Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har boret hull i muren

Økt risiko gjør arbeidet i Ålesund tidkrevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeidet med å bore seg inn til propantanken under den sammenraste boligblokken i Ålesund har vært en vanskelig prosess. Boringen måtte blant annet stoppes på grunn av at boret gikk varmt tidligere søndag ettermiddag.

På en pressekonferanse klokka fem søndag ettermiddag melder politiet at det er boret hull gjennom murveggen utenfor propantanken. Det var gjennomslag i muren kl. 16.45, ifølge Sunnmørspostens nettutgave.

Neste skritt er nå skylle ut løsmasser rundt tanken, før en starter termofotografering for å fastslå hvor mye gass det er i tanken.


- Dette arbeidet utgjør en økt risiko for oss, men det betyr ikke annet enn at arbeidet tar lengre tid enn forutsatt, sier brannsjef Geir Thorsen på pressekonferansen.
 

Høyere risikonivå

Brannvesenet frykter at gass kan ha sivet ut av tanken og blandet seg meg oksygen, noe som gjør eksplosjonsfaren større. Før boringsarbeidet startet, ble redningsmannskaper og presse trukket lenger unna.

Fordi arbeidet med muren og tanken representerer en økt risiko for mannskapene, har en også økt den indre sikkerhetssonen, ifølge smp.no.

Risikonivået vil trolig forbli uforandret utover kvelden.

HAR FÅTT HULL PÅ VEGGEN Brannvesenet i Ålesund har klart å bore hull i muren utenfor den brennende propantanken under den sammenraste bygningen. Nå skal det skylles ut løsmasser for å forsøke å angi hvor mye gass det er igjen i tanken. Foto: POLITIET/SCANPIX
HAR FÅTT HULL PÅ VEGGEN Brannvesenet i Ålesund har klart å bore hull i muren utenfor den brennende propantanken under den sammenraste bygningen. Nå skal det skylles ut løsmasser for å forsøke å angi hvor mye gass det er igjen i tanken. Foto: POLITIET/SCANPIX Vis mer

- Det er kommet ut en del gass fra dette hullet. Denne måles kontinuerlig, og det er i tillegg satt opp vannvegger lenger nede i gata for å hindre at den sprer seg, forteller Thorsen.

Mindre bekymret for ustabilitet

Under pressekonferansen i går ble det påpekt at både den sammenraste bygningen og fjellet bak er ustabilt. I dag opplyses det at fjellpartiet trolig ikke regnes som en risiko med tanke på husets stabilitet.

- Tre personer fra Trondheim skal bistå med å skanne bak huset. Denne gruppa er mindre bekymra for ustabiliteten i dag enn de var går, siden det er mindre bevegelse enn først trodd, sier stabssjef Jan Kåre Flo i Sunnmøre politidistrikt.

Ingen av de evakuerte kan flytte hjem før eksplosjonsfaren er over, og det er svært sannsynlig at det vil gå minst et par dager til.

Stenger av gate søndag kveld

Gasslommer i bygget er en av de største bekymringene for brannvesenet i forbindelse med arbeidet på rasstedet. Søndag kveld opplyser politiets pressetalsmann Torgny Alstad at brannvesenet har stengt av en gate nederst i evakueringsområdet.

Det skjer i forbindelse med at det undersøkes om det er gasslommer i kloakksystemet .

- Hvis de finner gass i kummene, vil de forsøke å antenne den, opplyser Alstad til Dagbladet.no.

Gaten det er snakk om, har vært avstengt i kveld, men skal nå være åpen igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media