Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har blitt enige om atomavtale med Iran

- Vi har kommet fram til en avtale.

SENDTE UT HISTORISK TWEET: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sendte ut en bekreftelse på at atomavtalen har blitt oppnådd etter intense forhandlinger i Genéve. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/NTB Scanpix
SENDTE UT HISTORISK TWEET: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sendte ut en bekreftelse på at atomavtalen har blitt oppnådd etter intense forhandlinger i Genéve. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iran og seks av verdens mektigste land har blitt enige om en ny atomavtale.

Historisk Det kom fram etter at forhandlingene i Genéve ble avsluttet like før klokka tre i natt.

- Vi har kommet fram til en avtale, sa Irans utenriksminister Javad Zarif i en melding på Twitter som trolig går inn i historiebøkene.

Også EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius bekreftet at partene har blitt enige.

Det er fremdeles ikke offisielt bekreftet nøyaktig hva avtalen går ut på, men avtalen skal begrense landets rett til å anrike uran.

Iran har forpliktet seg til å holde anrikingsgraden av uran på maksimalt 5 prosent. For de fleste kjernekraftverk holder det å holde graden på rundt 5 prosent av uran 235, mens atomvåpen krever 90 prosent. I tillegg forplikter Iran seg til å gi det internasjonale samfunnet adgang til å overvåke prosessen, ifølge opplysningene som er lekket ut om avtalen.

Ifølge en vestlig diplomat vil Iran som en del av avtalen få tilgang til 4,2 milliarder dollar i utenlandsk valuta. Washington Post siterer diplomater på at Iran vil få midlertidige lettelser i noen av de økonomiske sanksjonene mot landet.

Ukjent innhold Det har lenge pågått intense forhandlinger mellom vestlige land og Iran om en atomavtale i Geneve.

Innholdet i avtalen er foreløpig kjent. Vesten har fryktet at Iran skal bruke urananrikningsprogrammet til å skaffe seg atomvåpen, mens iranske myndigheter hevder de bare har fredelige hensikter med urananrikningen.

Konflikten om Irans atomprogram har vært en verkebyll for verdenssamfunnet i en årrekke.

Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi sa sent i går at Iran fastholder at en eventuell avtale skal ha i seg uttrykkelige formuleringer om at Iran skal ha rett til å anrike uran.

Det er de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og USA, som sammen med Tyskland forhandlet med Iran. De seks landenes utenriksministre reiste personlig for å delta i forhandlingene, noe som vekket håp om at en avtale kunne bli inngått.