Kostbar vind: Gründerne Arne Jonny Myhre og Joar Vikens vindmølleprosjekt i Kina har vist seg å bli kostbart. Foto: Finansavisen
Kostbar vind: Gründerne Arne Jonny Myhre og Joar Vikens vindmølleprosjekt i Kina har vist seg å bli kostbart. Foto: FinansavisenVis mer

Har blåst 625 millioner på vindkraft

Joar Vikenes vindmøllesatsing NBT fortsetter å tape store penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Rett før sommeren klarte meglerhuset Arctic Securities etter mange utsettelser å refinansiere NBTs obligasjonslån gjennom utstedelse av et nytt 5-års lån på 213,75 millioner kroner. Pengene strømmer nemlig ut av vindmølleprosjektet til gründer og adm. direktør Joar Viken, skriver Finansavisen.

I fjor tapte selskapet nye 97 millioner kroner. Det var imidlertid etter at selskapet hadde inntektsført 13 millioner kroner knyttet til anslått verdi på tegnings- og konverteringsretter aksjonærene valgte ikke å benytte. Reelt underskudd var følgelig 110 millioner.

Ifølge Finansavisen ble den samme operasjonen ble gjort året før da selskapet tapte 37 millioner kroner etter å ha inntektsført 53 millioner kroner knyttet til en lignende regnskapsføring. De to seneste årene har prosjektet reelt kostet aksjonærene 200 millioner kroner, og siden oppstart i 2005 har 625 millioner kroner forduftet.

Må refinansiere NBT har imidlertid meglerhuset Arctic Securities som svært verdifull partner. Ikke bare er meglerhuset tilrettelegger for selskapet i forbindelse med emisjoner, der de har trukket inn tidligere BWG-eier Lars Nilsen, Aker Capital og Erik Henriksen som rike onkler. Meglerhuset er også aksjonær selv i tillegg til at selskapets største aksjonær er skjult bak meglerkonto i Arctic Securities.

På toppen av det hele jobber selskapet nå for å få til en refinansiering av et konvertibelt obligasjonslån på 185 millioner kroner som forfaller i september.

Ifølge selskapet er det både aktuelt å legge ut et nytt obligasjonslån og å gjøre en aksjekapitalutvidelse for å gjøre opp låneforfallet.

Kutter kursen - øker gevinsten Finansavisen skriver at NBT opprinnelig hadde planer om børsnotering og tegnings- og konverteringsretter hadde opprinnelig en konverteringskurs på 50 kroner aksjen. I 2012 ble det brukt en aksjekurs på 40 kroner i forbindelse med innløsninger. I forbindelse med inntektsføringen av bortfalte tegningsretter i 2013-regnskapet ble innløsningskursen kuttet til 25 kroner, mens de bortfalte konverteringsrettene fra 2014-regnskapet hadde en konverteringskurs på 21,50.

Jo lavere kursen settes og jo flere aksjonærer som ikke ønsker å tegne seg, jo større gevinst har NBT kunnet bokføre i sine regnskaper i form av ubenyttede tegnings-/konverteringsretter.

Lite vind NBT eier 49 prosent av Linxi-parken i Indre Mongolia, en vindmøllepark på 100 MW. Dertil eier de 33 prosent av vindmølleparken Baicheng med en kapasitet på 50 MW.I styreberetningen for 2014 skriver NBT at selskapet har fortsatt utviklingen av kraftprosjekter i Pakistan der de har skrevet kontrakt med det kinesiske selskapet Harbin Electric og Kinas statlige China Electric Power for finansiering og bygging av to 250 MW vindparker.

I Kina slet vindparken Linxi med lite vind, mens vindparken Baicheng møtte tekniske utfordringer knyttet til manglende kapasitet i nettet slik at de tapte 31 prosent av produksjonen.

Flere nyheter:
Hegnar: «Gahr Støres revansj» - Oljeprisfallet er på langt nær ferdig Søndagens aksjetips