Har bestilt 60 likposer

Opprydningen er i gang, etter at Florida ble truffet av monsterorkanen Charley. Nå trues delstaten av en ny orkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen slo innover Florida rett før klokka 22 i går norsk tid, med en fart på utrolige 233 kilometer i timen. Da sola gikk ned i går kveld, var det fortsatt svært kaotisk på delstatens vestkyst. Ingen visste hvor mange som var drept eller skadd, og det var ikke mulig å si annet om ødeleggelsene enn at de var «enorme».

Det er meldt om flere dødsfall, men det har foreløpig ikke kommet noen konkrete anslag. Nå har arbeidet med å kartlegge skadene begynt. Men det vil fremdeles ta dager før det blir avdekket hvor mange som omkom.

Redningsleder Wayne Sallade i Charlotte har bestilt 60 likposer, men sier det er gjort som en forholdsregel. Det er også bestilt to kjølebiler som skal frakte bort lik.

Evakuerte ikke

Nærmere tre millioner mennesker ble bedt om å evakuere, men mange valgte å bli værende i hjemmene sine. Det skyldtes i hovedsak at meteorologene bommet litt på nøyaktig hvor Charley ville treffe Florida. Den dukket også opp litt raskere enn ventet, og i tillegg trodde mange at den var i kategori to (154-177 km/t) av fem på Saffir-Simpson-skalaen. Charley vokste imidlertid til å bli en monsterorkan i kategori fire 210-249 km/t) før den traff land.

Dermed er dette den verste orkanen som har rammet Fort Myers siden Donna i 1960. Selve staten har ikke blitt truffet av en sterkere orkan siden Andrew herjet i 1992.

Massive ødeleggelser

Charley traff Florida ved Port Charlotte, og fortsatte gjennom Punta Gorda, Arcadia, Bartow, Kissimmee, Orlando og Daytone Beach. Den mistet styrke mens den tok seg inn på fastlandet, og da den traff Orlando var den ganske redusert. Den røsket opp noen trær og trafikklys, men det er ikke meldt om omfattende ødeleggelser eller skader på mennesker.

Skadene er langt større i Punta Gorda, som ser ut til å ha blitt hardest rammet. Hustak er revet av og det ligger vrakrester overalt.

- Det er massive ødeleggelse i sentrum, sier politisjefen i Punta Gorda til The Miami Herald.

Guvernør i Florida, Jeb Bush, har anslått at skadene i delstaten kan beløpe seg til over hundre milliarder kroner. Men det anslaget ble gjort før Charley klatret opp i fjerde kategori.

Ny orkan på vei?

De neste dagene kommer Florida til å jobbe intenst med å få oversikt over alle skadene orkanen har gjort. Gatene skal ryddes for vrakrester.

Så kommer neste storm. Danielle er oppdaget et lite stykke unna Kapp Verde-øyene, og den beveger seg vestover. I tillegg er det observert flere uroligheter.

En av dem, som nå bare går under navnet «Tropical Depression Five», vil trolig vokse til en tropisk storm i dag. Den har potensial til å bli en kraftig orkan, og kan true Jamaica innen fem dager. Deretter står kanskje Florida for tur igjen.

Kilder: CNN, AP, The Miami Herald, The Sarasota Herald-Tribune

OVERSVØMMELSE: Vannet strømmet inn til Diamond Head Resort på Fort Myers Beach. Heldigvis ble oversvømmelsene mindre enn fryktet.
ØDELAGT: Victor Rivera, som er ansatt hos Auto Zone, jobber med å rydde opp etter orkanen.
ENORME KREFTER: Denne bensinstasjonen på highway 41 i Port Charlotte ble ødelagt.
RUINER: Punta Gorda skal ha blitt hardest rammet av orkanen Charley.
VAKKER: Slik så Charley ut fra den internasjonale romstasjonen.