke lyst til å bruke tiden min, energien min på slike ting. Nå har jeg sagt fra, satt ned en påle i forhold til meg selv. Nå håper jeg at jeg får tid til å jobbe med det jeg synes er viktig. Mitt liv skal ikke handle om disse sakene, det skal handle om det jeg gjør, sier Grande.

-Ryktespredningen fortsetter i dag?

- Jeg har ingen illusjon om at disse kreftene som holder på med disse kampanjene kommer til å stoppe, samme hva jeg hadde sagt.

- Usanne rykter

På spørsmål om det er noe hun skulle hatt ugjort, svarer Grande at hun har levd et vanlig liv og sikkert har gjort dumme ting.

Ifølge Grande er det derimot ikke noe sannhet i ryktene som spres på nett.

- Det har jeg behov for å si at ikke er sant. Det er ikke sikkert det stopper med dette, men jeg har behov for å si det, sier hun.

- Har du fått støtte av Erna og Siv?

- I dag har jeg opplevd helt sinnssyk støtte, fra alle mulige folk, og partier. Folk jeg ikke kjenner har sendt meg støttende beskjeder, så i dag har vært en god dag.

- Så du er glad for at du gikk ut med dette?

- Nei, jeg skulle veldig gjerne vært foruten å måtte gjøre det, sier hun.

- Trines sak er annerledes

Statsminister Erna Solberg kommenterte også ryktespredningen rundt Grande da hun presenterte de nye statsrådene i dag.

Erna Solberg fikk spørsmål om hvordan det har påvirket forhandlingene at alle de tre partiene har fått vanskelige saker i fanget underveis. I Høyre og Unge Høyre dreier det seg om 15 varsler om seksuell trakassering, hovedsakelig mot nylig avgåtte leder Kristian Tonning Riise, i Frp om Ulf Leirstein, som sendte pornografisk materiale til en mindreårig FpUer.

- Vi har ansvar for å sikre at partiene jobber på en god måte. Trine sin sak er annerledes, men det påvirker arbeidet vårt, sier Solberg.

Kultur, miljø og utdanning

Statsministeren presenterte i dag sin utvidede regjering. Venstre går inn i regjering og får 3 statrådsposter. Grande blir kulturminister, og overtok nøklene til kulturdepartementet klokka 16 i dag.

Venstre-lederen sier det var soleklare departementer for dem.

- Hovedsatsingene våre de siste tolv årene har vært forskning og utdanning, klima og miljø. Jeg har to veldig gode ministeremner i Iselin og Ola, og da fikk jeg den luksusen at jeg selv kunne velge det departementet jeg har skikkelig, skikkelig lyst på. Det var kultur, sier Grande.

- Det regnes ikke som et tungt departement, men mer som et juniordepartement?

- Jeg håper å ha tid også til å være partileder. Men jeg synes dette er så viktig, for når det gjelder innkluderingsdugnaden som denne regjeringen har satt som et prosjekt, alt du ser innen endringer av trossamfunn, veldig mye av det som definerer Norge som fellesskap, da ligger avgjørelsene inne på disse kontorene., sier Grande.

- Jeg tror det blir veldig viktig framover å definere felleskap og hva Norge skal være framover. Jeg mener at kunst og kulturpolitikk er ytringsfrihetspolitikk, sier hun.

- Tror du at det blir bra for Venstres profilbygging at du er her?

- Jeg vet ikke, men jeg skal virkelig prøve.

Venstre fikk 4, 4 prosents oppslutning ved Stortingsvalget. Grande sier hun i alle fall håper at oppslutningen vil gå opp med Venstre i regjering.

- Jeg merker en gryende entusiasme rundt i Venstre knyttet til dette prosjektet, som mange i partiet var skeptiske til da vi begynte. Erklæringen har blitt veldig godt mottatt. I dag føler jeg at veldig mange i Venstre er stolte av ministrene sine også. Jeg tror nok vi har muligheten til å markedsføre oss mer som regjeringsparti, sier hun.