Gaute Drevdal

- Har bidratt til det selv

Forsvarerne til Gaute Drevdal mener sakens oppmerksomhet i media har ført til høyere temperatur. Bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb mener Drevdal har mye av skylda for dette.

- HAR BIDRATT: Koordinerende bistandsadvokat Marte Svarstad Brotkorb, mener Gaute Drevdal selv har bidratt til mye av medieoppmersomheten. Foto: Stian Drake / Dagbladet
- HAR BIDRATT: Koordinerende bistandsadvokat Marte Svarstad Brotkorb, mener Gaute Drevdal selv har bidratt til mye av medieoppmersomheten. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer
Publisert

BORGARTING LAGMANNSRETT (Dagbladet): Tirsdag startet ankesaken til kulturprofil Gaute Drevdal (51). Kulturprofilen står tiltalt for ni voldtekter og ett tilfelle av seksuell omgang med en mindreårig person.

I tingretten ble Drevdal dømt til 13 år og seks måneders fengsel.

Da lagmannsdommer Hans Petter Jahre spurte Drevdal om han erkjente straffskyld, svarte han nei på alle punkter.

Før innledningsforedragene ble partene bedt av dommeren om å kort oppsummere saken.

Forsvarer Victoria Holmen kritiserte bistandsadvokatene for å ha hausset opp saken i media.

- Dessverre er dette en sak som har fått høyere og høyere temperatur. Vi opplever at aktoratet og bistandsadvokatene har vært opptatt av å vinne narrativer. Det er ikke noe man er tjent med, sa Holmen.

Ikke enig

Det er Anne Kristine Bohinen og Marte Svarstad Brodtkorb som er koordinerende bistandsadvokater i saken.

Bohinen kommer i deres korte beskrivelse av saken med en kommentar om medieoppmerksomheten:

- Jeg registrerer at jeg blir kritisert for å stå fram i pressen.

KRITISERT: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen ble kritisert av forsvaret for å ha uttalt seg til media. Foto: Stian Drake / Dagbladet
KRITISERT: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen ble kritisert av forsvaret for å ha uttalt seg til media. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

I 2017 uttalte også Bohinen følgende til Dagbladet:

- En gang har jeg sagt at om det er flere der ute som sliter, så bør de melde seg til politiet. Jeg ville ikke blitt overrasket om det kom flere anmeldelser.

Også daværende forsvarer Elisabeth Myhre kritiserte Bohinens uttalelse den gang.

Bistandsadvokat Brodtkorb sier til Dagbladet under tirsdagens rettssak at Drevdal selv burde være klar over at det ble mye medieoppmerksomhet om saken.

- Han har bidratt til det selv.

Statsadvokat Trude Antonsen ønsker ikke å kommentere medieoppmerksomheten.

Avbrytes

Etter den første pausen startet statsadvokat Antonsen med sitt innledningsforedrag.

Antonsen ga uttrykk for at Drevdal har følt seg utsatt for en sverte- og mobbekampanje. Den tiltalte 51-åringen virket forundret over uttalelsen og ristet på hodet før han fikk sin forsvarer Holmen til å avbryte:

- Unnskyld at jeg avbryter, men min klient kjenner seg ikke igjen i denne begrepsbruken, svarte Holmen.

INGEN KAMPANJE: Gaute Drevdal kjenner seg ikke igjen i statsadvokatens påstand om han har følt seg utsatt for en sverte- og mobbekampanje. Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet
INGEN KAMPANJE: Gaute Drevdal kjenner seg ikke igjen i statsadvokatens påstand om han har følt seg utsatt for en sverte- og mobbekampanje. Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Statsadvokaten er uenig i dette. Hun mener dette kommer fram, både i dommen fra Oslo tingrett, og av tiltalen.

- Sammensauset sakene

Drevdals forsvarer, Victoria Holmen, oppsummerte i sitt innledningsforedrag hva de mener gikk galt i tingretten.

- De har ikke skilt mellom hver enkelt sak. Tiltalte er ikke dømt ut ifra hver enkelt sak. Det var her det glapp. Etter vår mening har tingretten sammensauset sakene, mens man helt skulle behandlet alle forholdene hver for seg. Vi legger til grunn at man skiller anklagene fra hverandre, sier Holmen, før hun går inn på de første anmeldelsene.

FORSVARERE: Det er advokatene Victoria Holmen (t.v.) og Ida Andenæs som forsvarer Gaute Drevdal i lagmannsretten. Foto: Stian Drake / Dagbladet
FORSVARERE: Det er advokatene Victoria Holmen (t.v.) og Ida Andenæs som forsvarer Gaute Drevdal i lagmannsretten. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Der påpeker hun at det skal ha vært kontakt mellom flere av de fornærmede partene før anmeldelsene, noe hun mener kan ha ført til at forklaringene har blitt koordinert.

Statsadvokat Antonsen mener det er viktig å få fram at det er flere fornærmede.

- Man kan ikke komme bort fra at det er så mange jenter, i tillegg til de fornærmede, som har forklart seg om tilnærmet like opplevelser med tiltalte, altså modus, sa hun i sitt innledningsforedrag.

- Kontaktet ikke media på eget initiativ

Holmen varslet også at Drevdal ikke vil endre strategi i denne runden.

- Han vil forklare seg ut ifra hva han husker fra det tidspunktet som anklagene gjelder og hvilke situasjoner det er snakk om, sier hun.

Hun varsler at de vil ha fokus på relasjonen mellom Drevdal og de fornærmede kvinnene.

Forsvarerkollega Ida Andenæs argumenterte mot slutten av innledningsforedraget for at det ikke er Drevdal som har skapt medieoppmerksomheten.

- Drevdal har bare tatt til motmæle og benyttet seg av mulighetene til tilsvar. Han har ikke kontaktet media på eget initiativ.

To nye anmeldelser

I lagmannsretten kom det også fram at det har kommet ytterligere to anmeldelser mot kulturprofilen. Det sa Antonsen i sitt innledningsforedrag.

- Mens vi var i tingretten kom det ytterligere en anmeldelse mot Drevdal, den er henlagt på bevisets stilling, sa Antonsen.

Hun fortalte også at det har kommet enda en anmeldelse som fremdeles ikke er påtaleavgjort.

Rettssaken mot Drevdal skal etter planen pågå fram til 9. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer