Putins historiske advarsel:

- Har blitt militær konflikt hver gang

Søndag har hundretusenvis tatt til gatene for å bli kvitt «Europas siste diktator», mens Vladimir Putin advarer EU om å holde seg unna Russlands bakgård.

DEMONSTRASJONER: Hundretusenvis har tatt til gatene i Minsk i Hviterussland. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Hundretusenvis har tatt til gatene i Minsk i Hviterussland. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag har hundretusenvis av demonstranter tatt til gatene i Hviterusslands hovedstad Minsk med krav om at president Aleksandr Lukasjenko går av. Det hele kan ende i blodig konflikt, spår ekspert Inna Sangadzhieva overfor Dagbladet.

NTB viser til den hviterussiske journalisten Franak Viačorka, som anslår at det kan være opptil 250 000 demonstranter i gatene, som blir møtt av opprørspoliti med skjold og vannkanoner.

Også i nabolandet Litauen demonstreres det i solidaritet med opposisjonen i Hviterussland. Der oppholder også opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja seg i eksil.

Konflikt

Aldri før har så mange hviterussere tatt til gatene for å kreve endring som de gjorde sist helg. Aldri før har «Europas siste diktator», Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, blitt presset så hardt som han blir nå.

Men hver gang i nyere historie et land i Russlands bakgård har forsøkt å fri seg fra fortidas autoritære lenker, har det endt i blodig konflikt.

Det er også et av scenarioene Inna Sangadzhieva, Russland- og Hviterussland-kjenner ved Den Norske Helsingforskomité, ser for seg kan skje i Hviterussland nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer