- Har bestått svenneprøven med glans

KrF-veteran Bondevik roser Hareides lederskap.

STOLT OG GLAD Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er svært godt fornøyd med beslutningen KrF under ledelse av Knut Arild Hareidetok i går kveld. Han mener Hareide ivaretar KrFs integritet som sentrumsparti på en utmerket måte. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
STOLT OG GLAD Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er svært godt fornøyd med beslutningen KrF under ledelse av Knut Arild Hareidetok i går kveld. Han mener Hareide ivaretar KrFs integritet som sentrumsparti på en utmerket måte. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere KrF-leder og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener det var klokt av Kristelig Folkeparti å stå utenfor regjeringen og innta en nøkkelposisjon i Stortinget.
Bondevik som i sin tid blinket ut Hareide som et stort politisk talent, er svært godt fornøyd med dagens partileder.

Med glans - Jeg vil gi stor honnør til Knut Arild. Han har bestått denne svenneprøven med glans. Han har bevart KrFs integritet og fått gjennomslag for mye, og har frihet til å markere KrF og sentrum, sier Bondevik til Dagbladet.

Han er uansett svært godt fornøyd med at KrF fikk politisk gjennomslag, men samtidig valgte å stå utenfor regjeringen og bygge seg opp som sentrumsparti i Stortinget.

Frihet - Løsningen er helt i tråd med det som KrF sa før valget, nemlig at krF ville bidra til å skaffe landet ny regjering, at regjeringssamarbeid med Frp ville være lite sannsynlig, og at man, dersom det ikke lykkes å danne en trepartiregjering, skulle bli et konstruktivt opposisjonsparti.

Det er oppnådd mye gjennom samarbeidsavtalen, men samtidig beholder man frihet i Stortinget i andre saker og trenger ikke stå til ansvar for politikk der det er for stor avstand til det KrF står for. KrF kan nå profilere sin partiprofil og sentrumsprofil.

Makt på vippen Jeg har selv erfaring med å sitte på vippen i Stortinget, og vet at man kan oppnå mye fra den posisjonen. Ved å ha vippeposisjon får man også mye fokus, blant annet fra media.

At det ikke var mulig å få til en sentrum/høyre-regjering ble lite sannsynlig etter valgresultatet og når Erna så seg tjent med å ha FrP med. Da ble det naturlig for KrF å gå i «konstruktiv opposisjon», sier Bondevik.

Avstand Han har alltid ment at den politiske avstanden mellom Frp og KrF er for stor til regjeringssamarbeid. Etter valget gikk KrF inn i sonderinger med Frp om mulig regjeringssamarbeid, og deler av KrF ønsket å gå inn i regjering.

Bondevik er glad for at det ikke gikk slik. Han viser samtidig til at KrF har oppnådd mye gjennom samarbeidsavtalen med Høyre og Frp.
- KrF har oppnådd en god del i viktige saker, som asylbarna, kamp mot fattigdom og sorteringssamfunnet, sier Bondevik.

Godt forankret Tidilgere statsråd og nestleder Einar Steensnæs sier partiet har kommet fram til en god konklusjon som forener synspunkter i partiet, og som er godt forankret i partiets ansvarlige organer.

Hånd på rattet Tidligere generalsekretær Inger Helene Venås er også fornøyd.

- En konstruktiv opposisjonsrolle med en betydelig hånd på rattet i viktige spørsmål framstår som en god forvaltning av valgresultatet. Makt tilbake til Stortinget skaper også større åpenhet og en sunnere politikk, sier hun.

FORNØYD Einar Steensnæs er godt fornøyd med KrFs konklusjon.
Foto: Ned Alley
FORNØYD Einar Steensnæs er godt fornøyd med KrFs konklusjon. Foto: Ned Alley Vis mer