Donald Trump

- Har bestemt seg

USAs president skal angivelig ha bestemt seg for å nominere Amy Coney Barrett til høyesterett.

NY DOMMER: Donald Trump sier han vil nominere en kvinnelig dommer til å erstatte avdøde Ginsburg. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder The New York Times og The Washington Post.

Trump har selv sagt at han vil offentliggjøre sitt valg lørdag, men tidligere fredag kveld kunne CNN erfare at han hadde bestemt seg for Barrett. Nå får også New York Times de samme opplysningene.

Får Trump viljen sin, vil Barrett erstatte Ruth Bader Ginsburg, som døde i forrige uke, i USAs høyesterett. Han vil da ha fått satt inn tre dommere i landets øverste domstol, som i alt har ni dommere.

Amy Coney Barrett. Foto: Matt Cashore/Notre Dame University/Handout via REUTERS
Amy Coney Barrett. Foto: Matt Cashore/Notre Dame University/Handout via REUTERS Vis mer

Dragkamp

Barrett anses for å være politisk konservativ, og skal ha streng og bokstavtro tolkning av USAs grunnlov.

Hvis Senatet godkjenner Barrett, vil hun erstatte den langt mer liberale Ginsburg, og nå pågår det en politisk dragkamp i USA om Ginsburgs sete skal fylles før eller etter presidentvalget i november.

For fire år siden, da USAs forhenværende president Barack Obama skulle fylle et sete i høyesterett, ble han nektet en avstemning i Senatet av Republikanerne, som da hadde flertall i Senatet.

Nå vil ikke Republikanerne følge sitt eget eksempel fra fire år siden, og jobber for å få en avstemning om Barrett før presidentvalget 3. november. Det forarger Demokratene, som nå, i motsetning til for fire år siden, innstendig ønsker en avstemning etter presidentvalget.

- Vi må ikke gjøre det før valget, men vi burde kunne gjøre det. Det hadde vært en stor seier, å gå inn i valget med den største seieren. De sier det største man kan gjøre er å utnevne dommere, spesielt høyesterettsdommere. Det er den største tingen en president kan gjøre. Det setter tonen for landet i 40-50 år, sa Trump under et valgkampmøte natt til lørdag, og lovet at personen han nominerer vil være en kvinne.

USA: Donald Trump sa under et valgmøte i Fayetteville i Nord-Carolina at han mener en kvinner bør overta som høyesterettsdommer etter at Ruth Ginsberg døde. Video: KameraOne Vis mer

Hedret i kongressbygningen

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg ble fredag hedret i en minneseremoni i kongressbygningen i USAs hovedstad Washington.

Presidentkandidat Joe Biden var blant dem som var til stede under seremonien. Den ble innledet av Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus.

Kisten til Ruth Bader Ginsburg i kongressbygningen fredag. Foto: Olivier Douliery / Pool / AP / NTB
Kisten til Ruth Bader Ginsburg i kongressbygningen fredag. Foto: Olivier Douliery / Pool / AP / NTB Vis mer

I forkant av seremonien ble Ginsburgs kiste båret inn i kongressbygningen av en militær æresgarde. Ginsburg er den første kvinnen og den første jødiske personen som er blitt hedret på denne måten i USA.

Mens en rekke framtredende demokrater deltok, var det få republikanere å se ved dommerens kiste. Den republikanske lederen for Senatet, Mitch McConnell, var invitert – men ikke til stede.

Tidligere denne uken har Gisburgs kiste stått i bygningen til USAs høyesterett. President Donald Trump var blant dem som møtte opp for å hedre henne her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer