Har beslaglagt over 1800 ulovlige våpen

Politifolk, ansatte i Forsvaret og godkjente våpensamlere siktet i operasjon «Bonanza».

FUNN AV VÅPEN: Politiet i Sør-Øst har siden 2015 etterforsket og avdekket omsetning av store mengder ulovlige våpen i Operasjon «Bonanza» og har gjort beslag av et betydelig antall våpen som ikke er registrert i politiets våpenregistre. Video: Fredrik Filtvedt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TØNSBERG (Dagbladet): Politiet i Sør-Øst har tatt beslag i 1815 ulovlige våpen og siktet 67 personer i den gigantiske Operasjon «Bonanza», som har pågått siden 2015.

Politiet har til sammen beslaglagt 2361 våpen i saken, og over 1800 av dem var altså uregistrerte eller ulovlige.

SALG: Disse uregistrerte våpnene ble funnet hos en siktet i saken. Alle var merket med priser i europ, og politiet mener de skulle selges utenfor Norge. Foto: Politiet
SALG: Disse uregistrerte våpnene ble funnet hos en siktet i saken. Alle var merket med priser i europ, og politiet mener de skulle selges utenfor Norge. Foto: Politiet Vis mer

- Etterforskningen ga bekymring om et stort antall ulovlige våpen i Norge og kritikkverdige forhold i håndteringen av disse. Etterforskningen spredte seg over store deler av Sør-Norge, sier leder for etterforskning og etterretning, Lena Reif.

Tilknyttet Forsvaret og politiet

Hun sier det har vært flere tilfeller av underslag i våpen fra Forsvaret. Dette var våpen som egentlig skulle vært destruert, men som da i stedet har blitt stjålet og omsatt videre fra ansatte i forsvaret.

SKARPE: Ifølge politiet ble alle disse skarpe håndvåpnene funnet hos en av de siktede i «Bonanza». De var feilaktig utmeldt av våpenregisteret som plombert eller destruert. Foto: Politiet
SKARPE: Ifølge politiet ble alle disse skarpe håndvåpnene funnet hos en av de siktede i «Bonanza». De var feilaktig utmeldt av våpenregisteret som plombert eller destruert. Foto: Politiet Vis mer

- Flere av de siktede er godkjente våpensamlere og flere er tilknyttet Forsvaret. Det er flere av de siktede som er eller har vært tilknyttet politiet, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen i Sør-Øst politidistrikt.

Han opplyser at to saker er blitt sendt Spesialenheten for politisaker. Til sammen er det 17 dommer i Operasjon «Bonanza». To menn er blitt dømt til tre år og seks måneders fengsel i en ikke-rettskraftig dom, opplyser Abrahamsen.

- Aktive kriminelle

FORSVARET: Flere av våpnene skal ha blitt stjålet fra Forsvaret. Foto: Politiet
FORSVARET: Flere av våpnene skal ha blitt stjålet fra Forsvaret. Foto: Politiet Vis mer

Etterforskningen viser at flere våpenforhandlere og våpensamlere ikke etterlever regelverket. Det er blant annet avdekket bruk av dokumentforfalskning hos flere våpenforhandlere rundt plombering av våpen. I tillegg har våpen som har vært registrert som deaktiverte fortsatt blitt omsatt, og våpen underslått fra Forsvaret har blitt solgt videre fram til 2016.

Saken har etter hvert også spredt seg til Oslo, Øst, Agder og Innlandet politidistrikter. Ifølge politiet har også flere meldt våpen som destruert eller plombert uten at våpnene i virkeligheten har vært det.

Seksjonsleder ved spesiell etterforskning, Skule Worpvik, sier til Dagbladet at de siktede personene både er samlere og kriminelle.

- Det er snakk om genuine samlere der samlinga har tatt overhånd. Vi har også avdekket aktive kriminelle som har erverva våpen. Flere er eller har vært ansatt i Forsvaret, opplyser han.

Systemsvikt

- Frykter dere fortsatt mørketall?

- Det finnes åpenbart flere ulovlige våpen der ute. Denne operasjonen viser at det er en systemsvikt. Vi må jobbe med det, så vi får bedre kontroll i samfunnet, sier han til Dagbladet.

Han sier at våpen som havner i feil hender er en bekymring for politiet, og at de derfor vil ta disse ut av sirkulasjon. Etterforskningen har blant annet avdekket mangelfulle rutiner i både politiet og Forsvaret, ifølge Worpvik.

- Dårlige rutiner i både Forsvaret og politiet kan være en medvirkende årsak til omfanget av den ulovlige virksomheten. Flere av disse våpnene er underslått fra destruksjon i Forsvaret. Både i Forsvaret og i politiet er det gjort tiltak for å påse at man har bedre kontroll på våpen. Her har det ikke vært gode nok rutiner tidligere, sier Worpvik.

–Tilgangen til ulovlige våpen er stor, og det er bekymringsfullt med tanke på skadene disse våpnene kan utgjøre om de havner i feil hender. Dette har vært en målrettet satsing på tvers av flere politidistrikt for å ta bedre grep om våpenforvaltningen i Norge. Betydelige våpenbeslag er et effektivt bidrag til å forhindre at ulovlige våpen kommer på avveie i samfunnet, og politiet skal fortsette å bygge videre på dette viktige arbeidet, sier Worpvik.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer