BEVARES: Høyblokka (t.h.) midt i Regjeringskvartalet i Oslo og S-blokka til venstre. Bygningene er ikke lenger i bruk etter at de ble totalskadet under terroraksjonen 22. juli 2011.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEVARES: Høyblokka (t.h.) midt i Regjeringskvartalet i Oslo og S-blokka til venstre. Bygningene er ikke lenger i bruk etter at de ble totalskadet under terroraksjonen 22. juli 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Har bestemt hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut

Solberg og Sanner med pressekonferanse kl. 15.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har bestemt hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut og presenterer dette søndag klokka 15, da statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skal holde en pressekonferanse.

Etter det Dagbladet erfarer var det under regjeringskonferansen sist torsdag det ble tatt en beslutning om konseptvalg for det nye regjeringskvartalet.

Striden om hvordan et nytt regjeringskvartal skal se ut, har særlig dreid seg om riving eller bevaring av Høyblokka, som blant annet huset Statsministerens kontor.

I valg av konsept har regjeringen lagt vekk på faktorene historie, faglige råd og de mange følelsene knyttet til saken, får Dagbladet opplyst.

Regjeringen har jobbet med saken siden den tiltrådte etter valgseieren i fjor høst. Solberg og Sanner vil i dag både legge fram konseptvalg og tidsplan. Det vil ta flere år før det nye regjeringskvartalet står klar til bruk.

Bevaring var den klare anbefalingen fra et stort flertall av faginstansene som deltok på et høringsmøte om regjeringskvartalet i mars i år. Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund, Norske landskapsarkitekters forening, Oslo Bys Vel, Riksantikvaren, Norsk Form og Byrådsavdelingen for byutvikling i Oslo kommune var blant dem som gikk mot regjeringens egen konseptutredning, som i fjor sommer anbefalte at alle bygningene som ble skadd 22. juli 2011 bør rives, skriver NTB.