DEMONSTRASJON: Margaret Thatchers besøk i Norge i 1986 førte til kraftige demonstrasjoner. En av demonstrantene, RV-politikeren Erling Folkvord (midt i bildet i lys jakke), sier Thatcher var forhatt blant annet for behandlingen av den nordirske politikeren Bobby Sands som døde i sultestreik i fengslet. Foto: Scanpix
DEMONSTRASJON: Margaret Thatchers besøk i Norge i 1986 førte til kraftige demonstrasjoner. En av demonstrantene, RV-politikeren Erling Folkvord (midt i bildet i lys jakke), sier Thatcher var forhatt blant annet for behandlingen av den nordirske politikeren Bobby Sands som døde i sultestreik i fengslet. Foto: ScanpixVis mer

- Har Bobby Sands død på samvittigheten

Kraftige demonstrasjoner da Thatcher besøkte Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Margaret Thatcher besøkte Norge i september i 1986, ble hun møtt møtt av kraftige demonstrasjoner. RV-politikeren Erling Folkvord var blant demonstrantene. Han sier den britiske statsministeren var forhatt av flere grunner.

Døde under sultestreik - En årsak var fagforeningsknusingen og nedbrytingen av faglige rettigheter hun sto for.
Thatcher synliggjorde alt det fagbevegelsen hatet. Hun var forhatt av mange, ikke minst av den nordirske frigjøringsbevegelsen. At det nordirske parlamentsmedlemmet Bobby Sands døde under sultestreik i Maze-fengslet i 1981, har hun et stort ansvar for.

- Det er toppen av arroganse når en statsminister lar et parlamentsmedlem dø i fengslet i eget land. Denne saken gjorde stort inntrykk, og bidro til de kraftige demonstrasjonene mot henne, sier Folkvord.

I et svar i Underhuset i mai 1981 svarte Thatcher at Sands var en domfelt kriminell, og at han valgte å ta sitt liv.

Til Akershus festning Folkvord forteller at han deltok i en demonstrasjon som startet i sentrum og beveget seg mot Akershus festning der den norske regjering ga middag i anledning til besøket. I ettertid fikk Oslo-politiet under ledelse av Willy Haugli sterk kritikk for å ha latt demonstrantene komme så og si helt til døra.

- Vi stanset uten for en port som var stengt, men som ikke var langt fra salen der middagsgjestene satt i finstasen og med sitt fine bestikk.

TOPPER: To sterke kvinner, Storbritannias statsminister Margaret Thatcher og Norges statsminister Gro Harlem Brundtland i 1986 da Thatcher besøkte Norge.
Foto: Jens Kvale NTB / Scanpix
TOPPER: To sterke kvinner, Storbritannias statsminister Margaret Thatcher og Norges statsminister Gro Harlem Brundtland i 1986 da Thatcher besøkte Norge. Foto: Jens Kvale NTB / Scanpix Vis mer

- Det var en fredelig demonstrasjon, men med bruk av kraftige slagord. Politiet brukte hardhente metoder for å få folkemengden vekk. Dette var i en periode da Oslo-politiet ofte ble beordret til å bruke urimelig makt mot demonstranter, forteller Folkvord.

Vant til demonstrasjoner Da Thatcher selv under en pressekonferanse ble spurt om hun ble overrasket eller bekymret over styrken og volden i demonstrasjonene mot hennes hennes besøk, svarte hun:

«Nei. Jeg er vant til demonstrasjoner. For meg virket den som meget profesjonelt organisert. Først hørte jeg jungeltrommer og tenkte: så spesielt på Polarsirkelen.

- Og så ble det sagt hva, og at det kanskje delvis var ANC som sto bak, vel, man forsto. Det er et lite antall sammenlignet med tallet på de som bor i Norge,» sa hun.

(Pressekonferansen er gjengitt på hjemmesidene til Margaret Thatcher Foundation)

DØDE I SULTESTREIK: Et veggmaleri av Bobby Sands på kontorbygningen til Sinn Fein i Belfast. Erling Folkvord mener Mararet Thatcher som statsminister må ta et stort ansvar for at den nordirske politikeren døde under sultestreik i britisk fengsel. Foto: Keith Hammett
DØDE I SULTESTREIK: Et veggmaleri av Bobby Sands på kontorbygningen til Sinn Fein i Belfast. Erling Folkvord mener Mararet Thatcher som statsminister må ta et stort ansvar for at den nordirske politikeren døde under sultestreik i britisk fengsel. Foto: Keith Hammett Vis mer
DEMONSTRERTE: Erling Folkvord var blant demonstrantene da Margaret Thatcher besøkte Norge i 1986.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
DEMONSTRERTE: Erling Folkvord var blant demonstrantene da Margaret Thatcher besøkte Norge i 1986. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer